Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C

Nem csak gyümölcsből, mézből is készülhet bor

2020. november 19. 10:01 // Forrás: Ecoport
A mézbor régi találmány. Annyira, hogy itthon is kiveszett a köztudatból. Veszprémben akad azonban egy manufaktúra, amely 2019 óta igyekszik az egyedi ízek, különleges aromák kombinálására

Azon talán meg sem lepődünk, hogy hiába ezt fogyasztjuk legtöbbször, nemcsak szőlőből, hanem más gyümölcsökből is készülnek már borok. Elég, ha csak a meggyre vagy az eperre gondolunk. Létezik azonban egy másik ősi alapanyag, a méz, amelyből jelenleg alig készítenek bort, ezáltal alig fogyasztanak Magyarországon. Ezen szeretne változtatni a litéri székhelyű, de veszprémi üzemmel rendelkező Pannon Mézbor Manufaktúra, amelyről Kozma Zsolt tulajdonos-ügyvezető mesélt lapunknak.

Mint mondja, a kizárólag méz erjesztésével készült italok több ezer évvel előzik meg a mai értelemben vett söröket, szőlőborokat, ugyanis már az ősi kínai, görög és egyiptomi kultúrákban is közkedveltek voltak.

A hagyományos mézborok különlegessége, hogy szőlőt nem tartalmaznak, csak erjesztett mézet, jó minőségű vizet és fajtiszta élesztőt.

Ízlés szerint ezek lehetnek gyümölcsösebbek, sörjellegűek, habzóborok és pezsgők is attól függően, hogy milyen ízvilág megalkotása a cél.

Zsolt tíz évvel ezelőtt autodidakta módon kezdett kísérletezni, akkor még saját meggybort szeretett volna előállítani, olyat, ami saját ízlésének megfelel. Miután az ismerősöknek és a családnak is ízlett a végeredmény, olyan további különlegességeket készített, mint a kivibor vagy a rizsbor. Az első saját mézbor megalkotása egy internetes recept továbbfejlesztéséből született meg, amelyet addig csiszolt, míg fogyaszthatóvá és egyedivé nem vált.

Fotó: Pannon Mézbor ManufaktúraFotó: Pannon Mézbor Manufaktúra

2019-ben testvérével, édesanyjával és párjával megalapították a Pannon Mézbor Manufaktúrát, ahol a fő irányvonalat jelenleg a mézborok adják, de tervben van olyan további különlegességek előállítása is, amivel a mindennapokban nem találkoznak az emberek. Kis családi vállalkozásként működnek: „nagy ipari mennyiségekre nem szeretnénk rámenni, nem akarjuk elveszíteni a kézműves jelleget” – mondja. Italaikat 200 literes hordókban készítik, egy tételből 250-280 fél literes palack születik. A Mellavinumra keresztelt termékcsaládban a natúr akác mellett olyan különleges mézborok találhatók, mint a levendulás-bodzás, fügés-sárgabarackos és vörös áfonyás-szecsuáni borsos ízű.

Saját bolttal nem rendelkeznek, ám a káptalantóti Liliomkert piacon személyesen találkozhatunk velük. Termékeik ezenkívül partnereiknél, például a Lavender Tihanyban, ahová legújabb termékfejlesztésük is került, vagy Balatonakarattyán a Nekem a Balaton – Nánásiék kisboltban is beszerezhetők.

A közvetlen fogyasztói értékesítés mellett, céges ügyfeleket is kiszolgálnak. Termékeik céges ajándékként is igen keresettek, főleg a karácsonyi időszakban.

A cikk az Ecoport 2020/3. számában jelent meg.

Ge. Á.
további cikkek
2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. ma 15:09 Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. ma 13:34 A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. ma 10:58 Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' A Pápa melletti Kúp település határába is telepítettek egy légvédelmi egységet, amiből összesen tizenegy darabot vásárolt a Magyar Honvédség Izraeltől. A vaskupola néven is ismert haditechnikai rendszer volt az, ami megvédte a zsidó államot attól, hogy tavaly még nagyobb pusztítást végezzen a Hamás terrorszervezet. ma 8:09

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.