Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C

A mentális egészség új karbantartói: a szobanövények

2020. november 25. 4:00
Az elmúlt években komoly trend alakult ki a szobanövények nevelgetése körül, a dolognak azonban pozitív hozadéka is van.

Az Instagram 23 millió találatot hoz ki, ha beütjük a keresőjébe a kaktusz szót. Ha csak a sima növények kifejezést használjuk (persze angolul), ehhez a számhoz még hozzáadhatunk 14 milliót. De a #plantsarefriends (a növények barátok) és a #crazyplantlady (növénybolond nő) hashtagek is hasítanak, és az sem ritka, hogy a közösségi média posztok gyártói plant mama-ként, ritkábban plant papa-ként definiálják magukat. A Y és Z generáció körében a szobanövény lett az új háziállat, a dédelgetett jószág, amelyen – ha rosszmájúak akarunk lenni – lehet gyakorolni.

Fotók: UNSPLASHFotók: UNSPLASH

És bár egy-egy poszt láttán időnként tényleg felmerül az emberben, hogy egy kicsit infantilis ez a rajongás, azért azt valóban rosszmájúság lenne kijelenteni, hogy a szobanövény puszta gyerekpótlék a felnőni képtelen generációk életében. Alice Vincent, a Rootbound: Rewilding a life című könyv szerzője nemrég a BBC-nek mesélt arról, mekkora vigaszt jelentettek számára a növények és a kertészkedés, amikor az élete fenekestül felfordult. „Igazi öröm fog el egy új hajtás láttán vagy amikor a hosszú, sötét tél után újra és újra kibújik a földből egy évelő növény. A növények évszakok szerinti váltakozása és a tágabb élővilág megfigyelése olyasmi, ami segít elkormányozni a saját mindennapjaimban is. Van valami igazán meditatív a kertészkedésben” – nyilatkozott a lapnak.

Vincent érzései nem egyedülállóak: Tolsztoj Anna Kareninája óta tudjuk, hogy a földművelés, tágabb értelemben a növényekről való gondoskodás mennyire nemesíti a lelket, de az sem új keletű információ, hogy a zöld és az élővilág látványa nyugtató hatást gyakorol ránk. Egyáltalán nem elhanyagolandó szempont ez akkor, amikor folyamatosan információkkal bombáznak bennünket, állandó teljesítménykényszer alatt állunk, mindig rohanni kell, ráadásul a világot újabban folyamatosan katasztrófák sorozata sújtja. Mindez rettentően meg tudja terhelni az elmét és a pszichét, ami a mentális betegséggel küzdők növekedésében is tetten érhető. És bár lehet, hogy az új generációk már ebbe az ingergazdag világba születtek, ez még nem jelenti azt, hogy számukra ne lenne ugyanolyan nyomasztó ez a környezet – legalább tudat alatt.

Miközben egy pénzlevelű píleát vagy egy könnyező pálmát ápol az ember, akarva-akaratlanul kikapcsol egy kicsit, az élet természetes körforgásának megfigyelése pedig türelemre és alázatra is tanít. A szobanövényektől vidámabb lesz a hangulatunk, alacsonyabb a vérnyomásunk, tisztább a helyiség levegője, ráadásul a teljesítőképességünket és a hatékonyságunkat is növelik.

És bár igaz, hogy egy növény nevelgetése közel sem akkora feladat, mint – a fenti analógiát folytatva – egy gyerekről való gondoskodás, attól még ugyanúgy odafigyelést igényel. Egy növénynek szüksége van vízre, fényre, arra, hogy az elszáradt leveleit időnként lecsipegessék, hogy a földjét felfrissítsék. Nagyon emelkedett gondolatnak hangzik, de egy szobanövény gondozása igenis egyfajta érettséget kíván meg, és egy új hajtás látványa valójában a siker megtestesülése. Talán nem akkora sikeré, mint egy jogosítvány letétele vagy egy projektmunka elkészítése, de attól még siker, ami hozzáadhat az önbecsüléshez.

A tágabb környezetre gyakorolt hatásról nem is beszélve, hiszen a beltéri növények ugyanúgy képesek ellensúlyozni a környezetszennyezés negatívumait, mint a fák, így a kertészkedés ugyanannyira része a környezetvédelemnek, mint az újratölthető palack használata.

Szóval, ha valaki szeretne egy kicsit a saját meg a környezet jólétéért tenni, ideje beszereznie néhány zöld barátot.

Mivel kezdjünk, ha csak most vágnánk bele a növénynevelgetésbe? A szárazságtűrő kaktusz mellett remek választást a kevésbé fényigényes szobafutóka, az anyósnyelv, a vitorlavirág, a szívlevelű filodendron vagy a zöldike.

Bertalan Melinda
további cikkek
,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből kultúra ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből Jövő hét kedden nyitják meg hivatalosan az ,,Ember a rács mögött” című kiállítást a várbörtön falai között, amely eddig sosem látott módon kalauzolja el a látogatókat, bemutatva az elítéltek börtönben töltött mindennapjait.   tegnap 21:36 #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János programajánló #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János A #jóéjtpuszi-kötet verseit hallhatjuk május 15-én Veszprémben. A Hangvillában fellép Lackfi János József Attila-díjas költő és Szirtes Edina Mókus Erkel Ferenc-díjas énekesnő, zeneszerző. 2024. március 26. 15:20 Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Veszprémi Érsekség Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Volt idő, amikor több mint száz kolostor működött a Veszprémi egyházmegyében. De IX. Pius pápa is kapott itt termelt somlói bort. A budapesti Mátyás-templom előtti Szentháromság-szobor pedig szintén Veszprémhez köthető. Az érsekség legújabb, hiánypótló kiadványa az egyházmegye ezeréves történetét mutatja be olvasmányosan, Gizellától napjainkig. 2024. március 26. 11:37 Ecce homo - ilyen volt a virágvasárnapi passió Veszprémben Ecce homo - ilyen volt a virágvasárnapi passió Veszprémben Egy passiójátékon a néző sohasem tud úgy részt venni, mintha egy egyszerű színházlátogató lenne, aki csupán a színészi játékra alapozva engedi, hogy magával ragadja a történet. Ilyenkor az ember valóban be akar futni a játéktérre, félrelökni a római katonákat, szétvágni a farizeusok közt és megmenteni Jézust. De aztán mégsem teszi, ahogy kétezer évvel ezelőtt Júdeában sem tette senki. Csak sodródik a tömeggel, miközben kezdi megérteni az ünnep igazi üzenetét. Ahogy az Veszprémben is történt virágvasárnap délután. 2024. március 25. 16:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.