2021. április 15.
//
Tas, Anasztázia névnap

Milyen lesz egy mostani fiatalnak tanulni és élni Európa Kulturális Fővárosában?

Az többek közt a még fejekben levő ötletektől és az önkéntességtől is függ - hangzott el az internetre költözött Kutatók Éjszakáján péntek este.

Idén a koronavírus miatt a megszokott szeptember vége helyett november 27-28-án rendezik meg a Kutatók Éjszakája nevű rendezvénysorozatot egész Európában. Az összesen több mint 340 város csatlakozásával megszervezett programon mintegy 21 ezer kutató tartott már, vagy tart előadást a két nap alatt. Lapunk több veszprémi online-előadásról készült cikk megjelentetését is tervezi a következő napokban.

A Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Karának előadásai Házhoz megy a gazdaságtudomány címmel november 27-én 19 órától voltak követhetők a Facebookon, ahol szó volt a 2023-as Európa Kulturális Főváros projekt és az egyetem kapcsolatáról is.

Kővári Edit, a Pannon Egyetem oktatója, az egyetem Európa Kulturális Főváros projekt referense előadásában a fiatalokhoz szólva beszélt arról, hogy milyen lesz, vagy milyen lehet 3 év múlva Veszprémben élni és tanulni.

A teljes előadás a Facebookon visszanézhető:

Mint mondta, a jövőre gondolva először azokat a kérdéseket érdemes tisztázniuk magukban, hogy mi teszi őket boldoggá, elégedetté és hogy hol, milyen városban élnének szívesen? Ahogy 17 éves fiának példája is mutatja, a boldogságért és elégedettségért nem elsősorban a pénz, hanem leginkább az élményt adó tevékenységek, az emberi kapcsolatok, a kompetenciák szerinti eredmények, az elfogadás, a biztonságos jelen és jövő, valamint a fejlődés lehetőségének érzése a felelős. A felsoroltak eléréséhez az EKF-projekt hozzásegítené a fiatalokat.

- Veszprém 2023-ra nyerte el az Európa Kulturális Fővárosa címet, melynek szlogenje, a „Ragyogj!-a kreativitás ünnepe” és a „beyond”, azaz túllépni. Az egyetemre készülőkre nézve ez azt jelenti, 

a projekt szeretné, hogy a fiataloknak legyen lehetőségük kibontakoztatni magukat, ötleteiket és lépjenek túl a közönyösségen, a könnyű és kényelmes kompromisszumokon és az önmagunkat hátráltató rivalizáláson.

A törekvéseket a Pannon Egyetem is támogatja többek közt az Erasmus programokon, az ösztöndíjakon és a 2019-ben elindított EKF-kurzuson keresztül -mondta.

Hangsúlyozta, a közönyösségen való túllépés egyik fontos eszköze az önkéntesség, hisz az hozzájárul a közösségépítéshez. Az egyetem ezt megtámogatva hozta létre a Coollaunch névre hallgató önkéntes csapatát, hogy a "fiatalok a fiatalokért" elven olyan programokat szervezzenek és olyan önkéntes tevekénységekben vegyenek részt, amivel meg tudják mutatni nem csak saját magukat, hanem Veszprém és a Pannon Egyetem értékeit. Teszik mindezt úgy, hogy élvezik.

A Coollaunch-ról a Vehir.hu márciusi megalapításakor írt cikket:

Kapcsolódó cikk
A Pannon Egyetem EKF önkéntesei is segítenek a járvány idején
Ugyan a CoolLaunch néven megalakult ifjúsági szervezet fő célja, hogy bevonja a környékbeli fiatalokat az EKF programba és annak előkészületeibe, az önkéntesek a járvány alatt is segítenek, bizonyítva: ez is lehet az összefogás és a határainkon való túllépés része.
Ge. Á.

További cikkek

Tényleg elképzelhetetlen lenne Az éhezők viadala diktatúrájának megvalósulása?
Tényleg elképzelhetetlen lenne Az éhezők viadala diktatúrájának megvalósulása?
Panem világa talán nincs is olyan messze a valóságunktól, mint gondoljuk: Az éhezők viadala filmeket Lengyel Ádám, a Szegedi Történészhallgatók Egyesületének tagja elemezte történelmi-politikai szempontból a Kutatók Éjszakáján.
Tíz dolog, amit ne higgy el az ókorban játszódó filmeknek
Tíz dolog, amit ne higgy el az ókorban játszódó filmeknek
Például, hogy a rómaiak állandóan tógát viseltek, vagy hogy gladiátorok csak férfiak lehettek. Az idei Kutatók Éjszakája az antikvitás idején játszódó alkotásokról is lerántotta a leplet.
Így nézett ki Magyarország fentről, még a Google Maps előtt
Így nézett ki Magyarország fentről, még a Google Maps előtt
A kutatók éjszakájához csatlakozva a Lechner Tudásközpont röviden betekintést engedett a fentrol.hu oldalon elérhető légifelvétel-adatbázis mögött zajló munkába.
Westeros urai vs. mai vezetők
Westeros urai vs. mai vezetők
A kváziközépkor tanulságai a vezetésben címmel tartott előadást a Pannon Egyetem oktatója, Szentes Balázs az idei Kutatók Éjszakáján.
Jegyet váltunk a tragédiákra
Jegyet váltunk a tragédiákra
Börtönök, temetők, emlékhelyek, katasztrófák helyszínei – turistaként szívesen látogatunk tragikus helyszíneket. Az erre épülő turizmusról tartott előadást pénteken dr. Papp Zsófia a Pannon Egyetem GTK Facebook-oldalán.