Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
9°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
9°C

Nehézségekkel teli, de sikeres évet zárt az SVSE

2020. december 26. 6:10 // Forrás: SVSE
A veszprémi Sportolj Velünk SE (SVSE) atlétái 2020-ban is kimagasló eredményeket értek el a fedettpályás versenyektől kezdve a szabadtéri idényzáró viadalokig.

Fedettpályás versenyidőszak – jól kezdődöttaz év

Az SVSE kiemelt versenyzői az év elején kéthetes melegégövi edzőtáborban vehettek részt Portugáliában. Ezt követően Varga Gréta fedettpályás 1500 méteren és 3000 méteren is ifjúsági országos csúcsot ért el (a 3000 méter junior országos csúcs is egyben). Szögi István és Kiss Gergő is áttörte fedett pályán a 3:45-ös bűvös határt. A fedettpályás ob-n arany-, illetve ezüstérmet szereztek, amivel kvalifikálták magukat a 2021. évi fedettpályás Európa-bajnokságra.

Szabadtéri versenyidőszak – ott folytatták, ahol télen abbahagyták

Varga Gréta megállíthatatlan volt egész évben. Ifjúsági (U18) országos csúcsot ért el 1500 m, 3000 m, 5000 m, 2000 m akadály és 3000 m akadály versenyszámokban. A 2000 m akadályon elért 6.19.23-as eredmény új U18-as Európa-csúcs és U20-as magyar csúcs is egyben.

Szögi István (3:39:40) és Kiss Gergő (3:40.48) együtt uralták itthon az 1500 méteres versenytávot. Ez a két eredmény a hazai 2020. évi versenyidőszakban ranglistavezető időket jelentett.

Bartha-Kéri Bianka ismét 2:03-on belül futotta a 800 métert. A kiváló középtávfutó hosszú sérülésből visszatérve ért el kiemelkedő eredményt (2:02.78), ami itthon természetesen ranglistavezető helyezést ért.

A feltörekvő fiatalok közül a tehetséges 400-as futó, Molnár Attila fejlődése töretlen, stabil 47 másodperces eredményekre képes. Zsetnyai Ákost szintén a folyamatos fejlődés jellemzi évről évre, a junior (U20) Európa-bajnokság kvalifikációs szintjének elérése nem jelenthet gondot számára.

A 2021. évi csapatbajnokságon az SVSE a Győri AC-vel közös gárdát alkotva a harmincegy csapatos mezőnyben a nyolcadik helyet szerezte meg. A Sportolj Velünk! Veszprém – Győr elnevezésű alakulat által megszerzett 213 pontból 183,5 pontot a veszprémiek gyűjtöttek.

2020-ban is az SVSE vihette haza a „Munka Vándordíját”, ami az országos mezei bajnokság legeredményesebb egyesületének jár. Az SVSE 2018. óta szerepel a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) versenyrendszerében, és azóta minden évben, tehát sorozatban harmadszor is megnyerte a rangos díjat, ami jól mutatja a klub futószakágának eredményességét.

Fotó: SVSEFotó: SVSE

COVID-19 helyzet – stabilitás a kiszámíthatatlanban

Az SVSE-t – csakúgy, mint bármilyen más gazdasági szereplőt – megviselte a koronavírus-járvány okozta nehéz helyzet. Mint azt Tóthné Stupián Anikó elnöktől megtudtuk, a fő mecénásuktól, vagyis Veszprém városától kapott támogatásuk a felére csökkent, így újra kellett tervezniük a 2021. évi költségvetésüket. Azonban mind az edzők, mind a versenyzők partnerek voltak a racionalizálásban, így a klub jelentős veszteségek nélkül túlélte a 2020-as esztendőt.

A felkészülés a tavaszi időszakban a megszokottól eltérő módon, sokszor online távedzésben zajlott, azonban a sportolók profi hozzáállását mutatja, hogy a tervezett munkát mindenki maradéktalanul elvégezte.

A nyári időszakban sajnálatos módon sok hazai és nemzetközi megmérettetés elmaradt, az egyesület azonban eltökélt volt abban, hogy aki tud és akar versenyezni, annak legyen rá lehetősége. Így az SVSE elindította az Egyéni Csúcsok Versenysorozata elnevezésű megmérettetést, melyből összesen négy fordulót tartottak. Rengeteg atléta érkezett szerte az országból, de akadtak külföldi indulók is. Számos kiemelkedő eredmény született. Vindics Balázs itt futotta meg 800 méteren a ranglistavezető 1:46.18-as idejét július 2-án, valamint a hazai színeket képviselve Varga Gréta a négy versenyből három versenyen is korosztályos országos csúcsot futott.

A veszprémi sportolókat csalódással töltötte el, hogy a nemzetközi világversenyeket törölték, illetve elhalasztották. Különösen igaz ez Varga Grétára, aki az U18 Európa-bajnokságon toronymagas esélyesként állt volna rajthoz, ez azonban a COVID miatt nem jöhetett össze neki.

A fő világesemény, az olimpia is egy évet csúszik, ami viszont jól jött a top atlétáiknak. Bartha-Kéri Bianka sérülésből teljesen felépülve, megfelelő edzettségi állapotból várhatja a januári versenyeket, és Szögi István is lehetőséget kapott tovább faragni az egyéni csúcsán. A klubvezetés bízik benne, hogy a világranglista alapján mindkettejüknek reális esélye lesz a tokiói kvalifikációra.

Zsivotzky Gyula Program – rendkívüli lehetőség

A kiemelkedő eredményeket elérő atlétáknak a 2023-as budapesti rendezésű atlétikai világbajnokság lehet sportpályafutásuk egyik – ha nem a legnagyobb – csúcspontja. Mindegyikük a legjobb korban van ahhoz, hogy két és fél év múlva a világ egyik legnézettebb sporteseményén képviselhessék hazánkat.

A Zsivotzky Gyula Program abból a célból jött létre, hogy a 2023-as világbajnokságon résztvevő hazai atlétákat kiemelje, és minden lehetőséget megadjon a felkészülésükhöz. A 2020. októberében indult programhoz országos viszonylatban is jelentős számú SVSE-sportoló csatlakozhatott Bartha-Kéri Bianka, Szögi István Dániel, Varga Gréta Barbara és Molnár Attila személyében.

Tervek 2021-re – célkeresztben a világversenyek

Az SVSE vezetése bízik benne, hogy 2021. zsúfolt év lesz az egyesület életében. Terveik szerint az alábbi világversenyekre szereznek sportolóink legalább egy kvalifikációt.

Meg kell jegyezni, hogy az SVSE kiválóságainak csak a világranglistán szerzett pontok alapján van esélyük kvótát szerezni a tokiói olimpiára, így rendkívül fontos, hogy a nemzetközi versenynaptárban tervezett eseményeket megrendezzék.

  • Fedettpályás Európa-bajnokság, Torun (Lengyelország), 2021.03.05-07.
  • U20 Atlétikai Európa-bajnokság, Tallin (Észtország), 2021.07.15-18.
  • U18 Atlétikai Európa-bajnokság, Rieti (Olaszország), 2021.08.26-29.
  • U20 Atlétikai világbajnokság, Nairobi (Kenya), 2021.08.17-22.
  • XXXII. Nyári olimpiai játékok, Tokió (Japán), 2021.07.23-08.08.
  • Mezeifutó Európa-bajnokság, Dublin (Írország), 2021.12.12.

AZ SVSE 2020-as dobogós helyezései

Forrás: SVSEForrás: SVSE

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.