2021. január 18.
//
Piroska névnap

Gulyás István: a csapatjáték lehet a fegyverünk

A „veszprémi” karmestereknek az egyiptomi férfi kézilabda-világbajnokságon a szépen muzsikáló csapatjáték lehet a „titkos fegyverük”.

A védő- és támadótudással egyaránt felvértezett Ligetvári Patrik kiválása után a taktikai „kottát” ugyan át kellett írni, a veszprémi kötődésű karmesterek – Gulyás István szövetségi kapitány, oldalán José María Rodriguez Vaquero, ismertebb nevén „Chema” és Nagy László a segítőtársai – mégis úgy gondolják, hogy ütős magyar kézilabda-válogatott áll a január 13-án kezdődő egyiptomi világbajnokság kihívása elé.

Két évvel ezelőtt, a dán-német rendezésű világbajnokságon még a Csoknyai István és Vladan Matics alkotta szakemberpáros „titkos fegyvereket” bevetve igyekezett meglepetést okozni az ellenfeleknek. Így kerülhetett sor az akkor 19 éves Máthé Dominik és a 20 esztendős Szita Zoltán premierjére, akik élve a lehetőséggel hol a bátorságukkal és ravaszságukkal, hol pedig az értékesnél értékesebb góljaikkal hálálták meg szövetségi kapitányuk, egyben balatonfüredi klubedzőjük, Csoknyai István bizalmát. 

Az egyiptomi megmérettetésre készülő válogatottnak már nem egy vagy két játékos lehet a „titkos fegyvere”, hanem a jól muzsikáló csapatjátéka, amelynek taktikai elemeit annak ellenére is jól begyakoroltuk, hogy a szlovákok elleni edzőmeccseink sajnos elmaradtak 

– nyilatkozta Gulyás István az SzPress Hírszolgálatnak.

Gulyás István - Fotó: MKSZ (archív)Gulyás István - Fotó: MKSZ (archív)

A két évvel ezelőtti világbajnokságon a színfal mögül előre lépő Máthé Dominik már a BL-szereplő norvég Elverum csapatát erősíti, Szita Zoltánnal pedig a lengyel Wisla Plock csinált jó fogást, ők ketten tehát nagy meglepetést nem okozhatnak. Nem akarom elkiabálni, de ezt talán most a 23 esztendős csurgói Hanusz Egon fogja megtenni, aki a spanyolok és a horvátok elleni Euro-kupa mérkőzéseken már megmutatta az oroszlánkörmeit. Gyors, semmitől és senkitől sem fél, fejében az a játékrend, amit kialakítottunk. A vérében van a kézilabda, kellő bátorsággal a válogatott egyik motorja lehet

– hangsúlyozta a szövetségi kapitány.

Gulyás István szerint a „buborék-rendszerű” egyiptomi világbajnokságnak nincs toronymagas esélyese. Már csak azért sem, mert az elitből több válogatott játékosa is lemondta a részvételét.

A január 13-i rajt előtt úgy tűnik, hogy a norvégok és a horvátok, velük együtt talán még a dánok is, valamivel a mezőny többi csapata előtt járnak, de a legutóbbi Eb is azt bizonyította, hogy a favoritok is nagyot bukhatnak. Ahogy azt a 2020-s Európa-bajnokságon a győzelemre is esélyes franciák tették, akik már a csoportkörben elvéreztek. Most Egyiptomban még több lesz a bizonytalansági tényező. Nem lehet előre tudni, hogy két és fél héten át a csapatok hogyan képesek elviselni a bezártságot, és azt, hogy háromnaponta COVID-19 tesztelésen kell átesniük. Sok minden megtörténhet, várható és váratlan események egyaránt. Mi már itthon igyekeztünk felkészülni a megpróbáltatások különböző formáira, többek között azzal is, hogy a kinti forgatókönyvet lemásolva háromnaponta követték egymást a tesztelések. Az utolsó ellenőrzésre közvetlenül a kiutazás előtt kerül sor

– mondta befejezésül Gulyás István, a válogatott szövetségi kapitánya.

vehir.hu
Események
Sportág Sorozat F. Időpont Helyszín P. csapat V. csapat E.
kézilabda Eurokupa 1. 2020. november 4. 18:15 Veszprém Aréna Magyarország Spanyolország 32-29

További cikkek

Visszalépett a vb-től a Zöld-foki Köztársaság
Visszalépett a vb-től a Zöld-foki Köztársaság
Bejelentette a férfi kézilabda-világbajnokságtól való visszalépését a Zöld-foki Köztársaság együttese, mivel nincs meg a szükséges, legalább tíz, negatív PCR-teszt birtokában lévő játékosa, és a keddi, Uruguay elleni találkozóra sem tudna kiállni.
A magyarok gólrekorddal győzték le Uruguayt
A magyarok gólrekorddal győzték le Uruguayt
A magyar férfi kézilabda-válogatott 44-18-ra legyőzte Uruguay csapatát az egyiptomi világbajnokság csoportkörének második fordulójában vasárnap, ezzel biztosította továbbjutását a gízai A csoportból.
A Zöld-foki Köztársaság nem áll ki a németek ellen
A Zöld-foki Köztársaság nem áll ki a németek ellen
A magyarok csoportjában szereplő Zöld-foki Köztársaság válogatottja nem áll ki vasárnap a németek elleni második fordulós összecsapásra az Egyiptomban zajló férfi kézilabda-világbajnokságon, miután az együttes több tagja is koronavaírusos lett.
Veszélybe került a Zöld-foki Köztársaság további szereplése
Veszélybe került a Zöld-foki Köztársaság további szereplése
Újabb két játékos fertőződött meg a koronavírussal a magyarokkal azonos világbajnoki csoportban lévő Zöld-foki Köztársaság férfi kézilabda-válogatottjának tagjai közül, ezért veszélybe került a csapat további szereplése az egyiptomi tornán. Az esettel kapcsolatban a magyarok sürgős választ kértek a nemzetközi szövetségtől (IHF).
Győzelemmel kezdtek a magyarok a vb-n
Győzelemmel kezdtek a magyarok a vb-n
A magyar férfi kézilabda-válogatott 34-27-re legyőzte a Zöld-foki Köztársaság csapatát az egyiptomi világbajnokság csoportkörének első fordulójában, péntek este Gízában, ezzel nagy lépést tett a középdöntőbe jutás felé.