2021. január 18.
//
Piroska névnap

Minden eddiginél körültekintőbb a szervezés az IHF elnök szerint

2021. január 12. 11:06
MTI
Minden eddiginél aprólékosabb, körültekintőbb a szerdán kezdődő egyiptomi férfi kézilabda-világbajnokság szervezése - mondta december elején Hasszan Musztafa, a nemzetközi szövetség (IHF) elnöke.

A koronavírus-járvány miatt kényszerülnek a rendezők arra, hogy a sportágban soha nem látott alapossággal odafigyeljenek és felkészüljenek minden részletre.    

Bár a járvány miatt március óta szinte minden sportágban törölték vagy elhalasztották a világbajnokságot, és kontinenstornákat is csak elvétve rendeztek, az egy percig sem tűnt kérdésesnek, hogy a férfi kézilabda-vb-re sor kerül-e. A 77 éves egyiptomi Hasszan Musztafa mindent megtett, hogy hazájában a nehézségek ellenére megrendezhessék a tornát, valószínűleg azért is, mert idén lejár a mandátuma, és újraindul az elnöki posztért.

Az IHF illetékesei és a helyi szervezők alaposan tanulmányozták az Európai Labdarúgó Szövetség és az Európai Kézilabda Szövetség koronavírus-protokollját, illetve az Egészségügyi Világszervezet és az egyiptomi Egészségügyi Minisztérium irányelveit, és saját részletes tervezetüket hónapokkal ezelőtt nyilvánosságra hozták.    

Szeptemberben Gízában órákig tartó, látványos ünnepség keretében készítették el a csoportkör sorsolását, az eseményre meghívott számos külföldi vendég elégedetten és egészségesen távozott.    

Néhány válogatott már a múlt héten megérkezett Egyiptomba, és nyilatkozataik alapján ők is azt tapasztalták, hogy az észak-amerikai profi kosárlabdaliga rájátszásához, valamint az amerikai nyílt teniszbajnoksághoz hasonlóan alkalmazott buborékrendszer hatékonyan működik, a mérkőzéseknek és az edzéseknek otthont adó csarnokokban, valamint a szállodákban ügyelnek a higiéniára, máshova pedig nem mehetnek a résztvevők.    

Látszólag minden a tervek szerint haladt, mígnem a szervezők a hajrában elkezdtek kapkodni, és néhány klasszis játékos - például Aron Palmarsson, Domagoj Duvnjak, Sander Sagosen és Mikkel Hansen -, valamint a mindössze nyolc országot magában foglaló európai játékos-szakszervezet (EHPU) nyomására vasárnap bejelentették, hogy mégis nézők nélkül rendezik meg a világbajnokságot, hétfőn pedig közölték, hogy újságírók sem lehetnek a helyszíneken. Decemberben úgy tervezték, hogy a vírushelyzet miatt a lelátói helyek harminc százalékát tölthetik meg nézőkkel, majd ezt a múlt héten húszra csökkentették.    

A torna koronavírus-protokollja szerint az érkező küldöttségek tagjain már a repülőtéren antigén-tesztet végeznek, ezt a szállodában egy PCR-teszt követi. A küldöttségek tagjait a világbajnokság során 72 óránként tesztelik.    

Aki tüneteket mutat, például lázas, azonnal elkülönítik a szállodákban kialakított helyiségekben. Innen csak 72 óra különbséggel vett két negatív teszttel lehet kijönni. Azokat, akik érintkeztek vele, szintén tesztelik.    

Mind a 32 válogatott mellett tevékenykedik egy-egy koronavírus-tisztviselő, aki tartja a kapcsolatot az IHF illetékeseivel, és a világbajnokság orvosi bizottságával. Minden sportcsarnokban és a csapatoknak otthont adó összes szállodában külön orvosi csoportok tevékenykednek, és ezekben a létesítményekben rendszeres lesz a testhőmérsékletmérés is.    

Külön előírások vonatkoznak a válogatottakat kísérő buszvezetőkre és az étkezésért felelős személyzetre. Az étkezések során nincs felszolgálás, csak önkiszolgálás.    

A játékosok az edzések és a mérkőzések után az öltözőben csak a szükséges minimális időt tölthetik el, átöltözniük és fürdeniük a szállodában kell.    

Az előírások szerint a résztvevőknek - a pálya kivételével - mindenhol törekedniük kell a másfél méteres védőtávolság megtartására, a rendszeres kézfertőtlenítés és maszkviselés pedig kötelező.    

A szállodákban és a csarnokokban is rendszeresen tisztítják és fertőtlenítik a csapatok által használt helyiségeket, a sportcsarnokokat pedig öt különböző zónára osztották. A mérkőzések előtt és után a játékosok és a szakmai stábok tagjai nem foghatnak kezet egymással, és a megszokottnál nagyobb kispadok állnak a csapatok rendelkezésére.

vehir.hu
Események
Sportág Sorozat F. Időpont Helyszín P. csapat V. csapat E.
kézilabda Eurokupa 1. 2020. november 4. 18:15 Veszprém Aréna Magyarország Spanyolország 32-29

További cikkek

Visszalépett a vb-től a Zöld-foki Köztársaság
Visszalépett a vb-től a Zöld-foki Köztársaság
Bejelentette a férfi kézilabda-világbajnokságtól való visszalépését a Zöld-foki Köztársaság együttese, mivel nincs meg a szükséges, legalább tíz, negatív PCR-teszt birtokában lévő játékosa, és a keddi, Uruguay elleni találkozóra sem tudna kiállni.
A magyarok gólrekorddal győzték le Uruguayt
A magyarok gólrekorddal győzték le Uruguayt
A magyar férfi kézilabda-válogatott 44-18-ra legyőzte Uruguay csapatát az egyiptomi világbajnokság csoportkörének második fordulójában vasárnap, ezzel biztosította továbbjutását a gízai A csoportból.
A Zöld-foki Köztársaság nem áll ki a németek ellen
A Zöld-foki Köztársaság nem áll ki a németek ellen
A magyarok csoportjában szereplő Zöld-foki Köztársaság válogatottja nem áll ki vasárnap a németek elleni második fordulós összecsapásra az Egyiptomban zajló férfi kézilabda-világbajnokságon, miután az együttes több tagja is koronavaírusos lett.
Veszélybe került a Zöld-foki Köztársaság további szereplése
Veszélybe került a Zöld-foki Köztársaság további szereplése
Újabb két játékos fertőződött meg a koronavírussal a magyarokkal azonos világbajnoki csoportban lévő Zöld-foki Köztársaság férfi kézilabda-válogatottjának tagjai közül, ezért veszélybe került a csapat további szereplése az egyiptomi tornán. Az esettel kapcsolatban a magyarok sürgős választ kértek a nemzetközi szövetségtől (IHF).
Győzelemmel kezdtek a magyarok a vb-n
Győzelemmel kezdtek a magyarok a vb-n
A magyar férfi kézilabda-válogatott 34-27-re legyőzte a Zöld-foki Köztársaság csapatát az egyiptomi világbajnokság csoportkörének első fordulójában, péntek este Gízában, ezzel nagy lépést tett a középdöntőbe jutás felé.