Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 19. József
Veszprém
2°C
2024. március 19. József
Veszprém
2°C

2021 nyarán – a pandémia lejtőjén

2021. január 20. 21:53
Világszerte százmilliók teszik fel nap mint nap maguknak a kérdést: vajon a járvány lecsengésével visszatér-e az életünk a megszokott kerékvágásba? A jelenlegi konszenzus inkább a nem felé tart, a legtöbb megszólaló nagyjából egyetért abban, hogy jó néhány aspektus tekintetében szinte bizonyosan nem. Ugyanakkor a legszélesebb tömegek egyre csillapíthatatlanabbul szomjazzák korábbi életüket. Mészáros Zoltán, a VeszprémFest igazgatójának írása a Vehírnek.

Legyünk őszinték, magunk is sóvárogjuk a zsúfolt vendéglők mással össze nem téveszthető moraját, a kocsmában a haverokkal a sörözést, a meccseket, a mozik villanó homályának rejtekét és izgalmát, a koncerteken egymást érő rajongók látványát és érzését, a nyári fesztiválok önfeledt napsütéses együttlétét. Olaszországban, Ausztriában, Lengyelországban lázadnak a vendéglősök, a gazdaság, elsősorban a szolgáltató szektor a túlélésért küzd, a pandémia okozta bezártság egyre szaporodó munkahelyi és családi, baráti konfliktusok, válságok és tragédiák forrása, nyilvánvaló, hogy csak ideig-óráig tartható a helyzet.

Reménykedem, hogy igaz az a nagy presztízsű amerikai Science és Nature-ben is napvilágot látott amerikai tanulmány, ami szerint a Covid-19 egy év múlva lefojtva kerül az alsóbb polcokon a helyére: halálozási rátájában az influenzánál – ami amúgy évente 400-650 ezer ember halálát okozza – is szerényebb veszélyként, a megfertőzöttek túlnyomó többségénél enyhe lefolyású náthát kiváltva.

Magyarországon a járvány mind halálozásban, mind a lélegeztető gépen lévők, mind a napi fertőzöttek száma tekintetében, nagyon nehezen és lassan, de elindult lefelé a lejtőn. Adja az ég, hogy ez így is maradjon, erre minden esély megvan. A lakosság átoltottsága, a természetes átfertőzöttség még ha lassuló ütemű növekedése, együttesen szorítja majd vissza arra a polcra a vírust. Az igazi kérdés, hogy vajon mikorra és, hogy a tavalyi nyáron kicsit visszacsent életünket újra megkapjuk-e? Igaz persze, hogy egy sokkal visszafogottabb első hullám után, de mégiscsak volt egy örömtelibb élet igenlő két hónap, Balatonnal, éttermekkel, koncertekkel, és mindennel, ami már hiányzott: kérdés, vajon, hogy lesz ez idén nyáron?

A szociálisan legösszetartóbb európai országok, a mediterrán spanyolok, az olaszok és a franciák érdekes kísérletbe kezdtek. Egyelőre csak 500 fős rendezvényeken csak negatív teszttel, vagy igazolással a víruson való átesettségről lehetett belépni, akinek egyik sem volt, annak a rendezők a belépés előtt biztosították a kulturált gyorsteszt lehetőségét. A kísérleti projekt figyelte a koncert utáni fertőzöttséget is, nagyon bíztatóan nem találtak ilyet.

Ugyan örömtelien emelkedik nálunk is az oltásra készek aránya az utóbbi időben, de a korábbi várakozásokhoz képest lassan megyünk előre, elsősorban az egyelőre kevés vakcina miatt. Tovább árnyalja a képet a közvélemény egy részének szemében bizalmi szempontból kockázatosabb kínai és orosz vakcina.

Nagy eséllyel az a prognózis, hogy a nyár elejére a vírus már befőttes üvegben lesz a spájz alsó polcán, kicsit korai volt. Vagyis arra lehet készülni, hogy a 2021-es hazai fesztivál szezonban még részben ott lesz a Covid-19 árnyéka, és az ettől való félelem.

Azt vélelmezem, hogy jogszabályi akadálya nem lesz annak, hogy 2021 nyarán már lehessen tömegrendezvényeket tartani, de szinte biztos vagyok benne, hogy a mediterrán barátaink tesztje szerinti protokoll nálunk is meghonosodik.

Ugyan a vakcina továbbra is önkéntes lesz, persze minden szereplő nyomulni fog annak népszerűsítése ügyében, de a kormány rendelettel fogja szabályozni a rendezvényekre való belépést. Vagy elektronikus és hagyományos oltási könyvvel, vagy 72 óránál nem régebbi negatív teszttel lehet majd belépni. A rendezvények, fesztiválok, sportcsarnokok előtt megjelennek majd a szervezők áltat felállított teszt-sátrak, pavilonok és konténerek: itt a nézők azon részének, akiknek sem oltási könyvük, sem negatív tesztjük nincs, önköltségen lesz lehetőségük kulturált körülmények közepette ezt pótolni.

Mindez kötelező lesz valamennyi dolgozóra, és résztvevőre is. Így a szervezők gyakorlatilag 100%-ban garantálni lesznek képesek, hogy a rendezvényre csak vagy már átesett negatív, vagy beoltott közönség lép be.

Nem mondom, hogy ez a szép új világ olyan, mint ami előtte volt, de ahogy soha senkinek eszébe nem jutott korábban mondjuk az influenza vírussal foglalkozni egyetlen rendezvénynél sem, így abban a szent pillanatban, amikor a Covid-19 valóban arra a polcra kerül, ahova oly sokan kívánjuk és ahova talán való, majd újra eljöhet.

Hogy soraimat a fentieken túl a személyes vágyakozás is motiválja-e?

Hát persze.

Mészáros Zoltán
további cikkek
Derű a borúban – shoppingolás politikai beütéssel Derű a borúban – shoppingolás politikai beütéssel Diáklányok kis csoportjával futottunk össze. – Vásárolni megyünk a turiba – mondja az egyik. A másik finnyásabb, ő korrigál: a second hand üzletbe. – Jó, jó – jegyzi meg a barátnőm –, de azért ezt nem kell ám nagydobra vernetek... Hirtelen egységesen reagált a kis csapat, mondván, hogy ők erre büszkék. Ezzel az újrahasznosítást segítik. Úgy látszik, eredményes volt a külföldi és hazai sztárok akciója, akik sorra bemutatták, hogy milyen értékeket, különlegességeket találtak a már megunt ruhák boltjában. 2022. július 1. 14:40 Variációk vendégcsalogatásra - A siker titka a kreativitás is Variációk vendégcsalogatásra - A siker titka a kreativitás is Mi legyen a veszprémi vasútállomás nem éppen vendégcsalogató büféjéből, amiről azt mondják, hogy a rozoga külső mögött kimondottan ízletes, hagyományos ételek készülnek? Lehetne (a nem ennyire) meghökkentő külsővel akár múlt idők ízeit, hangulatát visszahozni, vagy a kor ízlését kísérő stílusban kiszolgálni a siető utast… 2022. május 24. 4:00 Március Március Két év Covid-halogatás után Resti Kornél újra berúgta az Utas ajtaját, ledobta széles karimájú, zsíros kalapját, malaclopóját leterítette a szófára, ráült, és belekurjantotta az összetett csendbe: -Úgy meginnék még egy fél liter jó bort! Bor volt bőven, még whisky is, aztán elkezdődött a varázs. Molnár Sándor írása 2022. április 1. 13:30 Kiszórjuk, ami bánt, fáj vagy már felesleges Kiszórjuk, ami bánt, fáj vagy már felesleges Eljött a virtuális nagytakarítás ideje. 2022. március 29. 11:53

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.