Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 19. József
Veszprém
1°C
2024. március 19. József
Veszprém
1°C

Közelebb egymáshoz

2021. január 20. 21:53
Felértékelődik az önkéntesség, közelebb kerülünk egymáshoz, jobban figyelünk embertársainkra – olvasom a pszichológusok, szociológusok prognózisát a járvány utáni időkre és figyelem a jeleket. Barta Éva írása a pandémia közösségformáló hatásáról.

Már akkor éreztem valami szokatlan szívmelengetőt, amikor a Petőfi Színház művészei megjelentek a lakótelep ablakai alatt, énekeltek,szavaltak. Utólag bevallották, hogy a műsor közben ők is gyakran törölték a könnyeiket. Majd jöttek a lelkes diákok, akik felajánlották, hogy bevásárolnak az időseknek, kiváltják a gyógyszereket. Önkéntesek varrták és vitték a maszkokat.

Aztán jött a vírus második rohama sok fásult emberrel, fáradt orvosokkal, egészségügyi, szociális dolgozókkal és velünk, a szorongó, olykor háborgó és türelmetlen felnőttekkel, gyerekekkel. Váltanunk kellett, megtanulni alkalmazkodni. Új utakat keresni… Azt mondják a pszichológusok, hogy az introvertált (befelé forduló) személyiségűek jobban bírják a bezártságot, mint az extrovertáltak, akiknek lételemük a közösség. Az utóbbiak különféle próbálkozásai sok helyen láthatók.

Például a Március15. utcában az úgynevezett Kis Kuktánál, a dohányboltnál mindennaposak a csoportosulások. Eleinte csak csóválták fejüket a környéken lakók, majd kihívták a rendőröket, akik feloszlatták a traccspartit. Pár nap múlva ugyanannyian voltak, de nem kétes külsejű egyének, hanem rendezett megjelenésű férfiak. Ők voltak, akik korábban a pizzériákban, kiskocsmákban, büfékben vitatták meg a nap történéseit, főleg sport eseményeit. Ez lett most az átmeneti közösségük, mert ugye minden zárva. Ügyeltek a maszkra, a távolságtartásra ugyanúgy, mint a Csolnoki lakótelep két nagy fája alatt gyülekezők.

Más közösségek a Facebookon keresztül idézték fel vidám napjaikat, családi eseményeiket, és tanulságos meséket vagy éppen vicceket küldözgettek egymásnak. A nyugdíjasokat a bezártság gyötri, a munkába járókat pedig a kettős félelem: a járványtól és a munkájuk elvesztésétől.

Sokan vannak, akiket zavar a passzivitás, atétlenség. Ők keresik az önkéntesség útjait. Keresik, mert az önkéntességet is tanulni kell, felmérni a szükségleteket és megtalálni a rászorulókat. A jó szívvel adakozók időnként csalódnak is, amikor a szendvicset utánuk dobja, aki alkoholt szeretne kapni, vagy gyümölcsöt adnak annak, aki pénzt várt. Ha majd vége lesz a járványnak, érdemes lesz foglalkozni az önkéntesség mikéntjével is.

Én mostanában már találkoztam több jó példával: a Családsegítő szakemberei útmutatást adnak a segítőknek,ugyanúgy, mint a Máltai Szeretetszolgálat veszprémi intézményeinek vezetői is jelzik, mire van szükségük. Különösen fontos most az egyedül élőidősekre, hajléktalanokra figyelni, amikor a járvány mellé társulnak a mínuszok. Arra is számítani kell ugyanis, hogy számos olyan esettel találkozunk majd, amelyeket a hivatásosoknak, a szociális munkásoknak kell megoldani. Ők pedig minden segítséget megérdemelnek.

Barta Éva
további cikkek
Derű a borúban – shoppingolás politikai beütéssel Derű a borúban – shoppingolás politikai beütéssel Diáklányok kis csoportjával futottunk össze. – Vásárolni megyünk a turiba – mondja az egyik. A másik finnyásabb, ő korrigál: a second hand üzletbe. – Jó, jó – jegyzi meg a barátnőm –, de azért ezt nem kell ám nagydobra vernetek... Hirtelen egységesen reagált a kis csapat, mondván, hogy ők erre büszkék. Ezzel az újrahasznosítást segítik. Úgy látszik, eredményes volt a külföldi és hazai sztárok akciója, akik sorra bemutatták, hogy milyen értékeket, különlegességeket találtak a már megunt ruhák boltjában. 2022. július 1. 14:40 Variációk vendégcsalogatásra - A siker titka a kreativitás is Variációk vendégcsalogatásra - A siker titka a kreativitás is Mi legyen a veszprémi vasútállomás nem éppen vendégcsalogató büféjéből, amiről azt mondják, hogy a rozoga külső mögött kimondottan ízletes, hagyományos ételek készülnek? Lehetne (a nem ennyire) meghökkentő külsővel akár múlt idők ízeit, hangulatát visszahozni, vagy a kor ízlését kísérő stílusban kiszolgálni a siető utast… 2022. május 24. 4:00 Március Március Két év Covid-halogatás után Resti Kornél újra berúgta az Utas ajtaját, ledobta széles karimájú, zsíros kalapját, malaclopóját leterítette a szófára, ráült, és belekurjantotta az összetett csendbe: -Úgy meginnék még egy fél liter jó bort! Bor volt bőven, még whisky is, aztán elkezdődött a varázs. Molnár Sándor írása 2022. április 1. 13:30 Kiszórjuk, ami bánt, fáj vagy már felesleges Kiszórjuk, ami bánt, fáj vagy már felesleges Eljött a virtuális nagytakarítás ideje. 2022. március 29. 11:53

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.