2021. március 2.
//
Lujza névnap

Őrület!

2021. február 5. 9:43
Valóban annyira zöld a kriptovaluta, ahogy hirdetik azt? Mégis mire jó az ilyen fizetőeszköz? Megdöbbentő tények Bélafi László írásában.

Norilszk száznyolcvanezres város Oroszországban, túl az Urálon. Télen egy-két óráig van világos, hónapokig egyáltalán nincs. Kilenc hónap hó, a hőmérséklet általában -20 fok alatt. Mennénk ugye, csak hát az utazási korlátozások…

A helyben lakók nem hivatásos önsanyargatók, hanem a világ egyik legjobban elszennyezett területén színesfémet termelnek ki. Új innovatív üzletáguk a Bitcoin bányászat. A Bitcoin az a fizetőeszköz, amit nem nyomtatnak, nem vernek, hanem „kiszámolnak”. Kiszámolnak óriási számítógépekkel, ami hatalmas áramfelvétellel történik. A Bitcoin előállítására jelenleg több villamos energiát fordítanak a világban, mint Magyarország teljes áramfogyasztása. Készül a Bitcoin Kínában, sokszor közvetlenül egy mocskos szénerőmű mellett, de széles e világban, kicsiben és nagyban, garázsban vagy irodában.

Norilszkban azért készül, mert ott olcsó az áram és a Bitcoin termelésnél keletkező hőt egyszerűen ki lehet engedni a nagy fagyos szibériai éjszakába.

Mire és miért jó igazából a Bitcoin? Én nem tudom. Ha Önök tudják, kérem feltétlen árulják el! Ami biztos, hogy praktikus és széles körben használt fizetőeszköz a fegyver és kábítószer kereskedelemben és sok egyéb sötét üzletben.

A végére egy találós kérdés: melyik volt az első társadalmi szervezet, amelyik Bitcoinban fogadott el támogatást?

Megfejtés, nem fejjel lefelé:

a Greenpeace.

Őrület? Őrület!!

Bélafi László