Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 8. Mária
Veszprém
-5°C
2023. december 8. Mária
Veszprém
-5°C

Váljon láthatóvá a veszprémi németség!

2021. február 10. 12:25
A veszprémi nemzetiségeket bemutató sorozatunkban ezúttal a németekről beszélgettünk Eich Máriával, a városi német önkormányzat elnökével és az önkormányzat egy másik tagjával, a Német Klub vezetőjével, Fertig Erzsébettel.

A népnyelv által leegyszerűsítve sváboknak nevezett – valójában nemcsak a történelmi Svábföldről, hanem a német nyelvterület számos tartományából származó – magyarországi németek jellemzően az 1700-as években, a török pusztítást követő évszázadban érkeztek Magyarországra. A kereslet és a kínálat szerencsésen találkozott akkoriban: Magyarországon szükség volt a dolgos kezekre, az országot a szó legszorosabb értelmében a romjaiból kellett újjáépíteni, míg német földön többek között a kedvezőtlen örökösödési rendszer miatt egyre kevesebb jobbágy tudott olyan földterülethez jutni, ami révén eltarthatta a családját. Amikor a magyar földbirtokosok, az egyház, majd később már az állam is telepeseket toborzott, sokan döntöttek úgy, hogy útra kelnek. Legtöbbjük a Duna vízén, egy ún. Ulmer Schachtel fedélzetén érkezett az országba – ezek fedett lakórésszel ellátott dereglyék voltak, amik csak lefelé közlekedtek a Dunán, hogy a célállomáson aztán szétszereljék és faanyagként újrahasznosítsák őket. 

A Dunántúl hegyvidékei százötven éven át frontvonalnak számítottak, a falvak nagy része elnéptelenedett, nem véletlen hát, hogy Veszprém környékén megannyi sváb falut találunk – és a város német lakói is ezekből a környékbeli falvakból költözhettek be a Temetőhegyre, a Jeruzsálemhegyre és a Cserhátra.  

Felkavarnák az állóvizet …

A legutóbbi önkormányzati választáson átalakult a Veszprémi Német Nemzetiségi Önkormányzat tagsága, az újonnan megválasztott képviselőtesület pedig úgy érezte, ideje felkavarni az állóvizet. Eich Mária, az önkormányzat új elnöke és Fertig Erzsébet, a Német Klub vezetője egyetértenek abban, hogy nagy figyelmet kell fordítani a fiatalokra. A nemzetiségi oktatás szempontjából Veszprém jó helyzetben van: az óvodától az egyetemig minden szinten van lehetőség behatóbban ismerkedni a német nyelvvel és a német nemzetiségi hagyományokkal, kultúrával. 

Fertig Erzsébet és Eich MáriaFertig Erzsébet és Eich Mária

Az oktatási intézményekben nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a gyerekek megismerjék a népcsoport történelmét, szokásait.  Mária elmondta: a Lovassyban a nemzetiségi tagozaton például svábbálokat rendeznek, amik a más szakokon tanulók körében is egyre népszerűbbek; projektnapokat tartanak,amelynek keretén belül felkeresik a környékbeli német nemzetiségi falvakat – vagyis, ahogy Mária fogalmazott, nemcsak tanítják a nemzetiségi kultúrát, hanem “elkezdjük élni velük a svábságot”, ami aztán az évek során a diákok identitásának részévé válik. Hozzátette: ha nem akarjuk elveszíteni a fiatalokat, akkor meg kell találni a hozzájuk vezető utat. 

Ugyanakkor a globalizálódó világban egyre kevesebb családban adják tovább a német nyelvet, a német nemzetiségi szokásokat, sokuk számára felnőttként, egy érési folyamat részeként válik az identitás részévé a nemzetiségük. Őket kell megszólítani, de ehhez az is kell, hogy a veszprémi németség láthatóvá váljon. Mert ma Veszprémben nem sok minden utal arra, hogy a városban németek is élnek – mutat rá a szomorú tényre Mária, aki rögtön sorolja is, hogyan változtatnának ezen.

Tanösvény, állandó kiállítás, nagyobb láthatóság

 Szeretnének például egy nemzetiségi tanösvényt, ami bemutatná a Temetőhegy-Dózsaváros németségét, az ott élt nevesebb embereket, ottani mesterségeket – mindezt modern, digitális tartalmakkal kiegészített, interaktív módon, kipróbálható elemekkel. (Magyarországon jelenleg kilenc ilyen német tanösvény található, hozzánk legközelebb Bándon.) 

2018-ban az Ipartestület székházában rendezett kiállítást a Német Klub2018-ban az Ipartestület székházában rendezett kiállítást a Német Klub

Néhány éve a Német Klub szervezett egy kiállítást az Ipartestület székházában, ahol a klubtagok által összegyűjtött tárgyakat, szerszámokat, tablókat nézhettek meg az érdeklődők. A tárlat sikerén felbuzdulva született meg a gondolat, hogy ezeket az értékeket egy állandó kiállításon mutassák be – ennek is szeretnének helyet találni, akár a Laczkó Dezső Múzeummal karöltve. Az együttműködésekre egyébként is nagy hangsúlyt fektetnek: keresik a kapcsolatot a várossal, az intézményekkel, civil szervezetekkel és a többi nemzetiséggel is. Szeretnék, ha a nemzetiségek az Európa Kulturális Fővárosa programban is megjelennének. 

És az is jó lenne, ha a városnévtáblák a bevezető utak mentén német nyelven is megjelennének, ezzel is jelezve, hogy a nemzetiség jelen van a településen. Noha a választási névjegyzékben szereplők száma csak néhány százas nagyságrendű, a magukat német kötődésűnek vallók száma azonban több ezres. Hogy ők miért nem szerepelnek a hivatalos nyilvántartásban, annak történelmi okai vannak: sokakban máig élénken él a Vertreibung, az elűzetés emléke. A második világháborút követően az állam kollektív bűnösnek kiáltotta ki a hazai németséget, felelőssé tették őket a hitleri rezsim bűneiért – noha olyan, többnyire vidéki paraszti családokról beszélünk, akik akkor már kétszáz éve Magyarországon éltek és nem ismertek más hazát. A svábokat megfosztották vagyonuktól, elvették az állataikat, földjeiket, házaikat, az akkor félmilliós nagyságrendű magyarországi németség mintegy felét telepítették ki az éppen kettészakadó Németországba. A kitelepítettek és jogfosztottak névsorát az 1941-es népszámláláskor megadott nemzetiségi és anyanyelvi adatokat felhasználva állították össze – ez a máig ható trauma pedig bizalmatlanságot szül, amikor hivatalos iratokon kellene vállalni a nemzetiségi hovatartozást. 

A Német Klub kórusa 2019-ben, az Agórában megrendezett német nemzetiségi napon (fotó: Kovács Bálint / vehir archív)A Német Klub kórusa 2019-ben, az Agórában megrendezett német nemzetiségi napon (fotó: Kovács Bálint / vehir archív)

De mit hoz a jövő?

Mindkét beszélgetőtársam pedagógus – Erzsébet a Dózsában, Mária a Lovassyban tanított –, így személyesen is ismerik a veszprémi német fiatalok egy részét, akiket igyekeznek bevonni az önkormányzat programjaiba. Mint mondják, szükség is van az ő friss gondolataikra, újfajta szemléletmódjukra – ők tudják igazán, hogy a kortársaikat hogyan lehet elérni, milyen programokra lennének nyitottak. De nemcsak a kezeik közül kikerült, már végzett huszonévesekre gondolnak, hanem a most nemzetiségi tagozaton tanuló általános iskolásokra, és rajtuk keresztül a harmincas, negyvenes szülőkre is. Tavaly német nemzetiségi tábort is szerveztek, ahol a gyerekek családját is vendégül látták a táborzáró előadáson, több generáció gyűlt össze egy jó hangulatú találkozóra.

Először rendeztek német nemzetiségi tábort tavaly nyáron Veszprémben (fotó: Veszprémi Német Nemzetiségi Önkormányzat / Facebook)Először rendeztek német nemzetiségi tábort tavaly nyáron Veszprémben (fotó: Veszprémi Német Nemzetiségi Önkormányzat / Facebook)

Az idei évre is vannak tervek: harmincéves a Német Klub, a jubileumot egyhetes rendezvénysorozattal ünnepelnék, ahol találkozhatnánk azokkal az idősebbekkel is, akik még tudnak a régi idők dolgairól mesélni.  

A német önkormányzat sikeresen pályázott az idei programjai megvalósítására: húsvétkor játszóházat terveznek, augusztusban ismét megrendezik a nyári tábort, de őszre és Mikulás-napra is vannak terveik, ahogy a Gizella-napokra is nagyobb programmal készülnek, ha a járványhelyzet megengedi. Szerencsére a pandémia okozta vis maior helyzetet a pályázatok kiírói is rugalmasan kezelik, van lehetőség az emiatt elmaradó rendezvények átütemezésére, a már elnyert források átcsoportosítására, így a munka semmiképp nem vész kárba.

Megújul a németek háza

Hosszas előkészítés után idén megújulhat a Thököly utcában található Német Ház. Annak idején még dr. Albert Vendel talált rá az eladó épületre – ő volt az, aki Erzsébet szavaival élve “a német nemzetiségi létet elindította itt Veszprémben”. Ő fordult támogatásért az országos önkormányzathoz, így tudták megvásárolni az ingatlant, ami azóta is a veszprémi németség bázisa: ez a városi és a megyei önkormányzatuk székhelye, itt működik a regionális irodájuk, és itt tartják találkozóikat a Német Klub és a Veszprém-Passau Baráti Társaság is. 

Most úgy tűnik, a régóta várt felújítás nyár elején elkezdődhet: júniusig kell kiüríteni az épületet, hogy megkezdődhessenek a munkálatok. Az épület kívül-belül megújul: a homlokzatot az eredeti épület régi fotói alapján rekonstruálják, így a ház régi jellegzetességei is megmutatkoznak majd az utcafronton. Modernizálják a gépészetet, lecserélik a nyílászárókat, felújítják a tetőt, ezek révén aztán a működés költségei is csökkennek. Változik az épület belső térkialakítása, kiszednek közfalakat, és úgy alakítják ki a tereket, hogy a házon belüli közlekedéssel ne zavarják az éppen zajló foglalkozásokat, találkozókat – eddig az emeleti helyiségek csak a földszinti nagytermen keresztül voltak megközelíthetők. Berendeznének egy olyan teret, ahol akár tanórákat is meg lehet tartani, fel lehet próbálni a népviseletet, ki lehet próbálni tárgyakat – a konyhában pedig szintén tarthatnak workshopokat, melyeken a diákok maguk is megpróbálkozhatnak a hagyományos sváb ételek elkészítésével.  A kertet úgy alakítják ki, hogy ott szabadtéri rendezvényeket is tudjanak tartani.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Új okosrendszer könnyíti meg a parkolást a belvárosban Új okosrendszer könnyíti meg a parkolást a belvárosban Az új parkolási rendszer a VKSZ Zrt. beruházásában készült, amely lényegesen megkönnyíti az autósok mindennapjait, és egyben nagy lépés a környezetbarát közlekedés felé is. A városban kialakított rendszernek köszönhetően 19 helyszínen 47 kamera, két perces frissítési idővel ad pontos információkat a szabad parkolóhelyek számáról.   ma 21:50 Az EKF nem az egyetlen volt - újabb európai címek Veszprém célkeresztjében Porga Gyula Az EKF nem az egyetlen volt - újabb európai címek Veszprém célkeresztjében Évértékelő sajtóreggelit tartott Porga Gyula polgármester, ahol viszont az EKF „termelési jelentése” helyett sokkal több szó esett a 2023 utáni időszakról, közte új célokról és címekről, amik Veszprém célkeresztjében vannak. ma 11:34 Ne legyen élő állat a karácsonyfa alatt! Ne legyen élő állat a karácsonyfa alatt! A karácsony a szeretet, az összetartozás és az ajándékozás ideje. Ovádi Péter állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos arra kér mindenkit, hogy ebben az ünnepi szezonban gondolják át alaposan az élő állatok ajándékozásának következményeit. Az állatok nem csupán ajándékok, hanem érző, gondoskodást igénylő lények, tartásuk hosszú távú elköteleződést és felelősséget jelent. ma 9:33 Vasárnap és hétfőn sztrájkolnak a Volánbusz dolgozói Vasárnap és hétfőn sztrájkolnak a Volánbusz dolgozói A Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet – arra hivatkozva, hogy 2024-re még nem született bérfejlesztési ajánlat – advent második vasárnapjára, azaz 2023. december 10-ére és az azt követő hétfőre, december 11-ére munkabeszüntetést hirdetett a Volánbusznál. ma 9:10

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.