2021. június 21.
//
Alajos névnap

A hiteles jógaoktató ismérvei

2021. március 6. 19:30
Napjainkban rendkívül elterjedtek azok a jógatanfolyamok, melyek mindenféle marketing és reklámeszközzel gyors megvilágosodást, azonnali egészséget, különleges képességeket ígérnek. Egy vezető jógaoktató írása.

Mindezek azért jöttek létre, mert az oktatók nem tiszta forrásból merítettek, nem értették meg a jóga valódi célját. Egy eredeti forrásból autentikus jógát tanult jógaoktatónak kötelessége, hogy javítson ezen az elferdült helyzeten és a tudatlanság helyett tiszta forrásból származó tudást adjon a jógázók, érdeklődők számára. Az élet a karmikus evolúció – a sok életen keresztüli megtapasztalásokkal való fejlődés – színtere, a jóga ennek gyakorlati útmutatója. A jóga a legmagasabb spiritualitás, egyben gyakorlati, alkalmazott tudomány is. A jógát komolyan, mélyrehatóan gyakorló a tökéletes spiritualitást szeretné elérni. Ezért a jógát naponta, céltudatosan, kitartóan, állhatatosan kell gyakorolnia.

Mindezeknek a tudatában egy hiteles jógaoktatónak a következő feladatokkal, küldetéssel kell rendelkeznie:

  •  segítse a karmikus evolúció folyamatát,
  • segítsen a szenvedés megszűntetésében testi,-lelki,-szellemi, -szociális szinten,
  • tanítsa és gyakoroltassa az ehhez szükséges információkat, jóga tanításokat.

A jóga tanítását önzetlenül kell szolgálnia, átadnia és nem saját egóját kiemelni és hízlalni. Elhatározása szívből jöjjön. A jógaoktató legyen példakép, „fény a sötétségben”. Saját jóga gyakorlásával mutasson példát, a jógát önmagában tisztán művelje és adja át. Ne azért oktasson, mert jól fizető szakma, ami egyre divatosabbá kezd válni. Ne azért oktasson, mert jó hírnévre tehet szert és exhibicionista hajlamát kiszolgálja.

Együttérző, szeretetteljes segítéssel, tanítással segítse az embereket, hogy a karmikus evolúciót minél hamarabb megvalósítsák. Teljes értékű önbizalom és stabilitás jellemezze, a megvalósításban céltudatos, tervszerű, kitartó legyen. A hiteles jógaoktató nem kételkedik a jóga tanításában; az ősi jógaszövegek tanításait ismeri és szem előtt tartja mind a mindennapi életében, mind a tanításában. Megértő, elfogadó, előítéletmentes és őszintén érdeklődik mások iránt. Pozitív, megoldást segítő, aki tiszteletet, megbecsülést és teljes bizalmat ad mindig, mindenkinek. Kedélyállapota ne befolyásolja a foglalkozás hangulatát, a jógaórán legyen mindig vidám, jókedvű, mosolygós, nyugodt, türelmes. Legyen fegyelmezett, önmagát irányítani képes. Egyforma bánásmódot alkalmazzon a gyakorlókkal. Tudatosan irányítsa gondolatait, szavait, cselekedeteit és azokat a szolgálat és ne az egó vágyképzetei uralják.

Kerülje a rosszindulat, irigység és féltékenység minden formáját életvezetésében. Folyamatosan képezze magát, ne ragaszkodjon, tudjon változni-változtatni önmagán. Tudatosan törekedjen a jóga céljainak megvalósítására mind a saját életében, mind a tanítás során.

Selmeciné Bogdán Ágota, minősített, vezető jógaoktató, Magyar Jóga Akadémia tanára
Fotó: Pexels

A cikk a portálunkat is kiadó Bakony-Balaton Média Kft. másik lapjában, az Ecoport magazinban jelent meg 2020 decemberében.

vehir.hu

További cikkek

A jó kenyér csak víz, liszt és só
A jó kenyér csak víz, liszt és só
Már a környéken is más az illat, mint egy átlagos pékség közelében. Az idén tavasszal nyílt Makmoiselle pékség kizárólag kovásszal készült prémium termékeket árul, a veszprémiek hamar rá is kaptak az ízére.
Jó, nem jó? Vegetáriánus és vegán étrend
Jó, nem jó? Vegetáriánus és vegán étrend
Táplálkozás szempontjából nagyon központi téma pár éve a növényi alapú táplálkozás. Van, aki az egészségre gyakorolt hatása miatt, van, aki környezetvédelmi megfontolásból, és vannak olyanok, akik az állatok szeretete miatt térnek át vegetáriánus vagy vegán étrendre.
„Magamnak választottam a sorsom” - interjú Földes László Hobóval
„Magamnak választottam a sorsom” - interjú Földes László Hobóval
Hobót nem csupán a blues-rajongók és a verset szerető emberek kedvelik, hanem más műfajok szerelmesei is. Lemezekkel, könyvekkel, színdarabokkal, előadóestekkel a háta mögött most is rengeteg terv szerepel az asztalán. Mint mondja, kevésbé saját magáról, inkább arról szeret beszélni, amit csinál. Abból pedig van bőven merítés…A Nemzeti Színházban találkozunk, hiszen pár óra múlva a József Attila-estjét láthatja a közönség.
Megyéből a megyeieknek
Megyéből a megyeieknek
Nóra és Péter 2020 augusztusában indította útjára a környéket lefedő online kosár szolgáltatását, mellyel Veszprém megye termelőinek portékáit varázsolhatjuk asztalunkra anélkül, hogy piacoznánk. A visszajelzések alapján úgy tűnik, jó üzletbe nyúltak a Pekedlivel.
A könyv, aminek nem érünk a végére, a bakelit, ami sosem jár le
A könyv, aminek nem érünk a végére, a bakelit, ami sosem jár le
Létezik egy hely Veszprém belvárosában, ahol látszólag megáll az idő, pedig a valóságban pont hogy egy időutazásban lehet részünk, ahol mi választhatjuk ki, hogy melyik korszakba szeretnénk eljutni, az időgép üzemanyaga pedig az irodalom és a zene. Az Utas és holdvilág Antikvárium tulajdonosa pedig hű masinisztánk ezen az utazáson. Pont annyira világi, amennyire veszprémi sajátosság az Óváros tér melletti üzlethelyiség.