2021. június 15.
//
Jolán névnap

A jó kenyér csak víz, liszt és só

Már a környéken is más az illat, mint egy átlagos pékség közelében. Az idén tavasszal nyílt Makmoiselle pékség kizárólag kovásszal készült prémium termékeket árul, a veszprémiek hamar rá is kaptak az ízére.

A Pallas nagy lexikona szerint a jó házikenyér készítéséhez nem kell más, mint liszt, langyos vízzel elkevert kovász, só, köménymag, némi türelem és egy kemence. Nem tűnik bonyolultnak, ám a tömegtermelésnek köszönhetően egy olyan mindennapi néptáplálék, mint a kenyér, ma már jóval több mindent tartalmaz: stabilizátorok, lisztkezelőszerek és különböző sütőszerek egészítik ki a hagyományos hozzávalókat. Ez amellett, hogy gyorsan előállíthatóvá és olcsóbbá teszi a kenyeret, azt is eredményezi, hogy a vásárlás másnapján többnyire kiszárad és fogyaszthatatlanná válik. Nem beszélve arról, hogy a tápérték is alacsonyabb. Léteznek olyan alternatívákban gondolkodók, akik szerint nem kell feltétlenül megelégedni ezzel a helyzettel.

A budapesti Hegyesi Gabriella 2018-ban nyerte el nem profi kategóriában a legjobb bagettnek járó elismerést az országos Kenyérlelke Fesztiválon. Akkor már 30 éves háztartási rutinnal a háta mögött nagy mennyiségben gyártotta otthon a különféle kenyereket, bagetteket és mindenféle pékárut a saját ízlése szerint. A kategória megnyerése és a „családi nyomás” után fogalmazódott meg benne az ötlet, hogy a már teljesen másik profilú, bejáratott üzlete mellé saját pékséget nyisson, de csak akkor, ha az szigorúan az ő alapelvei szerint tud működni.

 – Ha meg tudom teremteni a feltételeit annak, hogy csak kovászos kenyeret gyártsunk, kizárólag bio lisztből és bio gabonából, és ahol elérhető, bio ízesítőket – például bio kókuszt vagy bio mazsolát –használjunk, miközben semmiféle adalékanyagot és közvetítőt nem adunk a kenyérhez, akkor csinálok valamit – gondolta akkor.

Számos üzlethelyiség megtekintése és utánjárás után Gergely nevű fiával úgy látta, összeállnak az ideális feltételek a boltnyitáshoz. A választás Veszprémre esett, hisz Gergely jól ismeri a környéket, a város könnyen elérhető Budapestről, és üzletszerűen nem létezett még korábban olyan jellegű kovászos pékség, amely nem csupán egy ajtóból áruló üzem, hanem egy igényes speciality kávézó is egyben.

2020 áprilisában, a koronavírus első hulláma és a korlátozások közepén a Makmoiselle megnyitotta kapuit, ami telitalálatnak bizonyult, hisz az első nap a várakozásokat felülmúló sor jelent meg az üzlet előtt.

– Megdöbbentő, hogy mennyien voltak kíváncsiak ránk – emlékszik vissza Gabriella. – Drágábbak vagyunk, mint a többiek, vékony jégen is álltunk akkor, de szerintem jó időben indultunk el. Úgy tűnt, az emberek ki voltak éhezve arra, hogy kapjanak valami minőségit – teszi hozzá, pedig a kenyér itt nem áll másból, mint liszt, víz és só, ami Gabriella szerint olyan ízt kölcsönöz, ami egy kenyértől elvárható.

Az azóta eltelt időszak alapján megállapítható, hogy Veszprém hamar megszerette a Makmoiselle-t, és a kovásszal készülő prémium pékáruikat (a kovászolt kenyerek, croissant-ok, csigák és batyuk mellett a kínálatban rendszeresen fordulnak elő különféle tarte-ok is). Naponta kapnak dicséreteket és támogató üzeneteket. Ahogy a tulajdonos fogalmaz, „Veszprém egy hálás város”, ezért maradni kell. A helyiek megszólítása egyébként kezdettől fogva cél volt, nem volt prioritás csak a turistáknak árulni.

Az anya-fia páros és az itt dolgozó 7 fő igyekezetére a szakma is hamar felfigyelt, a Magyar Konyha a Makmoiselle-t beválogatta a Balaton körüli ajánlható üzletek előkelő TOP 10-es listájába.

A Makmoiselle abban az értelemben sem hagyományos pékség, hogy nem hajnalban, hanem csak fél 9-kor nyitnak, és vasárnap-hétfőn zárva tartanak. Gabriella elmondása szerint azért működnek így, mert ők egy családbarát munkahely, és hagynak némi életet a pékeknek – bár még így is fél 5-re kell jönniük, hogy időben nyitni tudjanak.

 

Az eredeti cikk az Ecoport magazin 2020. decemberi számában jelent meg.

Ge. Á.
Kovács Bálint

További cikkek

Jó, nem jó? Vegetáriánus és vegán étrend
Jó, nem jó? Vegetáriánus és vegán étrend
Táplálkozás szempontjából nagyon központi téma pár éve a növényi alapú táplálkozás. Van, aki az egészségre gyakorolt hatása miatt, van, aki környezetvédelmi megfontolásból, és vannak olyanok, akik az állatok szeretete miatt térnek át vegetáriánus vagy vegán étrendre.
A hiteles jógaoktató ismérvei
A hiteles jógaoktató ismérvei
Napjainkban rendkívül elterjedtek azok a jógatanfolyamok, melyek mindenféle marketing és reklámeszközzel gyors megvilágosodást, azonnali egészséget, különleges képességeket ígérnek. Egy vezető jógaoktató írása.
„Magamnak választottam a sorsom” - interjú Földes László Hobóval
„Magamnak választottam a sorsom” - interjú Földes László Hobóval
Hobót nem csupán a blues-rajongók és a verset szerető emberek kedvelik, hanem más műfajok szerelmesei is. Lemezekkel, könyvekkel, színdarabokkal, előadóestekkel a háta mögött most is rengeteg terv szerepel az asztalán. Mint mondja, kevésbé saját magáról, inkább arról szeret beszélni, amit csinál. Abból pedig van bőven merítés…A Nemzeti Színházban találkozunk, hiszen pár óra múlva a József Attila-estjét láthatja a közönség.
Megyéből a megyeieknek
Megyéből a megyeieknek
Nóra és Péter 2020 augusztusában indította útjára a környéket lefedő online kosár szolgáltatását, mellyel Veszprém megye termelőinek portékáit varázsolhatjuk asztalunkra anélkül, hogy piacoznánk. A visszajelzések alapján úgy tűnik, jó üzletbe nyúltak a Pekedlivel.
A könyv, aminek nem érünk a végére, a bakelit, ami sosem jár le
A könyv, aminek nem érünk a végére, a bakelit, ami sosem jár le
Létezik egy hely Veszprém belvárosában, ahol látszólag megáll az idő, pedig a valóságban pont hogy egy időutazásban lehet részünk, ahol mi választhatjuk ki, hogy melyik korszakba szeretnénk eljutni, az időgép üzemanyaga pedig az irodalom és a zene. Az Utas és holdvilág Antikvárium tulajdonosa pedig hű masinisztánk ezen az utazáson. Pont annyira világi, amennyire veszprémi sajátosság az Óváros tér melletti üzlethelyiség.