2021. szeptember 16.
//
Edit névnap

Kijelölték a magyar úszócsapatot az Eb-re és a tokiói olimpiára

Elfogadta Sós Csaba kapitány javaslatait a Magyar Úszó Szövetség elnöksége: szerdán mind az olimpiai, mind az Európa-bajnoki csapatot jóváhagyta a testület. A Balaton Úszó Klub Veszprém két klasszisa, Rasovszky és Kalmár Ákos is ott van a keretben.

A tokiói utazó keretbe - a most védetté nyilvánítottak mellett - még a június 16. és 19. között esedékes Budapest Open zárónapjáig lehet bekerülni.    

A férfi 200 méter gyors és 200 méter vegyes kivételével valamennyi számban védetté váltak az olimpiai A-szintet teljesített, a hazai lista első és második helyén álló versenyzők. A tokiói csapatba azonban még be lehet kerülni azokon a távokon, ahol nincs két A-szintes, illetve ahol csak B-szintet elért versenyző van, valamint női 50 méter gyorson, amelyben egyedüli számként nincs magyar kvóta.

Akadnak olyan számok, amelyeknél kérdőjellel kettőnél több versenyzőt jelölt meg védettnek a szakvezető, ezekben a két induló személye attól függ, hogy egy-egy, több távon is kvalifikált versenyző végül milyen ötkarikás programot állít össze magának.

Rasovszky Kristóf - Fotó: MTI/Koszticsák SzilárdRasovszky Kristóf - Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Sós hozzátette, amennyiben egy vagy több védettnek számító úszó lép vissza egy adott távon, úgy a mögöttük álló, védettséget nem szerzett, de érvényes szintet teljesített versenyző bekerülhet az utazók közé.

Az öt hét múlva kezdődő budapesti Európa-bajnokságon nagy csapatot szerepeltet a szövetségi kapitány, ugyanis 31 férfi és 25 női úszó kap lehetőséget a Duna Arénában, mivel az egyéni számokban országonként négy induló nevezhető az előfutamokba, akik közül kettő juthat az elődöntőbe és döntőbe.    

Hogy a kontinensviadalon ki, milyen távon áll rajthoz, az lassan véglegessé válik, de még várok néhány visszajelzést az edzőktől, így ezt a részt kicsit később szeretném megosztani a nyilvánossággal

- tette hozzá az Eb-névsorhoz Sós Csaba.

Az Európa-bajnoki csapat:

férfiak: Bernek Péter, Betlehem Dávid, Biczó Bence, Bohus Richárd, Cseh László, Gál Olivér, Gyurta Gergely, Holló Balázs, Holoda Péter, Horváth Dávid, Jászó Ádám, Kalmár Ákos, Kenderesi Tamás, Kós Hubert, Kovács Benedek Bendegúz, Kovacsics Márk, Kozma Dominik, Kutasi Máté, Márton Richárd, Milák Kristóf, Németh Nándor, Rasovszky Kristóf, Sós Dániel, Szabó Szebasztián, Szentes Bence, Szöllősi Martin, Takács Tamás, Telegdy Ádám, Török Dominik Márk, Verrasztó Dávid, Zombori Gábor

nők: Békési Eszter, Bordás Beatrix, Burián Katalin, Fábián Bettina, Fábián Fanni, György Réka, Gyurinovics Fanni, Halmai Petra, Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsanna, Kalmár Alíz, Kapás Boglárka, Késely Ajna, Mihályvári-Farkas Viktória, Olasz Anna, Ollé Mónika Beatrix, Sebestyén Dalma, Senánszky Petra, Szabó-Feltóthy Eszter, Szilágyi Gerda, Sztankovics Anna, Varga Dominika, Vas Luca, Veres Laura, Verrasztó Evelyn

A védetté vált magyar úszók

A védetté vált magyar úszók a tokiói olimpiára (zárójelben a visszalépés esetén védetté váló versenyzők):

férfiak:
50 m gyors: Lobanovszkij Maxim
100 m gyors: Milák Kristóf, Németh Nándor (Szabó Szebasztián)
200 m gyors: 3 A szinttel rendelkező úszó van, egyikük sem védett
400 m gyors: Zombori Gábor
800 m gyors: Kalmár Ákos
1500 m gyors: Kalmár Ákos, Gyurta Gergely
100 m hát: Bohus Richárd, Telegdy Ádám
200 m hát: Telegdy Ádám
100 m mell: 1 B szinttel rendelkező úszó van
200 m mell: 1 B szinttel rendelkező úszó van
100 m pillangó: Milák Kristóf, Szabó Szebasztián
200 m pillangó: Milák Kristóf, Kenderesi Tamás
200 m vagyes: Kós Hubert, további 2 A szinttel rendelkező úszó van, de ők nem védettek
400 m vegyes: Verrasztó Dávid, Bernek Péter

nők:
50 m gyors: -
100 m gyors: 3 B szinttel rendelkező úszó van
200 m gyors: Hosszú Katinka
400 m gyors: Késely Ajna (Hosszú Katinka, Kapás Boglárka)
800 m gyors: Késely Ajna
1500 m gyors: Késely Ajna, Kapás Boglárka (Mihályvári-Farkas Viktória)
100 m hát: Hosszú Katinka, Burián Katalin
200 m hát: Hosszú Katinka, Burián Katalin (Szabó-Feltóthy Eszter)
100 m mell: 1 B szinttel rendelkező úszó van
200 m mell: Békési Eszter
100 m pillangó: Hosszú Katinka
200 m pillangó: Hosszú Katinka, Kapás Boglárka (Jakabos Zsuzsanna)
200 m vegyes: Hosszú Katinka, Sebestyén Dalma
400 m vegyes: Hosszú Katinka

vehir.hu