Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Táplálkozzunk tudatosan! Hogyan is?

2021. április 30. 9:43
A Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Kara a Föld napja alkalmából tartott GreenLike Infonapot, melynek egyik előadója, Nyikos Ráhel dietetikus volt.

Örök kérdés, hogy milyen úton kell elindulni a környezettudatos és az egészséges táplálkozás felé, de egy biztos: megkerülhetetlen a kérdés, és foglalkoznunk kell vele. Hangsúlyozza Nyikos Ráhel szakértő, aki számadatokkal alátámasztva is erősíti a fentartható táplálkozás fontosságát: míg az 1800-as években egymilliárdan éltünk a Földön, addig ma 7,8 milliárdnak vagyunk, ezzel a tendenciával pedig 2050-re tízmilliárd is lehetünk. Viszont az élelmiszerellátás ennyi embernél problémás, ráadásul egyre kevesebb földterület és édesvíz áll a Föld rendelkezésére.

Átlag fogyasztóként nem könnyű eldönteni, mi az, amit érdemes megvásárolni, nem csupán környezetvédelmi, de emberjogi szempontok mentén: az egyik jelzés – amelyet például a banán csomagolásán is látni -, a Fairtrade logó, vagy a főként halakon látható ASC-MSC jelzés, amely szintén megfelel az említett szempontoknak.

Kép: sustainweb.orgKép: sustainweb.org

Létezik az úgynevezett ötvenkilóméteres diéta, amely a hazai és környékbeli élelmiszerek megvásárlását részesíti előnyben.

Ennek oka nem csupán a szállítás és a légszennyezés közti szoros összefüggés, hanem az is, hogy például kevesebb növényvédőszereket alkalmaznak, mint a külföldről behozott termékeken.

A saját hazai termékek választása mellett érdemes a legközelebbi piacról vásárolni a termékeket, így a húst vagy a tejet, valamint nem árt figyelni arra, hogy ma már gyakorlatilag bármely évszakban elérhetjük azokat a zöldségeket, gyümölcsöket, amelyek szezonálisak.

Ezzel csak az a gond, hogy nem ugyanazzal a vitaminszinttel kapjuk kézhez az adott terméket.

A dietetikus rávilágított a különféle egzotikumok jelenlétére is, ami egyrészt jó, hiszen már avokádóval, vagy éppen chia maggal is feldobhatjuk étkezésünket, ugyanakkor a hazai kistermelők nem tudnak versenyezni a hipermarketekkel, igény pedig láthatóan van az említett ínyencségekre.

Kép: ridikul.huKép: ridikul.hu

Az előadásban szó esett a húsfogyasztásról is, mint kiderült, szakértők szerint egy átlag magyar ember kétszer annyi húst fogyaszt, mint amennyi az egészséges lenne. A túlzott húsfogyasztás káros a szívre is, és növeli a túlsúly kialakulását. Régen, a nehezebb beszerezhetősége miatt nagyobb volt az értéke is, rádásul hedonista módon táplálkozunk, nagy az élelmiszer pazarlás, ahelyett, hogy a felhalmozódott élelmiszereket rászorulóknak adományoznánk.

Az előadás anyaga itt érhető el. 

szaboeszter
szaboeszter
szaboeszter
Szabó Eszter
további cikkek
castor-bean-tick-8218542_1280
castor-bean-tick-8218542_1280
castor-bean-tick-8218542_1280
Tények és tévhitek a kullancsokról A kullancscsípés veszélyes lehet, de ha a megelőzéséről, a teendőkről, a kezelésről vagy épp a következményeiről tájékozódunk, akkor ne hagyatkozzunk a szóbeszédre és a hiedelmekre, mert csak növeljük a kockázatokat. Maradjunk a tényeknél! 2025. április 22. 13:26
hand-2595610_1280
hand-2595610_1280
hand-2595610_1280
Veszélyben vannak-e a tetovált emberek? Érdekes kutatást végeztek a Dél-dániai Egyetem (SDU) kutatói, akik arra keresték a választ, hogy vajon van-e köze a tetoválásoknak a daganatos betegségek kialakulásához? 2025. április 9. 15:06
Aruna képe
Aruna képe
Aruna képe
Kétpercenként diagnosztizálnak valakit leprával: most Veszprém is segíthet! Április 12-én, szombaton 10 órakor a veszprémi Kolostorok és Kertekben jótékonysági futást illetve sétát rendeznek a leprabeteg gyermekekért. A nevezési díjjal támogathatjuk őket. Neked a cél – neki a kezdet, így hangzik a rendezvény mottója, melynek részleteiről a szervezet igazgatója, Riskóné Fazekas Márta mesélt. Szóba jött a lepra kezelésének lehetősége, előfordulása, és az is, hogy még mindig rengeteg tévhit kering a szóban forgó betegséggel kapcsolatban. 2025. április 5. 15:01
Képernyőkép 2025-03-17 085754
Képernyőkép 2025-03-17 085754
Képernyőkép 2025-03-17 085754
Az egyre népszerűbb dubai csokival érdemes óvastosnak lenni! ​A német élelmiszer-ellenőrző hatóságok riasztó eredményeket tettek közzé a dubaji csokoládék vizsgálata után. Az Észak-Rajna–Vesztfáliában tesztelt, Törökországból, az Egyesült Arab Emírségekből és Jordániából származó minták 96%-a nem felelt meg az előírásoknak. A német gyártású dubaji csokoládék sem szerepeltek sokkal jobban: 38%-uk megbukott a teszteken, és egy düsseldorfi vizsgálat kimutatta, hogy a tíz tesztelt termékből kettő magas penészméregszintet tartalmazott. 2025. március 17. 11:42

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.