2021. június 13.
//
Antal, Anett névnap

Agyonmosdatott puttók

2021. június 1. 15:56
Agyonmosdatta a május Veszprém számolatlan puttóit is. A május, melynek esője – szól a fáma – aranyat ér. Látja valaki közülünk, milyen arannyal vonta be a szokottnál hűvösebb május ezeket az alig számításba vett kis szoborangyalkákat? Kilián László írása.

Pedig szinte benépesítik Szentháromság terünket, de fensőbbséggel tekint alá közülük kettő is az Óváros térre. Itt is, ott is lengedeznek fel-le ezek a gyereklelkecskék. Ki vetne ügyet rájuk, szedné lajstromba, hol rebbent szárnyat egyikük, hol csak éppen a fejét dugja ki oszlopból, felhőből, emeleti ablak szemöldöke fölül.

Induljunk el a mondás szerinti kályhától, ami most a Szentháromság szobor. A Schmidt kőfaragómester által, Padányi püspök megbízására készül szoborkompozíció telis-teli puttókkal. Három közülük a három fősík vezéralakjai mögül kandikál ki. Szent István szobra mögül így, a Szent Imréé mögül úgy, a bazilika felé néző Szent Flóriánénál megint máshogyan. Ezek egész alakkal, habár takarásban tűnnek fel, de amolyan gyalogos égiköveteket kísérő apróságok. A többi szentháromság-szobros puttónak inkább felvitte Isten –vagy Padányi püspök? – a dolgát.

De mik is azok a puttók, honnan kerültek elő időről-időre a szobrászatban és építészetben? Hosszas meséjük a görög mitológiában kezdődött. Akkor még tisztesebb hely dukált nekik. Sőt az első ilyen maga Ámor. Az az égi halhatatlan, akit rendre Afroditével hoznak kapcsolatba – vagy mint apját, vagy mint kísérőjét, vagy mint méhének gyümölcsét. Az antik latinoknál aztán más ábrázolási módozatuk is gyakorivá válik, és ezek adják valójában a későbbi puttóábrázolások mintáját, miszerint gyermekszarkofágokon jelenítenek meg pufók apróságokat, akiknek szárnya nőtt.

De a visszatekintés közben térjünk vissza a veszprémi szentháromságos alakokhoz. A szoborcsoportokba foglalt főoszlopon felhőfoszlányok tekeregnek fel egészen az Atyának, a Fiúnak és Szentléleknek zsámolyul szolgáló oszlopfőig. Szűz Mária földes-holdas és kígyós konzolának is hátteréül szolgálnának a felhőcskék bolyhai. Na, ezek között váltakozva kukkantanak ki a kőből a puttók faragott buksijai. Akinek kedve szottyan, számolja össze mindet.

A gyerekszarkofágok alakjai tértek vissza századokkal később a reneszánsz, barokk festményeken, szobrokon, épületeken és épületekben. A vágyat jelképezték itt is, mint a mítoszi időkben, átlelkesülve szakrális szenvedélyek jelévé, hogy a Sanctus Amor szerepéből tovább világiasuljanak, kiterjedjen hatalmuk és hatókörük.

Ha az elején azt mondtam, puttók gyereklelkecskéi népesítik be a veszprémi vár egyetlen terét, hát ennek megfelelően tekintenek alá feszes rendben szárnyuktól övezve a Nagypréposti ház színes angyalkafejei. Tekintetük aranyozza a bazilika déli oldalát, a háromság egységének emlékoszlopát és a várkutat, szemben a ferences templomot, a Szaleziánum jobbra eső felét.

A veszprémi puttóbújócska szereplője még két messzebbre vetődött füzértartó lurkópáros, de érdekes lehet a világra szóló és világivá váló puttómese is.

Nos, a rokokóval és a későbbi korokkal a puttók szentek és angyalok kísérőiből visszakapták régi kedves játékszerüket az íjacskát a nyíllal. Nevet változtattak – vagy visszavették az eredeti kereszténység előttit – és inkább már csak amarettnek vagy cupidónak hívatták magukat szobrásszal, piktorral, csepűrágóval, hogy rájuk hallgasson aztán publikum, használja pikánsabb titulusukat, persze hogy lőnének szerelmet boldog-boldogtalanra.

Na, ezért is olyan nehéz felfedezni városjáró itteninek és turistának ott a magasban a különben méretes, ám röpképes fiúcskákat a püspöki palota vagy a Pósa-ház vállán.

…és a veszprémi május csak ontja a szelídebb-vadabb zuhékat. Záporok tolakszanak egymás után. Hull az eső ezekre az aranyos puttókra. Agyonázik szendéje csakúgy, mint virgoncabbja.

Kilián László
Domján Attila

További cikkek

Társbérlőim, a rigók
Társbérlőim, a rigók
Öt éve költöztem ide. Ha átvágok a parkon, ott van a ház, ahol születtem. Akkor még Hóvirág lakótelep volt a neve, aztán sokáig viselte egy járásbíró nevét, Kiss Lajosét, akit, akárhogyan is, akárkik is, de mégiscsak halálosan megsebesítettek '56 novemberében. Hogy ez a kör is teljes legyen, arra az erkélyre meg, ahol a lövés érte az antikváriumból látok rá, és a fölöttem lévő padlástérben húzták meg a ravaszt. Molnár Sándor írása az élni akarásról.
Bestiarium Vespremiensis
Bestiarium Vespremiensis
Sárkány vagy oroszlán? – szólt imigyen a bestiális kérdés, ami a távoli múltból visszasejlik. - Kilián László írása.
Kiszolgáltatott vagy kiszolgált? Újragondolt időspolitika új szolgáltatásokkal
Kiszolgáltatott vagy kiszolgált? Újragondolt időspolitika új szolgáltatásokkal
A járvány, ha lassan is, de reményeink szerint visszavonulóban van, maga mögött hagy azonban számos kérdést és megvalósítandó feladatot az időspolitikában is. Amiről azt hittük, hogy nálunk viszonylag jól megy, mára elhalványodott, a járvány átírta a fontossági sorrendet. Tudom, hogy most az „odamondogatom” időszakát éljük, én ennek ellenére kimerem jelenteni, hogy Veszprém okkal kapta meg immár harmadszor az „Idősbarát önkormányzat” címet. A gyilkos járvány azonban mindent a feje tetejére állított.
Gyuri bácsi, a város krónikása
Gyuri bácsi, a város krónikása
A pult melletti asztalnál szokott ülni a sarokban fél hattól hatig esténként a Fenyőben. Két kisfröccs, lassú, mély kortyokban. Mellé szoktunk telepedni Janóval, és hagytuk beszélni. Egyedül élt a hosszú szalagházban a lakótelepen, épp a kocsma fölött, és kivirult, ha volt társasága, akik meghallgatták. Témája volt bőven; ismerte a város minden szegletét, minden házát, lakóját, minden történetét. Meg is írta őket. Gyuri bácsi volt a város legtermékenyebb helytörténésze. Molnár Sándor írása.
Direkt megy lassan a tanulóvezető
Direkt megy lassan a tanulóvezető
Kovács Örs vendégírónk érintettként megfogalmazta gondolatait a vezetésoktatásról.