2023. március 30.
//
Zalán névnap

Kettős veszprémi siker a nyíltvízi úszó ob-n

2021. június 6. 20:04
MTI/MÚSZ
A Balaton Úszó Klub Veszprém világbajnoka, Rasovszky Kristóf arany-, klubtársa, Kalmár Ákos pedig ezüstérmet szerzett a nyíltvízi úszók országos bajnokságán.

Szegeden, a Maty-éri evezős pályán rendezett 10 kilométeres viadalon az olimpiai kvótás Rasovszky Kristóf már az első körben hatalmas iramot diktált, egyedül veszprémi klubtársa, a medencében tokiói induló, Kalmár Ákos tudott vele tartani. Utóbbi ugyan egy időre meg is előzte az utolsó kanyar előtt Rasovszkyt, a nyíltvízi olimpikon azonban a hajrában rátett egy lapáttal és diadalmaskodott.

Az elején meg akartam pörgetni kicsit, hogy csak az maradjon az élbolyban, akinek komoly tervei vannak ma. Aztán kicsit visszább vettem a tempót, segítettem kicsit lábvízzel a korosztályos klubtársakat, majd a hajrában jött megint a komoly csata Ákossal. Egy időre kicsit elém is tudott jönni, de aztán az utolsó forduló után elkezdtem hajrázni, és akkor sikerült visszaelőzni. Elégedett vagyok az úszással, most jöhetnek az újabb gyakorlások a Hévízi-tóban, hetente egyszer nyomok kábé hét-nyolc kilométert, harminc fokos a víz, ez készít fel Tokióra - remek hír, hogy elég jól bírom, még hajrázni is tudok

– mondta a magyar szövetségnek az öt kilométeren világbajnok Rasovszky.

A két győztes, Olasz Anna és Rasovszky Kristóf - Fotó: MÚSZ FacebookA két győztes, Olasz Anna és Rasovszky Kristóf - Fotó: MÚSZ Facebook

A második helyezett Kalmár Ákos úgy fogalmazott, egyelőre inkább marad a medencés ezerötszáznál.

Reméltem, hogy jól fogok úszni, mert jól ment az edzés a héten, meg az egész évben, örülök, hogy sikerült ezüstérmet szereznem. Néha megfordult a fejemben, hogy akár meg is foghatom Rasót, de azért neki jóval nagyobb tapasztalata van nyíltvizen. 2017-ben indultam utoljára ugyanitt, ha ugyanezt a helyezést egy világkupán értem volna el, akkor talán elgondolkodnék, hogy megéri ezzel is komolyabban foglalkozni, de egyelőre inkább maradok a medencés ezerötszáznál.

 A nőknél óriási csatát vívott egymással a májusi budapesti Európa-bajnokságon ezüstérmes Olasz Anna és Rohács Réka, akik két hét múlva a Setúbalban sorra kerülő olimpiai kvalifikációs viadalon is összecsaphatnak. Olasz végül mindössze öt tizeddel előzte meg az előző országos bajnokságon győztes riválisát.

Eredmények:   

férfiak: 1. Rasovszky Kristóf (Balaton ÚK) 1:51:33.0 ó, 2. Kalmár Ákos (Balaton ÚK) 1:51:35.3, 3. Gálicz Péter (FTC) 1:52:33.3

nők: 1. Olasz Anna (Szeged) 2:01:00.5, 2. Rohács Réka (Kőbánya SC) 2:01:01.0, 3. Sömenek Onon Kata (FTC) 2:01:03.0

vehir.hu

További cikkek

Betlehem negyedik lett, Rasovszkyt kiütötték
Betlehem negyedik lett, Rasovszkyt kiütötték
A Balaton ÚK Veszprém kiválósága, Betlehem Dávid a negyedik helyen végzett 10 kilométeren a nyíltvízi úszó Európa-kupa-sorozat idei első állomásán, Eilatban. Klubtársa, Rasovszky Kristóf féltávnál akkora ütést kapott a vízben, hogy feladni kényszerült a versenyt.
Hosszú Katinka gyermeket vár
Hosszú Katinka gyermeket vár
Gyermeket vár Hosszú Katinka háromszoros olimpiai bajnok úszó. A 33 esztendős világklasszis csütörtökön Instagram-oldalán rövid videóban közölte, anya lesz.
Nyíltvízi úszó Ek: taroltak a veszprémiek Izraelben
Nyíltvízi úszó Ek: taroltak a veszprémiek Izraelben
Mindkét nemnél magyar nyíltvízi úszó zárt az első négy helyen az Európa-kupa-sorozat idei első versenyén, Eilatban. A férfiaknál Betlehem Dávid nyert veszprémi klubtársa, Rasovszky Kristóf előtt.
Hosszú távú medencés úszó ob: Betlehem Dávid duplázott
Hosszú távú medencés úszó ob: Betlehem Dávid duplázott
Akárcsak pénteken 10 000 méteren, vasárnap 1500 méteren is Betlehem Dávid bizonyult a legjobbnak a Veszprémben rendezett hosszú távú medencés országos bajnokságon.
Kisajátították a dobogót a veszprémiek az ob-n
Kisajátították a dobogót a veszprémiek az ob-n
Betlehem Dávid nyert, Kalmár Ákos második, Rasovszky Kristóf (mindhárman Balaton ÚK Veszprém) pedig harmadik lett pénteken a hosszú távú medencés úszó országos bajnokság 10 ezer méteres versenyén a Veszprémi Sportuszodában.