2023. június 2.
//
Anita, Kármen névnap

Rendhagyó Séd-bemutató a Dubniczay-palotában

Kedd délután a Dubniczay-palotában mutatták be – többek között – a Séd – kritikai lap elmúlt négy lapszámát, de nem csak ezért volt rendhagyó az összejövetel, hanem azért is, mert megjelent az első Séd-könyv, vagyis Csuhai István Szobornék városa című műve.

Az eseményen elsőként Géczi János, a Séd főszerkesztője üdvözölte az érdeklődő olvasókat, felvázolta az elmúlt négy Séd folyóirat lapszámait. A járványos időszak kapcsán felmerült a kérdés Géczi Jánosban, hogy van-e joguk ebben az eseménytelen helyzetben mégis írni valamiről, éppen ezért döntöttek úgy, hogy a szóban forgó 2020/29., 2021/30., 2021/31. valamint a 2021/32. lapszámok kivételesen tematikus lapszámok lesznek.

Géczi János főszerkesztő, és Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora Géczi János főszerkesztő, és Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora

A főszerkesztő örömmel számolt be a tényről, miszerint az online is elérhető Séd folyóiratnak igen csak nagy látogatottsága volt a pandémia alatt az internetes térben, vagyis akik nem tudták a kezükbe venni, szívesen keresték fel az az epa.oszk.hu oldalán a lap online verzióját is.

A bemutató központja, mondhatni „főszereplője” az első Séd-könyv volt, hiszen Csuhai Istvánnak - az Élet és Irodalom hetilap versrovat-vezetőjének, a Séd folyóirat rendszeres publicistájának – megjelent Szobornék városa kötete, melyben tizennégy veszprémi szoborhoz kíséri el az olvasót, „szemlélőt”. A bemutatón a könyv szerzőjét Ladányi István irodalmár, a kötet szerkesztője kérdezte.

Csuhai István és Ladányi IstvánCsuhai István és Ladányi István

A szerző mesélt arról, hogyan és miért kezdett el – az irodalom mellett – a köztéri szobrok fotózásával foglalkozni. Mint kiderült, már gyermekkorában is egészen komoly, erős emlékképek maradtak bizonyos szobrokról, végül már felnőttként, Debrecenben fogott neki komolyabban is, egy családi nyaralás során. Csuhai a fényképezésen túl nem megy el a szobor története mellett sem.

Csuhai IstvánCsuhai István

Géczi János, a következő Séd bemutatóról elárulta, egy veszprémi sétával egybekötött esemény lesz, ahol a szerzővel együtt személyesen is elsétálhatunk azon szobrokhoz, melyek a kötetben szerepelnek. További terv, hogy minden évben megjelenjen egy Séd-könyv.

A szerzővel korábban készült interjúnkból idézünk: „ha az utcán lencsevégre kapsz egy embert, valószínűleg megfordul, és megkér, azonnal töröljem ki a fényképet. A szobrok közül még egyik sem háborodott fel, ráadásul nem véletlen vannak a tereken, hiszen a „közhöz” tartoznak, és a cél, hogy minél több ember beléjük ütközzön, minél többen lássák őket.” 

Szabó Eszter
Domján Attila

További cikkek

Az égig felért a veszprémi gyerekek éneke
Az égig felért a veszprémi gyerekek éneke
Péntek délelőtt a Zöld városban több száz veszprémi óvodás és kisiskolás énekelte Szarka Tamással, a Ghymes együttes énekesével a Kézfogás című dalt, ami a magyarság összetartozásáról szól. Ez volt az országos és határon túli kezdeményezés központi eseménye idén.
Veszprémben lesz az Ünnepi könyvhét országos megnyitója
Veszprémben lesz az Ünnepi könyvhét országos megnyitója
Június 8. és 10. között, a Kossuth utcán rendezik meg Veszprémben a könyvhetet.
Nem kell mindenkinek élsportolónak lennie, de egészségesnek igen!
Nem kell mindenkinek élsportolónak lennie, de egészségesnek igen!
Sporttudomány az egészség és teljesítmény szolgálatában címmel tartották meg a XX. Országos Sporttudományi Kongresszust a Pannon Egyetemen. Az országos rendezvény három napon keresztül látja vendégül a szakma jeles képviselőit.
Mediterrán ritmus és szenvedély – egyenesen Sevillából
Mediterrán ritmus és szenvedély – egyenesen Sevillából
Vérpezsdítő tánc, nagy szerelmi hódításokat bemutató operák – Sevilla érzéki arcát mutatta meg a veszprémieknek.
Hatalmas sikert aratott a Szilágyi néptáncgálája
Hatalmas sikert aratott a Szilágyi néptáncgálája
A Szilágyi Erzsébet Keresztény Általános és Alapfokú Művészeti Iskola dupla előadás keretében rendezte meg hagyományos néptáncgáláját pénteken az Agórában. Az esemény hatalmas sikert aratott: a több mint kétszázötven táncos egyaránt telt ház előtt léphetett színpadra.