Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

10 hónapon át nem jártam be az iskolába

2021. június 16. 21:34
10 hónapnyi távoktatás után már talán a rendes kerékvágás fogalma is megváltozott több diákban. Később keltünk, gyakran pizsamában, az ágyból hallgattuk az órákat, sokunk motivációja pedig valahol a földbe tiporva hevert. Az optimistábbaktól hallhattuk, hogy, „De legalább megtanultuk magunknak beosztani az időnket”. Ez teljesen jó, de milyen áron? Szétesett közösségek, kihűlt barátságok, és rengeteg óra melyet órai munka és tudásunk gyarapodása nélkül töltöttünk el. Kovács Örs, 18 éves gimnazista vendégírása.

Már-már disztópikusnak nevezhetném a helyzetet, amivel a nyitást és a közösségbe visszatérést vártuk. 1-2 havonta felkaptuk a fejünket, amikor meghallottuk a híreket a középiskolák újra nyitásáról, de csak májusban tudta a kormány az iskola nyitással kapcsolatos ígéreteit végrehajtani.

Viszont, ha ennyire vártuk a nyitást honnan jöttek a nyitás ellenes, kifejezetten hangos, hangok?

A távoktatás nem jó, a távoktatás fáj, szinte senki nem akar távoktatást. De még rosszabb ezután visszamenni és a monitort mögött megszerzett tudásról a tanár előtt számot tenni. Visszatérésünk kíséretében jön a megszokott év végi hajrá, amit még megfűszereztek néhány „a jegyek realizálása miatt” címszóval ellátott dolgozattal. Nem akartunk ebbe visszamenni. Ez okozta azt az ellentmondásos helyzetet, hogy míg az iskolák nyitása ellen a koronavírustól való félelemre hivatkozva több százezer támogatói aláírás jött össze, mindeközben pedig az aláírók többsége házibulikban, teraszokon, konditermekben és parkokban gyakorolták több-kevesebb sikerrel a járványügyi szabályok betartását.

Tehát volt, aki azt állította, hogy ha visszamegyünk tömeges megbetegedések lesznek, pár hét múlva újra otthon fogunk ülni és volt, aki azt állította, ha visszamegyünk dolgozatok hegyei várnak majd minket és teljesíthetetlen elvárásokba ütközünk.

Tény, hogy most, hogy visszamentünk nehéz volt beleszokni újra a padba, de nem volt tragikus. A tanárok megértőek, van néhány iskola, ahol alig írnak dolgozatokat, van ahol többet de könnyebbeket, nálunk, az Ipariban szinte csak olyat kértek számon, amit a nyitás után tanultunk. Fertőzöttekről nem hallani közöttünk, legtöbben betartjuk a járványügyi szabályokat az iskolában. Visszamentünk és szinte olyan, mint régen volt.

A távoktatásban nehezebb volt tartani a tempót, sok tantárgyat mondhatni elcsaltunk, de volt, aki teljesítette, aki pedig úgy érzi, hogy elesett ezalatt rengeteg tudástól, melyre jövőre szüksége lesz, annak van egy nyara pótolni. Szívemből kívánom, hogy ne legyen még egyszer ilyen, mert rossz, de ha megkívánja megint a helyzet, akkor tudjuk teljesíteni.

Kovács Örs
további cikkek
Derű a borúban – shoppingolás politikai beütéssel Derű a borúban – shoppingolás politikai beütéssel Diáklányok kis csoportjával futottunk össze. – Vásárolni megyünk a turiba – mondja az egyik. A másik finnyásabb, ő korrigál: a second hand üzletbe. – Jó, jó – jegyzi meg a barátnőm –, de azért ezt nem kell ám nagydobra vernetek... Hirtelen egységesen reagált a kis csapat, mondván, hogy ők erre büszkék. Ezzel az újrahasznosítást segítik. Úgy látszik, eredményes volt a külföldi és hazai sztárok akciója, akik sorra bemutatták, hogy milyen értékeket, különlegességeket találtak a már megunt ruhák boltjában. 2022. július 1. 14:40 Variációk vendégcsalogatásra - A siker titka a kreativitás is Variációk vendégcsalogatásra - A siker titka a kreativitás is Mi legyen a veszprémi vasútállomás nem éppen vendégcsalogató büféjéből, amiről azt mondják, hogy a rozoga külső mögött kimondottan ízletes, hagyományos ételek készülnek? Lehetne (a nem ennyire) meghökkentő külsővel akár múlt idők ízeit, hangulatát visszahozni, vagy a kor ízlését kísérő stílusban kiszolgálni a siető utast… 2022. május 24. 4:00 Március Március Két év Covid-halogatás után Resti Kornél újra berúgta az Utas ajtaját, ledobta széles karimájú, zsíros kalapját, malaclopóját leterítette a szófára, ráült, és belekurjantotta az összetett csendbe: -Úgy meginnék még egy fél liter jó bort! Bor volt bőven, még whisky is, aztán elkezdődött a varázs. Molnár Sándor írása 2022. április 1. 13:30 Kiszórjuk, ami bánt, fáj vagy már felesleges Kiszórjuk, ami bánt, fáj vagy már felesleges Eljött a virtuális nagytakarítás ideje. 2022. március 29. 11:53

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.