Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Veszprém megye erős Fidesz-bázis, de az MSZP vállalja a kihívást

2021. június 11. 14:27
Két előválasztási jelöltjét is bemutatta az MSZP-Párbeszéd Veszprém megyében. A pápai körzetben Grőber Attila méretteti meg magát, a megyeszékhelyen és térségében pedig Mesterházy Attila.

Péntek kora délután szimbolikusan a veszprémi Várban, Szent István és Gizella szoborkompozíciójának árnyékában mutatta be a szocialista párt két megyei jelöltjét, akik elsőként az ellenzéki előválasztáson indulnak el, ha azt megnyerik, akkor pedig ők lesznek 2022-ben a Fidesz-KDNP kihívói a térségben.

A jelöltek neveit Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke ismertette, aki azt is elmondta, hisznek abban, hogy 2022-ben Magyarországot vissza lehet vezetni a demokratikus ösvényre, amelyről véleményük szerint a Fidesz kormányzása eltérítette az országot.

A társelnök a helyi jelöltek bemutatkozása előtt röviden ismertette, hogy mely területek és társadalmi csoportok jelentenek prioritást a számukra választási győzelem esetében.

Ezek alapján kiemelt figyelmet fordítanának a munkavállalókra – amely társadalmi csoportra a jobboldali Fidesz-kormány is nagy hangsúlyt fektet, legutóbb a miniszterelnök jelentett be kedvező gazdasági mutatók függvényében adókedvezményt – az MSZP szerint nem elegendőek a mostani törekvések, ők a minimálbért teljesen adómentessé tennék jövőre.

Ezen kívül nyugdíjreformokat is bevezetnének, ahol nem csak az infláció mértékét vennék számításba az emelésnél, hanem a reálbéreket is, továbbá rendeznék a rokkantnyugdíjasok helyzetét.

Kunhalmi szerint ehhez Karács Gergely az ideális politikus, akinek a legnagyobb integráló ereje van a társadalom körében.

A társelnök rövid programismertetését követően a két jelölt is bemutatkozott: Veszprém megye 4. sz. választókörzetében (Pápa és térsége) Grőber Attila fog elindulni szocialista színekben, míg az 1. sz. körzetben (Veszprém és térsége) Mesterházy Attila.

 

Grőber Attila történelem és filozófia szakos tanár, már 19 éve a helyi politika résztvevője, Pápán önkormányzati képviselő, valamint a megyei közgyűlés tagja.

Bemutatkozásában elmondta, ő maga a rendszerváltáskor volt fiatal felnőtt, akkor azt hitték, hogy övék lesz a nagy generáció, akik felépítik Magyarországot, ehelyett viszont széthúzás és megosztottság jellemzi most az országot véleménye szerint.

Az ország egyesítésén túl két prioritást is megnevezett, ami számára fontos feladatként jelenik meg: az önkormányzatok jogköreinek helyreállítása, amit szerinte a Fidesz-KDNP a korábbi döntéseivel korlátozott és függővé tette ezeket az intézményrendszereket a kormányzattól. A másik pedig a pedagógusok helyzete, akik esetében Grőber szerint az életpályamodell, amit szintén a jobboldali kormány vezetett be megbukott.

Grőber AttilaGrőber Attila

Mesterházy Attila a választásról úgy fogalmazott, Veszprém megye a Fidesz erős bázisa, de ők vállalják ezt a nehéz kihívást, hogy 2022-ben megverjék a Fideszt ebben a körzetben. Ő is a megosztottságot emelte ki, mint az egyik legégetőbb probléma az országban, ez az állapot ösztökélte az ellenzéki pártokat arra, hogy közösen induljanak el a választáson, amelynek első lépése az őszre tervezett ellenzéki előválasztás lesz.

Ha nem lenne összefogás a pártok között, Mesterházy szerint esélytelenek lennének jövőre a Fidesszel szemben.

Hozzátette azt is, hogy a választáson azt is el kell dönteni, hogy Magyarország visszatér-e az európai liberális és demokratikus útra, vagy tovább sodródik a keleti rendszerek felé. Ezzel Szent István korát hozta párhuzamba, szerinte államalapító királyunknak is hasonló döntést kellett meghoznia.

Helyi ügyek kapcsán az Európa Kulturális Főváros projektet pozitívumként nevezte meg, amely sikeressége közös érdeke mindenkinek, viszont ő is kiemelte azt, amit a polgármester és több kormánypárti politikus is többször hangsúlyozott: a legfontosabb, hogy a megvalósuló fejlesztések fenntarthatóak legyenek.

Mesterházy AttilaMesterházy Attila

Mesterházy Attila, ha megnyeri az ellenzéki előválasztást, akkor másodszor méretteti meg magát országgyűlési választáson, hiszen annak ellenére, hogy 2010-ben és 2014-ben is ő volt Orbán Viktor kihívója a miniszterelnöki székért, csak 2006-ban ndult el egyéni körzetben, Tapolcán. Az Országgyűlésbe főleg előkelő listás helyről jutott be a korábbi MSZP-s pártelnök. 2018-ban már felmerült a neve, mint veszprémi jelölt, akkor viszont Kész Zoltán indult ellenzékiként ismét, őt Ovádi Péter (Fidesz-KDNP) nagy arányban győzte le.

Jelenleg két név ismert az ellenzéki előválasztáson Veszprémben, Mesterházy Attiláé és Csonka Balázsé, utóbbi a DK jelöltje lesz. A Gyurcsány-párton belüli helyi széthúzásról, amelynek jelen állás szerint Katanics Sándor lehet a legnagyobb vesztese, korábban több cikkben is foglalkoztunk.

Hajas Bálint
Domján Attila
további cikkek
Előválasztás után... Márki-Zay Péter Előválasztás után... Számomra nem volt váratlan MZP (Márki-Zay Péter) győzelme Karácsony visszalépését követően, miképp Csonka Balázs (DK) győzelme sem volt kiszámíthatatlan. Sőt meglepődve vettem tudomásul, hogy ez még a helyi kormánypártiak és DK-sok közt sem volt egyértelmű. Logikailag is ennek kellett történnie. - Adamecz Zoltán véleménycikke az előválasztásról és az előttünk álló időszakról. 2021. október 26. 11:06 Márki-Zay Péter nyerte a kaotikus előválasztást előválasztás 2021 Márki-Zay Péter nyerte a kaotikus előválasztást Bár vasárnap este még nem volt teljes a szavazatok feldolgozottsága, Márki-Zay Péternek szinte behozhatatlan előnye van Dobrev Klárával szemben, így várhatóan ő lesz Orbán Viktor kihívója a jövő évi országgyűlési választáson. 2021. október 17. 21:35 Karácsony visszalépett a jelölt-jelöltségtől Karácsony visszalépett a jelölt-jelöltségtől Karácsony Gergely péntek délelőtti sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy annak ellenére, hogy az előválasztás első fordulójában a második legtöbb szavazatot kapta, visszalép a miniszterelnök-jelölt-jelöltségtől és Márki-Zay Pétert fogja támogatni Dobrev Klára ellenében. 2021. október 8. 13:35 Meglepetés (?) az előválasztáson: Csonka megverte Mesterházyt Veszprémben Meglepetés (?) az előválasztáson: Csonka megverte Mesterházyt Veszprémben Kétszer annyi szavazatot gyűjtött be a DK jelöltje, Dr. Csonka Balázs, mint Mesterházy Attila az ellenzéki előválasztáson Veszprémben, így várhatóan ő lesz a kihívója a Fidesz-KDNP jelöltjének a jövő évi országgyűlési választáson. A miniszterelnök-jelöltek közül Dobrev Klára gyűjtötte be a legtöbb voksot, mögötte nem sokkal lemaradva Karácsony Gergely végzett. 2021. szeptember 29. 22:29

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.