Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C

A Veszprémi Petőfi Színház tölti meg élettel a felújított balatonalmádi kolostort

2021. június 23. 9:31 // Forrás: MTI, Vehir.hu
A külsőleg és belsőleg is felújított volt jezsuita rendházat kedden adták át a Balaton-parti városban. Az új épület összművészeti kulturális központként fog működni.

Balatonalmádi-Vörösberény ikonikus épülete, a volt jezsuita rendház összesen 900 millió forintos kormányzati támogatásból újult meg, és kap ezáltal új funkciókat. A kétszintes épülettömegben főzőkonyhát, éttermet, míg a négyszintes épületben közösségi teret, előadótermet és 18 szobát alakítottak ki, mely a turistákat, a helyi rendezvényeket és a kulturális eseményeket fogja kiszolgálni. Az egykori kolostor új fűtési rendszert, villamos hálózatot, riasztó- és kamerarendszert is kapott.

Az épületet a 18 és 20. század között közigazgatási központként és iskolaként is használták, de még a szentkirályszabadjai reptér raktárépületeként is működött. A felújítással új életet lehelnek az épületbe, hisz a közelében álló magtárral együtt színházi előadásoknak, koncerteknek, képzőművészeti kiállításoknak és szakmai konferenciáknak ad majd otthont.

A felújítással új életet lehelnek az egykori rendházba.A felújítással új életet lehelnek az egykori rendházba.

Az új kulturális programokról a Veszprémi Petőfi Színház gondoskodik majd, melyről Oberfrank Pál színházigazgató a keddi megnyitón azt mondta, nagy ünnep a mai, hisz nagy örökséget kaptak és vállalják a küldetést, hogy tartalommal töltsék meg az épületet. Hangsúlyozta, ugyanakkor hálával kell gondolni Kerényi Imrére, aki megalapozta és elindította az épületeggyüttes jövőjéről való gondolkozást. „A mi felelősségünk az, hogy tovább építsük a jövőt”-fogalmazott.

Oberfrank Pál színházigazgató a balatonalmádi épületátadón 2021. június 22-én.Oberfrank Pál színházigazgató a balatonalmádi épületátadón 2021. június 22-én.

Kepli Lajos polgármester elmondta, a pandémia miatt elhalasztott balatonalmádi programok miatt különösen nagy öröm, hogy a színház beköltözésével új élet költözik a falak közé. Reményei szerint az új funkció sok zenét, kulturális műsort és örömöt okoz majd a lakosoknak. Előzetesként elmondta, amennyiben a csütörtöki (június 24.) képviselőtestületi ülésen megszavazzák, a magtár épülete a megálmodója nevét, Kerényi Imre nevét veszi fel.

A megnyitón Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára mondott ünnepi beszédet. Kiemelte: a régi idők üzenetét őrző épületeket országszerte sorra újítják fel. Az MTI tudósítása szerint felidézte: a korábbi évtizedekben számos templomot, kastélyt, uradalmi épületet - az orosz mintát követve - Magyarországon tornacsarnokká, magtárrá, uszodává alakítottak át. "Mindez az ideológiai megsemmisítés, emlékeltüntetés kísérlete okán és szándékával történt, de ez nem maradhatott így, ebbe nem nyugodhattunk bele."

Mint mondta,

a megújult kolostorban a tervek szerint helytörtneti gyűjtemény, képtár, múzeum kaphat helyet, és a közelében álló magtárral együtt színházi előadásoknak, koncerteknek, képzőművészeti kiállításoknak, szakmai konferenciáknak is otthont ad majd.

A megnyitón Fekete Péter államtitkár mondott beszédet.A megnyitón Fekete Péter államtitkár mondott beszédet.

A kormány a kolostor felújítására először 500 millió forint, majd további 400 millió forint támogatást nyújtott - közölte.

Kontrát Károly, a térség országgyűlési képviselője megemlítette, hogy a kolostort az 1758-as iratok említik először, a templomot 1779-ben szentelték fel, és a magtárt is a 18. században építették. Azt mondta, Kerényi Imrével közösen kezdeményezték a kulturális központ létrehozását, most pedig eljött az idő, hogy olyan tartalommal töltsék meg az épületeket, mely a keresztény értékrendre épít.

Az ünnepi megnyitón Hirschl Laura és Keller Márton adott műsort.

Ge. Á.
további cikkek
A Balaton mellett kell keresni a színes lépcsők városát Balatonalmádi A Balaton mellett kell keresni a színes lépcsők városát Nem egy, nem kettő, hanem rögtön kilenc lépcső kapott olyan egyedi dizájnt Balatonalmádiban, ami után a város már joggal mondhatja magáról, hogy ő a„színes lépcsők városa.” 2023. szeptember 8. 22:25 Vízen és víz felett a napenergia segítségével Vízen és víz felett a napenergia segítségével Hétvégén rendezték meg Balatonalmádiban a Solar Boat Challenge napelemes hajóversenyt. Fotósunk ott volt a viadalon, cikkünkben pedig megmutatjuk, hogyan siklottak a vízen és nem egyszer a víz felett ezek a nem hétköznapi járművek, köztük a Pannon Egyetem saját fejlesztésű hajója. 2023. augusztus 28. 14:30 Vízen repülni márpedig lehetséges! Solar Boat Challenge Vízen repülni márpedig lehetséges! Ezt már az első nap bebizonyították Balatonalmádiban, ahol cütörtökön rajtolt el a CoreComm Balaton Solar Boat Challenge verseny. A nevező tíz csapat közt ott van a Pannon Egyetem napelemes hajója is, a felsőoktatási intézmény pedig a házigazdája is versenynek. Annak a technikai sporteseménynek, amit ezelőtt Monaco kikötőjében tartottak.   2023. augusztus 24. 23:48 Innováció és fenntarthatóság a BLOKK-ban Hybridart Innováció és fenntarthatóság a BLOKK-ban A Hybridart Management megálmodott egy helyszínt a Balaton északi partján, ahol a közösségi élmény, a művészet és az alkotás találkozhat. Így született meg a BLOKK, amely kiállításokkal, koncertekkel, workshopokkal és design bolttal várja hétfőtől-vasárnapig a látogatókat, melyek fókuszában a fenntarthatóság áll. 2023. augusztus 18. 15:38

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.