2021. augusztus 3.
//
Hermina névnap

A Veszprémi Petőfi Színház tölti meg élettel a felújított balatonalmádi kolostort

2021. június 23. 9:31
MTI, Vehir.hu
A külsőleg és belsőleg is felújított volt jezsuita rendházat kedden adták át a Balaton-parti városban. Az új épület összművészeti kulturális központként fog működni.

Balatonalmádi-Vörösberény ikonikus épülete, a volt jezsuita rendház összesen 900 millió forintos kormányzati támogatásból újult meg, és kap ezáltal új funkciókat. A kétszintes épülettömegben főzőkonyhát, éttermet, míg a négyszintes épületben közösségi teret, előadótermet és 18 szobát alakítottak ki, mely a turistákat, a helyi rendezvényeket és a kulturális eseményeket fogja kiszolgálni. Az egykori kolostor új fűtési rendszert, villamos hálózatot, riasztó- és kamerarendszert is kapott.

Az épületet a 18 és 20. század között közigazgatási központként és iskolaként is használták, de még a szentkirályszabadjai reptér raktárépületeként is működött. A felújítással új életet lehelnek az épületbe, hisz a közelében álló magtárral együtt színházi előadásoknak, koncerteknek, képzőművészeti kiállításoknak és szakmai konferenciáknak ad majd otthont.

A felújítással új életet lehelnek az egykori rendházba.A felújítással új életet lehelnek az egykori rendházba.

Az új kulturális programokról a Veszprémi Petőfi Színház gondoskodik majd, melyről Oberfrank Pál színházigazgató a keddi megnyitón azt mondta, nagy ünnep a mai, hisz nagy örökséget kaptak és vállalják a küldetést, hogy tartalommal töltsék meg az épületet. Hangsúlyozta, ugyanakkor hálával kell gondolni Kerényi Imrére, aki megalapozta és elindította az épületeggyüttes jövőjéről való gondolkozást. „A mi felelősségünk az, hogy tovább építsük a jövőt”-fogalmazott.

Oberfrank Pál színházigazgató a balatonalmádi épületátadón 2021. június 22-én.Oberfrank Pál színházigazgató a balatonalmádi épületátadón 2021. június 22-én.

Kepli Lajos polgármester elmondta, a pandémia miatt elhalasztott balatonalmádi programok miatt különösen nagy öröm, hogy a színház beköltözésével új élet költözik a falak közé. Reményei szerint az új funkció sok zenét, kulturális műsort és örömöt okoz majd a lakosoknak. Előzetesként elmondta, amennyiben a csütörtöki (június 24.) képviselőtestületi ülésen megszavazzák, a magtár épülete a megálmodója nevét, Kerényi Imre nevét veszi fel.

A megnyitón Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára mondott ünnepi beszédet. Kiemelte: a régi idők üzenetét őrző épületeket országszerte sorra újítják fel. Az MTI tudósítása szerint felidézte: a korábbi évtizedekben számos templomot, kastélyt, uradalmi épületet - az orosz mintát követve - Magyarországon tornacsarnokká, magtárrá, uszodává alakítottak át. "Mindez az ideológiai megsemmisítés, emlékeltüntetés kísérlete okán és szándékával történt, de ez nem maradhatott így, ebbe nem nyugodhattunk bele."

Mint mondta,

a megújult kolostorban a tervek szerint helytörtneti gyűjtemény, képtár, múzeum kaphat helyet, és a közelében álló magtárral együtt színházi előadásoknak, koncerteknek, képzőművészeti kiállításoknak, szakmai konferenciáknak is otthont ad majd.

A megnyitón Fekete Péter államtitkár mondott beszédet.A megnyitón Fekete Péter államtitkár mondott beszédet.

A kormány a kolostor felújítására először 500 millió forint, majd további 400 millió forint támogatást nyújtott - közölte.

Kontrát Károly, a térség országgyűlési képviselője megemlítette, hogy a kolostort az 1758-as iratok említik először, a templomot 1779-ben szentelték fel, és a magtárt is a 18. században építették. Azt mondta, Kerényi Imrével közösen kezdeményezték a kulturális központ létrehozását, most pedig eljött az idő, hogy olyan tartalommal töltsék meg az épületeket, mely a keresztény értékrendre épít.

Az ünnepi megnyitón Hirschl Laura és Keller Márton adott műsort.

Ge. Á.

További cikkek

Kerítésbe szorult kutyát mentettek a fűzfői tűzoltók Balatonalmádiban
Kerítésbe szorult kutyát mentettek a fűzfői tűzoltók Balatonalmádiban
Kollégánk szerkesztés közben lett figyelmes a síró kutyára, tárcsázta a 112-t.
Elkészült, használható az Almádi úti csomópont
Elkészült, használható az Almádi úti csomópont
Az új Almádi úti felüljárót és a hozzá tartozó utakat szerda este nyitották meg a forgalom előtt. A Füredi úti csomópontot csak ősszel zárják le.
Közös filmes programokkal készül Veszprém és Balatonfüred
Közös filmes programokkal készül Veszprém és Balatonfüred
Közösen készül Veszprém és Balatonfüred az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programra, az együttműködésben különösen nagy hangsúlyt kapnak majd a filmes események - jelentette be pénteki balatonfüredi sajtótájékoztatóján a program kormánybiztosa.
A veszprémi főjegyző és a híres cigányprímás is Balatonalmádiban élt és mulatott
A veszprémi főjegyző és a híres cigányprímás is Balatonalmádiban élt és mulatott
Bár teljesen függetlenek egymástól, 100-150 évvel ezelőtt Veszprém jelentős szerepet játszott abban, hogy Balatonalmádi pezsgő fürdővárossá alakuljon. Egy sor neves veszprémi élte itt mindennapjait, ápolta a szőlőbirtokát, élvezte a Balatont és mulatozott, miközben a város épüléséért is sokat tett.
Pirosnál táncolással csökkenthetők a balesetek
Pirosnál táncolással csökkenthetők a balesetek
A megyei rendőr-főkapitányság megbízásából lisszaboni mintára hozott létre táncoló jelzőlámpát a Pannon Egyetem. Portugáliában 81%-kal többen álltak meg a zebránál.