2023. május 31.
//
Angéla névnap

A Veszprémi Petőfi Színház tölti meg élettel a felújított balatonalmádi kolostort

2021. június 23. 9:31
MTI, Vehir.hu
A külsőleg és belsőleg is felújított volt jezsuita rendházat kedden adták át a Balaton-parti városban. Az új épület összművészeti kulturális központként fog működni.

Balatonalmádi-Vörösberény ikonikus épülete, a volt jezsuita rendház összesen 900 millió forintos kormányzati támogatásból újult meg, és kap ezáltal új funkciókat. A kétszintes épülettömegben főzőkonyhát, éttermet, míg a négyszintes épületben közösségi teret, előadótermet és 18 szobát alakítottak ki, mely a turistákat, a helyi rendezvényeket és a kulturális eseményeket fogja kiszolgálni. Az egykori kolostor új fűtési rendszert, villamos hálózatot, riasztó- és kamerarendszert is kapott.

Az épületet a 18 és 20. század között közigazgatási központként és iskolaként is használták, de még a szentkirályszabadjai reptér raktárépületeként is működött. A felújítással új életet lehelnek az épületbe, hisz a közelében álló magtárral együtt színházi előadásoknak, koncerteknek, képzőművészeti kiállításoknak és szakmai konferenciáknak ad majd otthont.

A felújítással új életet lehelnek az egykori rendházba.A felújítással új életet lehelnek az egykori rendházba.

Az új kulturális programokról a Veszprémi Petőfi Színház gondoskodik majd, melyről Oberfrank Pál színházigazgató a keddi megnyitón azt mondta, nagy ünnep a mai, hisz nagy örökséget kaptak és vállalják a küldetést, hogy tartalommal töltsék meg az épületet. Hangsúlyozta, ugyanakkor hálával kell gondolni Kerényi Imrére, aki megalapozta és elindította az épületeggyüttes jövőjéről való gondolkozást. „A mi felelősségünk az, hogy tovább építsük a jövőt”-fogalmazott.

Oberfrank Pál színházigazgató a balatonalmádi épületátadón 2021. június 22-én.Oberfrank Pál színházigazgató a balatonalmádi épületátadón 2021. június 22-én.

Kepli Lajos polgármester elmondta, a pandémia miatt elhalasztott balatonalmádi programok miatt különösen nagy öröm, hogy a színház beköltözésével új élet költözik a falak közé. Reményei szerint az új funkció sok zenét, kulturális műsort és örömöt okoz majd a lakosoknak. Előzetesként elmondta, amennyiben a csütörtöki (június 24.) képviselőtestületi ülésen megszavazzák, a magtár épülete a megálmodója nevét, Kerényi Imre nevét veszi fel.

A megnyitón Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára mondott ünnepi beszédet. Kiemelte: a régi idők üzenetét őrző épületeket országszerte sorra újítják fel. Az MTI tudósítása szerint felidézte: a korábbi évtizedekben számos templomot, kastélyt, uradalmi épületet - az orosz mintát követve - Magyarországon tornacsarnokká, magtárrá, uszodává alakítottak át. "Mindez az ideológiai megsemmisítés, emlékeltüntetés kísérlete okán és szándékával történt, de ez nem maradhatott így, ebbe nem nyugodhattunk bele."

Mint mondta,

a megújult kolostorban a tervek szerint helytörtneti gyűjtemény, képtár, múzeum kaphat helyet, és a közelében álló magtárral együtt színházi előadásoknak, koncerteknek, képzőművészeti kiállításoknak, szakmai konferenciáknak is otthont ad majd.

A megnyitón Fekete Péter államtitkár mondott beszédet.A megnyitón Fekete Péter államtitkár mondott beszédet.

A kormány a kolostor felújítására először 500 millió forint, majd további 400 millió forint támogatást nyújtott - közölte.

Kontrát Károly, a térség országgyűlési képviselője megemlítette, hogy a kolostort az 1758-as iratok említik először, a templomot 1779-ben szentelték fel, és a magtárt is a 18. században építették. Azt mondta, Kerényi Imrével közösen kezdeményezték a kulturális központ létrehozását, most pedig eljött az idő, hogy olyan tartalommal töltsék meg az épületeket, mely a keresztény értékrendre épít.

Az ünnepi megnyitón Hirschl Laura és Keller Márton adott műsort.

Ge. Á.