2023. május 29.
//
Magdolna névnap

Atlétikai ob: fókuszban az olimpia

2021. június 25. 22:14
MTI
Gyakorlatilag az utolsó lehetőség lesz a szintteljesítésre, illetve a tokiói részvételhez szükséges jó eredmény elérésére a hétvégi atlétikai országos bajnokság Debrecenben.

A kvalifikációs időszak jövő kedden zárul, jelenleg nyolc kvótás mellett további kilenc versenyző áll kijutó helyen az olimpiai lista alapján. Többüknél azonban "rezeg a léc" - a gerelyhajító Szilágyi Réka például 32. a 32-es mezőnyben - , így nekik is szükségük lesz a kiváló teljesítményre, hogy megőrizzék pozíciójukat vagy javítsanak rajta. Ugyanez igaz azokra is, akik csak néhány hellyel vannak lemaradva a ranglistán.    

Az ob-n tér vissza kislánya januári megszületése után a magyar atlétikai első világbajnoka, Márton Anita. Az olimpiai bronzérmes súlylökő elmondta, hogy az ob-n 17 méter feletti eredménnyel elégedett lenne, ami valószínűleg elég lesz a győzelemhez. Szokása szerint elindul diszkoszvetésben is, amelyben szintén címvédő.    

A 110 m gáton vb-bronzérmes Baji Balázsnak javítania kell idei, 13.67 mp-es legjobbján, hogy bekerüljön az utazók közé, a diszkoszvető Huszák Jánosnak és a 400 m gátas Koroknai Máténak ugyancsak szüksége lesz a jó eredményre, hogy előre tudjon lépni az olimpiai listán.    

Az ob szombaton 14.30 órakor a férfi rúdugrással kezdődik, vasárnap 7.50-kor rajtol a női 5000 méteres gyaloglás, majd 11.45-től a férfi kalapácsvetéssel indul be a program.     

Atlétikában kétféle módon lehet kvótát szerezni: aki teljesíti a kvalifikációs szintet, már biztos résztvevőnek számít. Ezeken a limiteken az előző olimpiához képest szigorítottak, így jóval kevesebben érik el azokat, mint ahány kvóta van az egyes versenyszámokban. Akik nem érik el a szintet, azok az Út Tokióba elnevezésű ranglista alapján juthatnak ki, amennyiben a pontszámuk alapján a létszámkereten belül állnak a június végi záráskor.    

Nyolc magyar versenyző teljesítette eddig a szintet, így biztos ötkarikás résztvevőnek számít: Gyurátz Réka (kalapácsvetés), Halász Bence (kalapácsvetés), Helebrandt Máté (50 km gyaloglás), Krizsán Xénia (hétpróba), Márton Anita (súlylökés), Kácser Zita (3000 m akadály), Kozák Luca (100 m gát) és Venyercsán Bence (50 km gyaloglás).    

A jelenleg olimpiai kijutó helyen álló magyar atléták (zárójelben az indulói létszám):
férfi 1500 méter (45): Szögi István (43.)
férfi 110 m gátfutás (40): Szűcs Valdó (28.)
férfi gerelyhajítás (32): Rivasz-Tóth Norbert (26.)
női 800 méter (48): 41. Bartha-Kéri Bianka
női 3000 akadály (45): Wagner-Gyürkés Viktória (35.)
női távolugrás (32): Nguyen Anasztázia (29.)
női gerelyhajítás (32): Szilágyi Réka (32.)
női 20 km gyaloglás (60): Madarász Viktória (52.), Kovács Barbara (59.)

Minden versenyszámból országonként maximum három atléta szerezhet kvótát. A versenyzők eredményeikkel csak saját maguk számára szerezhetnek indulási jogot, ugyanakkor ha többen vannak, mint hárman, akkor az adott ország a saját, belső válogatási rendszere alapján döntheti el, hogy közülük kik lehetnek ott Tokióban.

vehir.hu