Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
18°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
18°C

Álláskeresők segítésére jött létre a Paktum Iroda

2021. június 30. 13:39
A Paktum Iroda elsődleges feladata a munkavállalók segítése. Meg kell teremteni a megfelelő körülményeket a tanácsot kérő kliensek fogadására. Erről, valamint a négy és fél éves munkájukról, eredményeikről beszélt Benedek Anna a Paktum Iroda vezetője a Veszprém TV közéleti műsorában.

A Veszprém Szeglethy utca 7-es szám alatt egy 5-6 főből álló gárda – köztük komoly szakmai tapasztalattal rendelkező pszichológus, mentor, álláskeresési tanácsadó dolgozott, hogy segíteni tudják a munkakeresőket.

A Paktum Iroda a Kormányhivatallal együtt 659 regisztrált munkanélkülinek adott munkaerőpiaci szolgáltatást, de ennél jóval több embert segítettek munkájukkal. A Paktum Iroda dolgozói a négy és fél év alatt arra a felismerésre jutottak, hogy a legveszélyeztetettebbnek a tartós munkanélkülieket tekinthetjük, akik már hosszabb ideje nem rendelkeznek állandó munkahellyel. Ám nem lehetetlen visszakerülni nekik sem a munkaerőpiacra.

„Több, mint 130 főt tudtunk a tartós munkanélküliség állapotából visszahelyezni a munka világába.” – tudtuk meg Benedek Annától.

A munkahelyek és a munkakeresők összekötése nagy kapcsolati hálózatot igényel, ami a 2013 óta működő Nagycsaládosok Balatonalmádi Egyesületének segítségével és kapcsolati rendszerével megkönnyítette az iroda munkáját. Eddig a munkáltatók keresték fel az irodát, de a projekt elindulása óta a munkakeresők is segítséget kérnek. Ehhez szükség van több, megfelelően működő kommunikációs csatornára. Elmondható, hogy a Kormányhivatallal való együttműködés sikeresnek bizonyult.

A négy és fél év hosszú időt és sok munkát ölel fel. Benedek Anna elmondta, hogy a tervezés időszakában egy úgynevezett munkanélküli állapot volt, amikor a problémát a kevés munkahely okozta, de erre megoldást találtak. A megvalósítás idején munkaerőhiány alakult ki és a pandémia miatt ismét munkanélküliség volt. A Paktum Iroda mindegyik akadályra jól tudott reagálni és mindegyik helyzetben sikerült segíteni mind a munkavállalókat és a munkáltatókat.

 „Érezhető, hogy a pandémia a munkaerőpiacot egy kicsit átrendezte.”

Jelenleg nagyjából 30 fő keres jelenleg is munkát az Iroda segítségével. Mindenképpen pozitívan kell hozzáállni ahhoz, hogy az emberek kezdeményeznek és keresik a segítséget, hogy munkába állhassanak.

Nem vonható le következtetés a nemek eloszlására a munkanélküliek körében, szinte kiegyenlítettek a különbségek. Benedek Anna elmondása szerint létezik egy atipikus foglalkoztatást segítő program, ami kiemelten a nőket célozza meg és az ő munkakeresési folyamatukat segíti.

A frissen szakmát szerzett fiataloknak tanácsként annyit lehet mondani, hogy mindenképpen rendelkezzenek megfelelő önéletrajzzal és folyamatosan tájékozódjanak, hogy milyen irányban szeretnének munkát vállalni, illetve a céget és a szektort ismerjék meg minél alaposabban.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.