Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Nem ismerünk még egy ilyen alkotó családot, mint a Cholnoky

2021. július 28. 19:41
Soha nem látott részletességgel dolgozta fel a Cholnoky család történetét Rybár Olivér. A kutatásait összefoglaló kötetet pénteken mutatták be a Laczkó Dezső Múzeumban.

A kötetet dr. Kubassek János, az Érdi Földrajzi Múzeum igazgatója ajánlotta a közönség figyelmébe. Kiemelte: Rybár Olivér szisztematikus, sokrétű és eredményes kutatómunkát folytat, aminek gyümölcse ez a kiadvány. Számos intézményt, levéltárakat keresett fel, és nem hátrált meg akkor sem, ha akadályokba ütközött. Tanári munkája mellett is olyan munkát tett le az asztalra, ami főállású kutatóknak is becsületére válna. Olivér minden elérhető adatot felhasznált, nem teoretizált, nem idealizált, nem ítélkezett, a tényeket, a valóságot mutatta meg.

dr. Kubassek Jánosdr. Kubassek János

A kutató azonban nem állt meg az intézményekben hozzáférhető forrásanyagoknál: személyes kapcsolatot teremtett a család számos tagjával is. Több mint félszáz Cholnoky családtagot mutat be, akik mind alkottak, dolgoztak. A vezérfonalat Cholnoky Jenő adta, aki tudós, tanár és őszinte patrióta volt, hazáját nemcsak szavakban, de tettekben is szerette, még akkor is, amikor ezért szenvednie kellett. Tudományos munkássága, levelezései figyelemre méltóak, eljutott olyan vidékekre is, ahova a korabeli magyar tudósok nem nagyon jutottak el. Nem ő volt az egyetlen, akinek a határokon túl is érvényesülnie kellett: a Cholnokyak idegenben is megállták a helyüket, külföldön, amikor a nulláról kellett elindulniuk, akkor is teljes életművet hagytak maguk után. Olyan eredményeket értek el, értékeket hoztak létre, amikre a mai napig büszkék lehetünk.

Rybár Olivér összegyűjtött újságcikkeket, fotókat, keresztleveleket. Az adatok mögött emberek, sorsok jelennek meg, olyan embereké, akik a sportban, a művészetekben is megmutatták magukat. Láthatjuk őket a fotókon, különböző élethelyzetekben. Olivér elárulta: az érdeklődése a család iránt annak köszönhető, hogy tizenhárom éve foglalkozik már Cholnoky Jenő életével és munkásságával, a földrajztudós hagyatékában pedig sok utalást talált más családtagokra. 


A szerző elmondta: eredetileg arra számított, hogy néhány tanulmányt írhat majd a rendelkezésére álló források alapján, a kutatásai során azonban egyre több családtagra bukkant rá, és mindinkább látta: a sokasodó eredmények egy nagyobb kötetet is megérnének. Érdekes történetek kerültek elő, az utolsó pillanatban is kiderültek új rokoni szálak, így teljessé válhatott a kötet. Olivér megjegyezte: érdekes, hogy a család tagjai, legyenek bármennyire távoli rokonok, rendre nagyot alkottak. Mint mondta, nem ismer még egy családot, ami ennyi tudóst, művészt, alkotót adott volna, a Cholnoky család ezen a téren egészen különleges.

Rybár OlivérRybár Olivér

A kötet jelentős tudományos munka, ami a jövőben kiindulópontként és forrásanyagként szolgálhat más kutatók számára, fontos szerepe lehet a helytörténeti ismeretek gazdagításában és az identitásépítésben, és jó példa lehet azoknak, akik egy-egy család történetét szeretnék feldolgozni – méltatta a kiadványt Kubassek János. 

Rybár Olivér munkájáért Pro Meritis díjat vehetett át pénteken.

Schöngrundtner Tamás
Kovács Bálint
további cikkek
Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. tegnap 22:32 Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. tegnap 1:47 Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken 2024. augusztus 1-3. között ismét sokszínű zenei élményekbe borul a Balaton-felvidéki jazzfalu: 12. alkalommal rendezik meg a már nemzetközi hírű butikfesztivál, a Paloznaki Jazzpikniket. 2024. április 17. 17:07 Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Különleges, zenés gyerekelőadással készül a Kabóca Bábszínház 2024 tavaszán: a Piroska és a Farkas című operilla bemutatója 2024. május 11-én 16 órakor lesz a Deák Ferenc utca 13. szám alatt.  2024. április 16. 15:42

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.