Nyers céklaleves joghurttal, kaporral
Nemcsak kánikulabiztos ételhez jutunk, de a vitaminkészleteinket is felturbózhatjuk, valamint a fenntarthatóbb jövőhöz is hozzájárulunk, ha a szezon egyik legegészségesebb zöldségét, a céklát választjuk levesalapnak. A cékla tele van antioxidánsokkal, vassal, magnéziummal, javítja az állóképességet, a benne lévő betainnak köszönhetően zsírégető és gyulladáscsökkentő hatása van, ráadásul a rák megelőzésében is segít.
Hozzávalók:
2 közepes méretű cékla
2 dl víz
2 dl joghurt
1 gerezd fokhagyma
1 csokor kapor
só, bors ízlés szerint
Elkészítés: A céklákat megmossuk és megpucoljuk, majd kisebb szeletekre vágva turmixgépbe rakjuk. A víz felét és a megpucolt fokhagymagerezdet hozzáadjuk és összeturmixoljuk. Ezután jöhet a só, bors, a joghurt, majd a maradék víz. Ha úgy látjuk, nem megfelelő a vízmennyiség, tetszés szerint kevesebbet vagy többet is adhatunk rá. Ismét összeturmixoljuk a hozzávalókat, majd jöhet a kapor, amivel még egyet keverünk rajta. Egy csepp joghurttal és pici kaporral tálaljuk.
Őszibarackleves túróval
Bár édes levesről van szó, a túró könnyedsége miatt egyáltalán nem sok a kánikulában sem ez az egyszerűen elkészíthető és szuper finom leves. A túró ráadásul koncentráltan tartalmazza a mindennapokban rendkívül fontos fehérjéket és ásványi anyagokat, így akár napi szinten fogyaszthatjuk, míg az őszibarack édeskés-savanykás ízével gondoskodik a könnyedségről.
Hozzávalók:
1 kg őszibarack
25 dkg túró
4 dl tej
1 evőkanál citromlé
2 evőkanál porcukor
1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés: Az őszibarackokat mossuk és hámozzuk meg, majd locsoljuk meg őket a citromlével, hogy ne barnuljanak meg. A túrót a porcukorral, a vaníliás cukorral és a tejjel egy botmixer segítségével turmixoljuk krémesre, majd adjuk hozzá a barack kétharmadát. A kész levest tegyük pár órára hűtőbe, hogy igazán összeérjenek az ízek. A maradék barackkal tálaljuk.
Andalúziai gazpacho
Rögtön utazhatunk egy kicsit, ha a spanyol konyha klasszikusát vesszük elő. A gazpacho főleg a Portugáliával határos vidéken népszerű az Ibériai-félszigeten, de itthon is egyre többen készítik el. Alapját a paradicsom adja, igazán krémes pedig az olívaolajtó lesz.
Hozzávalók:
50 dkg paradicsom
1 kígyóuborka
1 kaliforniai paprika
3 gerezd fokhagyma
2 evőkanál vörösborecet
2 szelet kenyér
0,8 dl olívaolaj
só
Elkészítés: A kenyeret összetörjük kis darabokra és kevés vízben 30 percig áztatjuk. Közben megmossuk a zöldségeket, a paradicsom leforrázzuk és lehúzzuk a héját, a paprikát kizsumázzuk, majd az uborkával és a fokhagymával együtt felaprítjuk őket. A felaprított zöldségekből egy kicsit tegyünk félre, a többit turmixgépben jól keverjük össze az olívaolajjal és a kenyérrel. Ha megfelelően összedolgoztuk, adjunk hozzá ízlés szerint sót, a borecetet és öntsük fel annyi vízzel, hogy leves állagot kapjunk. A kész mixet tegyük pár órába a hűtőbe. Ha lehűlt, a maradék zöldséggel tálaljuk.
Hideg málnakrémleves
Ha már unjuk a megszokott meggylevest, jó alternatívája lehet a málnaleves. Magas C-vitamin és antioxidánstartalma miatt a málna erősíti az immunrendszert, már napi pár szem is segít megelőzni a látásromlást, magas rosttartalma miatt pedig hosszabb ideig jóllakottnak érezhetjük magunkat tőle.
Hozzávalók:
50 dkg málna
100 ml tejszín
3 evőkanál cukor
fél kávéskanál fahéj
1 zacskó vaníliás cukor
1 kávéskanál citromlé
1 dl víz
Elkészítés: A málnát óvatosan mossuk meg, adjuk hozzá a cukrokat és a fahéjat, öntsük fel vízzel, locsoljuk meg a citromlével, majd az egész keveréket forraljuk fel. Mikor felforrt, adjuk hozzá a tejszínt, keverjük össze és rotyogásig főzzük még egy kicsit. Ezután vegyük le a tűzről és botmixerrel krémesítsünk még rajta. Ha kihűlt, hűtőben hűtsük tovább, hogy igazán frissítő legyen.
Avokádós cukkinikrémleves
Levest enni azért is jó a melegben, mert pótolni tudjuk vele az izzadás során elvesztett vizet, illetve megfelelő hozzávalókkal egyes ásványi sókat is. A cukkini szintén nagyon jót tesz a diétánknak is, az avokádóval pedig egészséges zsírokhoz juttatjuk hozzá a szervezetünket.
Hozzávalók:
1 avokádó
1 kisebb cukki
4 dl tej
1 teáskanál himalája só
1 marék kakukkfű
Elkészítés: Az avokádót vágjuk félbe és a mag eltávolításával kaparjuk bele a turmixgépbe a húsát. Mossuk meg a cukkinit és vágjuk kisebb darabokra, majd tegyük bele ezt is a gépbe. A tejet érdemes előre behűteni, ha ez megvan, a maradék hozzávalóval együtt mehet minden a turmixgépbe. Jól keverjük össze, és már ehetjük is!
Nyitókép: Freepik