Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
15°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
15°C

Nem csak táncolnak, mondanivalójuk is van

2021. július 31. 14:17
23. alkalommal rendezik meg A Tánc Fesztiválját Veszprémben augusztus 31. és szeptember 5. között.

A fesztivál programját pénteken jelentették be. Vándorfi László, a Pannon Várszínház igazgatója a sajtótájékoztatón rámutatott: a fesztivál műszaki, logisztikai és szakmai hátterét a teátrum biztosítja a kezdetek óta. Hangsúlyozta: bár a tánc kerül a fókuszba, valójában egy összművészeti programsorozatról beszélünk, ahol a művészeti ágakat nemcsak egymás mellé rakják, hanem szervesen, a tánchoz kapcsolódó művészeti produktumok jönnek létre. Ilyen például a Gáspár Gábor táncosokról készített fotóiból összeállított kiállítás, a Lighthouse művészeti csoport fénykiállítása, de megjelenik a kortárs irodalom és zene is a Grecsó fivérek estjén. Az idei újítások közé tartozik egy családi nap a Veszprém Arénában, ahol a legkisebbektől a legidősebbekig együtt lehetnek tanúi a családok a cirkusz és a táncművészet találkozásának egy egészen parádés, akrobatikus elemekkel teletűzdelt előadásban.

(Fotó: Kovács Bálint / vehir)(Fotó: Kovács Bálint / vehir)

A fesztivál programját – amit a rendezvénysorozat weboldalán, ide kattintva részletesen is böngészhetnek – Horváth Csaba művészeti vezető mutatta be. Felelevenítette, hogy táncosként már a legelső alkalommal is része lehetett a programnak, és mindvégig csodálattal figyelte, ahogy Vándorfi és a korábbi művészeti vezető, Krámer György a rendelkezésükre álló költségvetésből konokul, megszállottan próbálták életben tartani a fesztivált. Az elmúlt 23 év példája mutatja, hogy nem a finanszírozáson múlik a minőség. 

Ami az idei repertoárt illeti, a pandémia ideje alatt a táncos produkciókat rendhagyó módon nem személyesen, hanem online közvetítésekben lehetett csak megtekinteni, ami megnehezítette a program összeállítását is. A válogatás egyik fontos szempontja volt, hogy szerettek volna dramatikus előadásokat elhozni Veszprémbe, amik nemcsak formailag, hanem tartalmilag is érvényesek, fontos és érthető mondanivalójuk van, meg tudják szólítani az embereket. Nemcsak a tánc esztétikai oldalát szeretnék megmutatni, hanem olyan produkciókat, akik valami pluszt is hozzátesznek ehhez, színházi megfogalmazásban gondolkodnak.

Egyed Bea – The Dark Night of the Soul (Fotó via atancfesztivalja.hu)Egyed Bea – The Dark Night of the Soul (Fotó via atancfesztivalja.hu)

A fesztivál hosszabb távú jövőjéről Németh Rajmund, az Európa Kulturális Fővárosa program kulturális projektmenedzsere beszélt, aki elmondta: igyekeznek felvenni a kapcsolatot Európa korábbi és leendő kulturális fővárosaival, illetve Veszprém testvérvárosaival, hogy hosszan tartó nemzetközi együttműködések jöhessenek létre a különböző városok művészeti csoportjai és fesztiváljai között, ami 2023 után is biztosítaná A Tánc Fesztiválja nemzetközi láthatóságát.
 

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze Valójában csak tégla és habarcs egyvelege mindaz, amit ma úgy ismerünk, hogy Veszprém város. Akkor mégis miért állja meg a helyét az a kijelentés, hogy Veszprémben az épületeknek lelke van? Az Európa Kulturális Főváros programnak köszönhetően a most napvilágot látott vaskos könyv erre ad választ. Összesen 380 oldalon keresztül mutatják be a város épített örökségét úgy, hogy a száraz évszámok helyett a házak saját történetét írják le, amik eddig aligha forogtak közszájon. ma 2:41 ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből kultúra ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből Jövő hét kedden nyitják meg hivatalosan az ,,Ember a rács mögött” című kiállítást a várbörtön falai között, amely eddig sosem látott módon kalauzolja el a látogatókat, bemutatva az elítéltek börtönben töltött mindennapjait.   2024. március 27. 21:36 #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János programajánló #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János A #jóéjtpuszi-kötet verseit hallhatjuk május 15-én Veszprémben. A Hangvillában fellép Lackfi János József Attila-díjas költő és Szirtes Edina Mókus Erkel Ferenc-díjas énekesnő, zeneszerző. 2024. március 26. 15:20 Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Veszprémi Érsekség Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Volt idő, amikor több mint száz kolostor működött a Veszprémi egyházmegyében. De IX. Pius pápa is kapott itt termelt somlói bort. A budapesti Mátyás-templom előtti Szentháromság-szobor pedig szintén Veszprémhez köthető. Az érsekség legújabb, hiánypótló kiadványa az egyházmegye ezeréves történetét mutatja be olvasmányosan, Gizellától napjainkig. 2024. március 26. 11:37

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.