Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 22. Magdolna
Veszprém
24°C
2024. július 22. Magdolna
Veszprém
24°C

Nem csak táncolnak, mondanivalójuk is van

2021. július 31. 14:17
23. alkalommal rendezik meg A Tánc Fesztiválját Veszprémben augusztus 31. és szeptember 5. között.

A fesztivál programját pénteken jelentették be. Vándorfi László, a Pannon Várszínház igazgatója a sajtótájékoztatón rámutatott: a fesztivál műszaki, logisztikai és szakmai hátterét a teátrum biztosítja a kezdetek óta. Hangsúlyozta: bár a tánc kerül a fókuszba, valójában egy összművészeti programsorozatról beszélünk, ahol a művészeti ágakat nemcsak egymás mellé rakják, hanem szervesen, a tánchoz kapcsolódó művészeti produktumok jönnek létre. Ilyen például a Gáspár Gábor táncosokról készített fotóiból összeállított kiállítás, a Lighthouse művészeti csoport fénykiállítása, de megjelenik a kortárs irodalom és zene is a Grecsó fivérek estjén. Az idei újítások közé tartozik egy családi nap a Veszprém Arénában, ahol a legkisebbektől a legidősebbekig együtt lehetnek tanúi a családok a cirkusz és a táncművészet találkozásának egy egészen parádés, akrobatikus elemekkel teletűzdelt előadásban.

(Fotó: Kovács Bálint / vehir)(Fotó: Kovács Bálint / vehir)

A fesztivál programját – amit a rendezvénysorozat weboldalán, ide kattintva részletesen is böngészhetnek – Horváth Csaba művészeti vezető mutatta be. Felelevenítette, hogy táncosként már a legelső alkalommal is része lehetett a programnak, és mindvégig csodálattal figyelte, ahogy Vándorfi és a korábbi művészeti vezető, Krámer György a rendelkezésükre álló költségvetésből konokul, megszállottan próbálták életben tartani a fesztivált. Az elmúlt 23 év példája mutatja, hogy nem a finanszírozáson múlik a minőség. 

Ami az idei repertoárt illeti, a pandémia ideje alatt a táncos produkciókat rendhagyó módon nem személyesen, hanem online közvetítésekben lehetett csak megtekinteni, ami megnehezítette a program összeállítását is. A válogatás egyik fontos szempontja volt, hogy szerettek volna dramatikus előadásokat elhozni Veszprémbe, amik nemcsak formailag, hanem tartalmilag is érvényesek, fontos és érthető mondanivalójuk van, meg tudják szólítani az embereket. Nemcsak a tánc esztétikai oldalát szeretnék megmutatni, hanem olyan produkciókat, akik valami pluszt is hozzátesznek ehhez, színházi megfogalmazásban gondolkodnak.

Egyed Bea – The Dark Night of the Soul (Fotó via atancfesztivalja.hu)Egyed Bea – The Dark Night of the Soul (Fotó via atancfesztivalja.hu)

A fesztivál hosszabb távú jövőjéről Németh Rajmund, az Európa Kulturális Fővárosa program kulturális projektmenedzsere beszélt, aki elmondta: igyekeznek felvenni a kapcsolatot Európa korábbi és leendő kulturális fővárosaival, illetve Veszprém testvérvárosaival, hogy hosszan tartó nemzetközi együttműködések jöhessenek létre a különböző városok művészeti csoportjai és fesztiváljai között, ami 2023 után is biztosítaná A Tánc Fesztiválja nemzetközi láthatóságát.
 

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Ilyen jól még nem szólt az Africa Veszprémben VeszprémFest Ilyen jól még nem szólt az Africa Veszprémben De nem csak az Africa. A VeszprémFest szombati zárónapjára Kaliforniából érkezett a Toto, és bár a zenekar tagjai közül többen már a hatvanas éveiket tapossák, kétórás fellépésüket úgy tolták végig az eső miatt az arénába költöztetett koncerten, hogy esélyt sem adtak adnak annak a kritikának, hogy csupán egy kelet-európai haknira jöttek Veszprémbe. tegnap 14:34 Július 29-én kezdődik a veszprémi Auer Fesztivál Július 29-én kezdődik a veszprémi Auer Fesztivál A Mendelssohn Kamarazenekar tizedik alkalommal rendezi meg Veszprémben július 29. és augusztus 3. között az Auer Fesztivált a veszprémi születésű Auer Lipót hegedűművész és hegedűpedagógus emlékére. tegnap 11:51 A jazz egy kedves szakállas pasi, aki szeretne megismerkedni VeszprémFest A jazz egy kedves szakállas pasi, aki szeretne megismerkedni Van az a sztereotípia a jazz-zenészekről és úgy általában a jazzről, hogy azt füstös new yorki bárokban afroamerikai zenészek adják elő szintén hasonló összetételű közönségnek. Ezzel pedig jelentősen szegregálva műfajt és a közönséget is. Ezért is bátor vállalkozás minden évben a VeszprémFesttől, hogy a koncertsorozat valamelyik napját a jazznek szentelik. Viszont, ha elfogadjuk, hogy a VeszprémFest a két évtizedes múltjával már-már küldetést vállal, hogy hirdesse a zenei sokszínűséget, akkor szinte kötelező a jazzes nap a fesztiválon. Gregory Porterben pedig hű szövetséges találtak ebben a küldetésben, aki immáron másodszor lépett fel péntek este a veszprémi színpadon, koncertje pedig sztereotípia-romboló volt. 2024. július 20. 15:23 ,A Művészetek Völgye nemcsak rangidős, de abszolút élvonalbeli szereplője is a magyar fesztiválszezonnak' ,A Művészetek Völgye nemcsak rangidős, de abszolút élvonalbeli szereplője is a magyar fesztiválszezonnak' A kapolcsi Művészetek Völgye Magyarország egyik legjelentősebb művészeti és kulturális fesztiválja - amelyet évente rendeznek meg a festői Káli-medencében - pénteken a 34. alkalommal nyitotta meg kapuit az érdeklődők számára. A fesztivál, ahol tíz napon át a művészeteké és a közösségi élményeké a főszerep több falu összefogásából épült fel, úgy, mint Kapolcs, Taliándörögd és Vigántpetend. 2024. július 20. 13:33

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.