2023. január 28.
//
Károly, névnap

Nem csak táncolnak, mondanivalójuk is van

23. alkalommal rendezik meg A Tánc Fesztiválját Veszprémben augusztus 31. és szeptember 5. között.

A fesztivál programját pénteken jelentették be. Vándorfi László, a Pannon Várszínház igazgatója a sajtótájékoztatón rámutatott: a fesztivál műszaki, logisztikai és szakmai hátterét a teátrum biztosítja a kezdetek óta. Hangsúlyozta: bár a tánc kerül a fókuszba, valójában egy összművészeti programsorozatról beszélünk, ahol a művészeti ágakat nemcsak egymás mellé rakják, hanem szervesen, a tánchoz kapcsolódó művészeti produktumok jönnek létre. Ilyen például a Gáspár Gábor táncosokról készített fotóiból összeállított kiállítás, a Lighthouse művészeti csoport fénykiállítása, de megjelenik a kortárs irodalom és zene is a Grecsó fivérek estjén. Az idei újítások közé tartozik egy családi nap a Veszprém Arénában, ahol a legkisebbektől a legidősebbekig együtt lehetnek tanúi a családok a cirkusz és a táncművészet találkozásának egy egészen parádés, akrobatikus elemekkel teletűzdelt előadásban.

(Fotó: Kovács Bálint / vehir)(Fotó: Kovács Bálint / vehir)

A fesztivál programját – amit a rendezvénysorozat weboldalán, ide kattintva részletesen is böngészhetnek – Horváth Csaba művészeti vezető mutatta be. Felelevenítette, hogy táncosként már a legelső alkalommal is része lehetett a programnak, és mindvégig csodálattal figyelte, ahogy Vándorfi és a korábbi művészeti vezető, Krámer György a rendelkezésükre álló költségvetésből konokul, megszállottan próbálták életben tartani a fesztivált. Az elmúlt 23 év példája mutatja, hogy nem a finanszírozáson múlik a minőség. 

Ami az idei repertoárt illeti, a pandémia ideje alatt a táncos produkciókat rendhagyó módon nem személyesen, hanem online közvetítésekben lehetett csak megtekinteni, ami megnehezítette a program összeállítását is. A válogatás egyik fontos szempontja volt, hogy szerettek volna dramatikus előadásokat elhozni Veszprémbe, amik nemcsak formailag, hanem tartalmilag is érvényesek, fontos és érthető mondanivalójuk van, meg tudják szólítani az embereket. Nemcsak a tánc esztétikai oldalát szeretnék megmutatni, hanem olyan produkciókat, akik valami pluszt is hozzátesznek ehhez, színházi megfogalmazásban gondolkodnak.

Egyed Bea – The Dark Night of the Soul (Fotó via atancfesztivalja.hu)Egyed Bea – The Dark Night of the Soul (Fotó via atancfesztivalja.hu)

A fesztivál hosszabb távú jövőjéről Németh Rajmund, az Európa Kulturális Fővárosa program kulturális projektmenedzsere beszélt, aki elmondta: igyekeznek felvenni a kapcsolatot Európa korábbi és leendő kulturális fővárosaival, illetve Veszprém testvérvárosaival, hogy hosszan tartó nemzetközi együttműködések jöhessenek létre a különböző városok művészeti csoportjai és fesztiváljai között, ami 2023 után is biztosítaná A Tánc Fesztiválja nemzetközi láthatóságát.
 

Schöngrundtner Tamás

További cikkek

Elindult a Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál veszprémi rendezvénye
Elindult a Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál veszprémi rendezvénye
A négynapos fesztiválon hat dokumentumfilmet nézhetnek meg, akik a Cinema Citybe látogatnak. A csütörtöki nyitónap után még pénteken, szombaton és vasárnap is várják az érdeklődőket.
Idén nemzetközi fellépőkkel jön a Holtszezon
Idén nemzetközi fellépőkkel jön a Holtszezon
Február 23-26 között második alkalommal rendezik meg a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa elsőszámú irodalmi eseményét. Ezúttal négy napon keresztül, tizenhárom helyszínen, százegy programmal várják az érdeklődőket.
Mészáros Zoltán: Az volt a lényeg, hogy egy estére mesevilágot teremtsünk, boldogságot hozzunk, ünnepeljünk
Mészáros Zoltán: Az volt a lényeg, hogy egy estére mesevilágot teremtsünk, boldogságot hozzunk, ünnepeljünk
Lebegő Michelin-bábu a város felett, negatív közhangulat, állami pénzek, hiányos EKF-kommunikáció, és egy ezeket felölelő Európa Kulturális Fővárosa nyitóprogram. A mit, miért kérdésekről olyan valakit kérdeztünk, aki belülről átlátja a történéseket, de lokálpatriótaként, és helyi vállalkozóként civil szemszögből is figyeli az EKF munkáját. Mészáros Zoltán főtanácsadó minősítésben dolgozik a Veszprém-Balaton 2023 Zrt-nek, de a nevéhez fűződik az Oliva Hotel és Étterem, a Rozé, Rizling és Jazz Napok, valamint az idén 20 éves VeszprémFest is. Az ő narratívájában egy sokkal tisztább képet kaphatunk az EKF szellemiségéről és az előttünk álló évről.
Visszatér Erzsébet királyné és új szobrok is költöznek a ligetbe
Visszatér Erzsébet királyné és új szobrok is költöznek a ligetbe
A közgyűlés csütörtökön döntött az Erzsébet-ligetben elhelyezendő szobrokról. A műalkotásokat a jelenleg zajló felújítást követően helyezik majd el a közparkban.
Közösen kell megteremteni az alkotó élethez szükséges békét – Csák János
Közösen kell megteremteni az alkotó élethez szükséges békét – Csák János
Vasárnap délután a Pannon Egyetem auláját A nagy Himnusz sztori című rendkívül népszerű előadás töltötte meg. Nyáry Krisztián és Bősze Ádám humoros, ugyanakkor tényszerű estjét az innovációs és kulturális miniszter, Csák János is megtisztelte.