Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
11°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
11°C

Híres vagyok, tehát beleszólhatok bármibe?

2021. augusztus 16. 17:07
Sebastian Vettel látványos szivárványos cipőben és szájmaszkban érkezett a Hungaroringre, Lewis Hamilton pedig annyit térdelt már a futamok előtt a BLM jegyében, hogy kikopott az overáll a térdénél. Eközben a Vészhelyzet Ross doktora, George Clooney Hoolywood-ból ekézi a magyar kormányt, de hogy egy ellenpéldát is hozzunk, Chuck Norris kedélyesen autózott a magyar miniszterelnökkel Budapesten a kamerák kereszttűzében. Mennyire hitelesíti az egyéni politikai véleményt az, ha valaki híres? Véleménycikk.

„Lewis Hamilton egy legenda. Ha mond valamit, annak súlya van és érdemes rá odafigyelni.” – Ez a közhelyes megállapítás Mesterházy Attilától származik, aki így konstatálta elégedetten, hogy a Forma-1 regnáló világbajnoka a magyar futam előtt élesen kritizálta az LMBTQ közösség szemszögéből a hazai gyermekvédelmi törvényt.

Ez a megállapítás még meg is állná a helyét, csupán egy apró kiegészítésre lenne szükség a hitelességéhez: Lewis Hamilton egy legenda. Ha mond valamit – az autósporttal kapcsolatban – annak súlya van és érdemes rá odafigyelni.

Hamilton térdel a BLM jegyében a tavalyi Toszkán Nagydíj nyitóünnepségén (fotó: forbes.com)Hamilton térdel a BLM jegyében a tavalyi Toszkán Nagydíj nyitóünnepségén (fotó: forbes.com)

Hiszen Hamilton, vagy éppen Sebastian Vettel csupán olyan átlagos hírfogyasztók, mint akárki más. Mindketten többszörös világbajnokok az F-1-ben és mindketten ugyanannyira fogalmatlanok a magyar politikában, mint akármelyik másik pilóta.

Akkor miért is kéne hiteles véleményként akceptálni azt, amit mondanak, pláne a magyar belpolitikai helyzetről?

Persze teljesen más lenne a helyzet, ha a Hungaroring jelenlegi helyzetét bírálnák. Ha élesen kritizálnák a Magyar Nagydíj kilátásait, a futam megszervezését, a sportpolitikánk technikai sportokra vonatkozó részét. (Jelenleg a Forma-1-ben a Magyar Nagydíj a második leghosszabb ideje, megszakítás nélkül a versenynaptárban szereplő futam és várhatóan még hosszú évekig így is marad a legújabb megállapodás alapján.)

Vettel egyedi ruházata az idei Magyar Nagydíjon (fotó: Fotó: FLORION GOGA/AFP)Vettel egyedi ruházata az idei Magyar Nagydíjon (fotó: Fotó: FLORION GOGA/AFP)

Ugyanilyen távol áll a hitelességtől George Clooney kijelentése is, aki a magyar diktatúra és elnyomás miatt aggódik Beverly Hills-i lakásában, csak mert egy kapszulás kávé elfogyasztása közben ezeket a szavakat hallotta a CNN aktuális műsorában Magyarországról.

Mégis, aki a legmagasabb szinten űzi a számára idegen országok és idegen kultúrák iránti aggódását, vagy bírálatát, az a U2 frontembere Bono. Ő képes egy koncerten belül könnyesre aggódni magát Közép-Afrikáért és vicsorogva ostorozni az európai nemzeti kormányokat, köztük Magyarországért is. (Zárójelben itt is meg kell jegyezni, hogy Bono utoljára 1993-ban koncertezett Magyarországon. 2010-ben úgy volt, hogy ismét ellátogatnak a Puskásba, de akkor még túl kicsi volt a létesítmény egy új U2 koncerthez. Most már nem az.)

Bono előszeretettel fogalmaz meg politikai üzeneteket koncertjein a színpadról (fotó: pixabay.com)Bono előszeretettel fogalmaz meg politikai üzeneteket koncertjein a színpadról (fotó: pixabay.com)

Chuck Norris viszont pár éve járt hazánkban, erről több híradás is beszámolt, többek közt, amikor a magyar miniszterelnökkel találkozott és együtt nézték meg a TEK gyakorlatát. Ne legyünk álszentek, valószínűleg a texasi kopó sem ismeri behatóan a kormány politikáját, az ő republikánus szemében Trump egyik meghatározó európai szövetségesével találkozott, semmi több.

Mi a közös ezekben az emberekben? Az, hogy mindegyiket lehet szeretni azért, amit véghezvitt, akár a sportban, akár a filmvásznon, akár a zenében. És mindegyik véleményét nyugodt szívvel figyelmen kívül lehet hagyni kompetencia hiányában, amikor egy olyan témában szólal fel, amihez az égvilágon semmi, de semmi köze nincsen.

És ha már közhellyel kezdtünk, zárjuk egy másikkal: a suszter maradjon a kaptafájánál.

Hajas Bálint
további cikkek
Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Gyorsan szögezzük le, hogy azoknak az információknak, amik a cikkben szerepelnek nagyrésze csak teoretikus, ahogy a logikai eszmefuttatás is, aminek a végén eljutunk addig, hogy az egyik legnagyobb magyarnak kikiáltott történelmi személyünk talán nem is volt akkora magyar. A belé vetett hit viszont megkérdőjelezhetetlen, amit óvni kell. De minden áron? 2024. március 17. 22:51 Digitális bordélyház – prostituáltnak lenni menő? Dóri Digitális bordélyház – prostituáltnak lenni menő? A Oxford English Dictionary először 1894-ben listázta a „feminizmus” szót, de az első szervezett feminista hullámot a 20. század elejére datálják. Nagyrészt mondhatjuk, hogy elhivatott nők csoportjai kivívták mára sorstársaik számára a jogot a szavazáshoz, meg a vezetéshez mondjuk, meg olyan általános dolgokhoz, hogy eldönthetem egyedül is, hogy férjhez megyek-e és lesz-e gyerekem például.   2024. március 10. 21:16 Az ikerség lélektana egy ikertől Eszter Az ikerség lélektana egy ikertől Soha nem tudtam, milyen lehet nem ikernek lenni, kezdetben még távolról sem ismerhettem ezt az érzést, hiszen az idősebb testvéreim is ikrek. Két ikerpár, boldog gyerekkor. 2024. március 3. 20:56 Óvatosan a pszichologizálással! Meli Óvatosan a pszichologizálással! Az internet tele van pszichológiai tartalmakkal, és ez legalább annyira rossz, mint amennyire jó. 2024. február 26. 0:54

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.