2023. január 30.
//
Martina névnap

A szombat a krumpliról szólt Olaszfaluban

2021. szeptember 5. 12:00
Igaz, hogy az idei szárazság miatt kevesebb lett a burgonya, de a krumplifesztivál nem maradhatott el a bakonyi településen. A megnyitón a helyi fejlesztésekről beszéltek.

Minden évben van egy őszi nap, amikor a burgonyáé a főszerep Olaszfaluban. A magyar konyha egyik legkedveltebb zöldségének idén szeptember 4-én hódolt a helyi közösség. A gumós növény itt akkora népszerűségnek örvend, hogy már a 18. alkalommal megszervezett Bakonyi Krumpliszüreti és Művészeti Fesztivál előtt, az augusztusi betakarításkor meghirdették „a legkisebb krumpli, a legsúlyosabb krumpli és a legérdekesebb figura krumpli versenyeket, hogy kezdjék el azokat gyűjteni a hétvégi eseményre. Szombaton nem csak megversenyeztették a kolompérokat, hanem főzőversenyeket is szerveztek a helyi csapatoknak.

-A szárazság miatt idén kevesebb lett a káposzta és a krumpli – mondta a fesztivál megnyitóján Boriszné Hanich Edit polgármester, majd rátért arra, hogy különösen örömteli, hogy egy év szünet után a falu népe ismét együtt lehet ezen a rendezvényen. De nem csak ez, hanem a fejlesztések miatt is van ok az örömre-hangsúlyozta, hisz a kormányzati támogatásoknak köszönhetően idén megújult a Babits utca, a 82-es út bevezető része, tanyagondnoki autóbuszt szereztek be, fejlesztették a temetőt, és hamarosan a játszótér is megújul. Friss hír Olaszfaluval kapcsolatban, hogy a települést Eplénnyel összekötő murvás kerékpárút és az Alsópere-Olaszfalu közti útszakasz is a napokban készült el.

A krumplifesztiválra a térség parlamenti képviselője, Ovádi Péter is hivatalos volt, aki köszöntőjében Olaszfalu fejlődéséről beszélt. Mint mondta, bár az elmúlt másfél év csökkentette a személyes találkozások számát és lelassult az élet, a polgármester által felsorolt fejlesztések mutatják, hogy van mire büszkének lenni, hisz a kormány támogatásának köszönhetően tudtak fejleszteni.

Ovádi Péter, Boriszné Hanich Edit és Taras Silviu a burgonyafesztivál szeptember 4-i megnyitóján.Ovádi Péter, Boriszné Hanich Edit és Taras Silviu a burgonyafesztivál szeptember 4-i megnyitóján.

Ugyanezen fejlesztések fontosságát, és a kormány támogatását domborította ki Olaszfalu Székelyföldről érkezett testvértelepülésének, Kökösnek polgármestere. Taras Silviu úgy fogalmazott, évről-évre látszik a befektetett munka eredménye a bakonyi településen. Érzékeltetésként azt mondta: becsüljék ezt meg, hisz ahonnan ő jön, a magyar kisebbségnek nehezebb ilyesfajta fejlesztéseket és támogatásokat kilobbizni.

A 18. Bakonyi Krumpliszüreti és Művészeti Fesztiválon a megnyitót követően felléptek a helyi óvodások, műsort adtak az iskola pedagógusai és több környékbeli táncos-zenei formáció. A krumpliból készült étkek főzősversenye mellet a kisebbeket ugrálóvár és népi játékok várták, a nagyobbaknak a focikupa, a burgonyabemutató és kóstoló, valamint a helyi arcképtár bemutatója és az esti sátras buli szólt.

A helyi arcképcsarnok egy részlete.A helyi arcképcsarnok egy részlete.

Ge. Á.
Kovács Bálint

További cikkek

Krumplifesztivált tartottak Olaszfalun
Krumplifesztivált tartottak Olaszfalun
Igaz, hogy a krumpliföldeken még javában zajlik a betakarítás, Olaszfalun vidám fesztivál keretében ünnepelték meg szombaton ehhez a terményhez fűződő tradicionális kapcsolatukat a helyiek.
Újabb fontos fejlesztést tudhat maga mögött Olaszfalu
Újabb fontos fejlesztést tudhat maga mögött Olaszfalu
Több sikeres eszközbeszerző és infrastrukturális fejlesztésre irányuló pályázat után egy újabb fontos beruházást tudhat maga mögött Olaszfalu. A bakonyi településen a csapadékvíz-elvezetést oldották meg.
A Fájdalmas Péntek áldozataira emlékeztek Olaszfalun
A Fájdalmas Péntek áldozataira emlékeztek Olaszfalun
1945. március 23-án 32 fiatalt lőttek le szovjet katonák a bakonyi településen. Vasárnap délelőtt szentmisével és koszorúzással emlékeztek az áldozatokra.
Falubusszal gazdagodott, temetőit újítja meg Olaszfalu
Falubusszal gazdagodott, temetőit újítja meg Olaszfalu
Olaszfaluban tartott lakossági fórumot Ovádi Péter parlamenti képviselő, aki a rendezvény előtt a település Magyar Falu Program által finanszírozott aktuális fejlesztéseit is megtekintette.
Településfásítási Program: szivarfákat ültettek Olaszfalun
Településfásítási Program: szivarfákat ültettek Olaszfalun
Az Európai Unió és az Agrárminisztérium támogatásával 30 szivarfát ültettek el Olaszfalun, amely az országos Településfásítási Program újabb állomása volt.