2021. szeptember 21.
//
Máté névnap

Filléres emlékeim – avagy meddig cipeljük gyerekkorunkat?

2021. szeptember 13. 4:00
Hátra hagyni egy korszakot nem csupán lelkileg, de fizikailag is megterhelő. Az új kezdet felé való robogás felszabadító, de mi van, ha fut utánunk a múlt, vagy esetleg utolér?

A giccses és elcsépelt felvezető után akkor térjünk is rá, miről van szó! Ha belegondolok, mi az első és legfontosabb kiemelendő, ha valaki kirepül a családi fészekből, akkor az a tény, hogy van honnan elmenni, és van hová megérkezni. Nem hiszek ugyan a „Nagy megérkezésekben”, miközben ha ez a függetlenség, szabadság és önállóság már a nagybetűs élet, akkor köszönöm, megérkeztem.

Kép: Nyu!.huKép: Nyu!.hu

De az önálló élet kialakítása nem csupán lelkileg hoz változást, vajon mi a helyzet a hátizsákkal? És itt most a szó szerinti értelemben vett hátizsákra gondolok. Meddig normális gyerekkorunk jelképeit őrizgetnünk, hordozgatnunk? Vajon el kell engedni a szerencsét hozó szuveníreket, a kedvenc színes pokrócot, nem beszélve a gyerekkori barátainkról, a plüssökről. Vajon ezzel hagyom magam mögött azt a gyereket, aki repülni akart? Egy hasonló helyzetben lévő barátom például – a szóban forgó élethelyzetben – fogott egy hatalmas fekete zsákot, és elkezdte összepakolni a fontosnak nem vélt vinnivalóit, majd mindenféle érzelmi kitörés nélkül a szemetesbe dobta.

Talán sokat elmond személyiségünkről, hogy ki hogyan reagálja le a hasonló nagy váltásokat, változásokat. 

Az biztos, hogy elárulja azt is, honnan jöttél, milyen biztos „burokból”, főleg ha még fontosak az otthon használatra ugyan nem alkalmas kis tárgyacskák, amik a betegégben vigyáztak ránk, a dolgozatnál pedig szerencsét hoztak... És ha már van lehetőségünk új életet kezdeni, gyűjtögessünk új jelképeket is...

Szabó Eszter

További cikkek

Ahol veszpréminek veszprémi az ellensége
Ahol veszpréminek veszprémi az ellensége
Avagy a csoport, amelyben a királynék városából udvari bolondot csinálnak.
Gondoltuk volna, hogy a tömegközlekedésnek is vannak „íratlan szabályai”?
Gondoltuk volna, hogy a tömegközlekedésnek is vannak „íratlan szabályai”?
A tömegközlekedés a legtöbb ember számára egy olyan terep, amivel nap, mint nap szembe kell néznie, még ha nem is tartozik annyira a kedvenc élethelyzetek közé. Eltérő habitusok, más-más emberek, különböző szociális és kulturális szintek ütköznek (olykor szó szerint) a tömegközlekedésben. Mégis, hogyan élhetjük ezt túl, és hogy illik viselkedni?
Nem lesz sétagalopp az előttünk álló időszak
Nem lesz sétagalopp az előttünk álló időszak
Újabb menekültáradat érkezhet az unióba, miközben a koronavírus negyedik hulláma már a kanyarból kacsintgat. Vélemény.
Híres vagyok, tehát beleszólhatok bármibe?
Híres vagyok, tehát beleszólhatok bármibe?
Sebastian Vettel látványos szivárványos cipőben és szájmaszkban érkezett a Hungaroringre, Lewis Hamilton pedig annyit térdelt már a futamok előtt a BLM jegyében, hogy kikopott az overáll a térdénél. Eközben a Vészhelyzet Ross doktora, George Clooney Hoolywood-ból ekézi a magyar kormányt, de hogy egy ellenpéldát is hozzunk, Chuck Norris kedélyesen autózott a magyar miniszterelnökkel Budapesten a kamerák kereszttűzében. Mennyire hitelesíti az egyéni politikai véleményt az, ha valaki híres? Véleménycikk.
Természetes stressz-csökkentőnk: a csillagos ég
Természetes stressz-csökkentőnk: a csillagos ég
Évezredek óta csodáljuk az éjszaki égboltot, de talán soha nem volt annyira szükségünk arra, hogy egy pillanatra megálljunk és elmerüljünk a csillagok varázsában, mint ma.