Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Rózsaszínű séta a mellrák ellen

2021. október 2. 4:00
A mellrák elleni küzdelem fontosságára hívták fel a figyelmet az immáron 10. alkalommal megrendezett prevenciós séta alkalmával Veszprémben péntek délután. Magyarországon évente több ezer embernél diagnosztizálják ezt a betegséget, amely ellen a korai felismerés az egyik leghatékonyabb fegyver.

Október 1-je a Mellrák Elleni Küzdelem Világnapja. Ezen a napon számos módon és helyszínen szerveznek figyelemfelhívó akciókat, amelyeknek egy célja van: felhívni a figyelmet a rendszeres szűrések és az önvizsgálat fontosságára a mellrák elleni küzdelem jegyében.

Veszprémben immáron 10. alkalommal szervezték meg ezt az akciót, a főszervező pedig a Fagyöngy Egyesület volt, akik már 30 éve tevékenykednek civil szervezetként azért, hogy minél több embernek hívják fel a figyelmét erre a fontos egészségmegőrző mentalitásra.

A hagyományokhoz hűen idén is egy belvárosi sétát szerveztek, a Csolnoky Megyei Kórház elől a Kossuth utcára, majd a Petőfi Színházhoz. A sétán a résztvevők a mellrák elleni küzdelem hivatalos színében, rózsaszínben vonultak végig a belvároson, a sétán pedig részt vettek a megyei kórház illetékes vezetői, orvosai, valamint Porga Gyula, polgármester és fővédnök, Ovádi Péter, országgyűlési képviselő, védnök és a Petőfi Színház színművészei közül is többen.

A kórház előtt a megjelenteket dr. Cselik Zsolt, orvosigazgató-helyettes köszöntötte, ő Töreki-Vörös Ibolya, főigazgató levelét olvasta fel, aki betegség miatt nem tudott részt venni a pénteki sétán.

Üzenetében a főigazgató megerősítette a világnap legfontosabb üzenetét, miszerint a legtöbbet a nők saját maguk tehetnek a mellrák ellen azáltal, hogy rendszeresen eljárnak szűrésekre, hiszen ez egy olyan betegség, amit ha korai stádiumban felismernek, jó eséllyel tudják gyógyítani.

Magyarországon évente megközelítőleg 8000 embernél diagnosztizálják ezt a daganattípust és átlagosan 2000 embernél végzetes.

A sétát a kórház elől Lángné Gitka, a Fagyöngy Egyesület elnöke vezette egészen a Kossuth utca tetejéig, ahol a Veszprémi Petőfi Színház művészei várták a felvonulókat egy zenés műsorral. Itt Porga Gyula és Ovádi Péter is köszöntötte a résztvevőket.

A polgármester a civil szervezet munkáját emelte ki, mint az egyik legfontosabb prevenciós tevékenységet, hiszen, ahogy mondta, a Fagyöngy Egyesület tagjai a leghitelesebbek ebben a kérdésben és háláját fejezte ki, hogy több évtizede végzik ezt a tevékenységüket.

Ovádi Péter pedig a közösség erejére hívta fel a figyelmet, hiszen mindenkinek saját története van, de a közösség az, ami segít túllendülni a megpróbáltatásokon és a legnehezebb időkben is támaszt tud nyújtani.

A nap további részében a Petőfi Színház előcsarnokában orvosi előadásokkal készültek a szervezők, majd a színház felajánlásából a Hőstenor című darabot tekinthették meg a résztvevők.

Hajas Bálint
további cikkek
Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. tegnap 12:20 Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. tegnap 1:47 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08 Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Mi a városvezetés szándéka a Kopácsi utcai ingatlannal, ahol egykor az Úttörőház állt? Erre szeretne választ kapni Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő. 2024. április 16. 14:28

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.