Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Buli a kútnál

2021. október 6. 11:55
A Koma-kút meséje Kilián László tollából.

Egyszer volt, hol lett volna másutt, mint a híres kútnál, a Szent Miklós szeg napnyugati lapályánál, hogy ékes kompánia hivatott össze nyájas disputára, emelkedett eszem-iszomra. A nagyidőknek előtte, mikoron a hollós jelű koronás fő már jobblétre szenderülve, de a pogány még csak Szendrőt kóstolgatva.

Úgy esett, hogy e pallérozott és elmeéllel magát érdemessé ékesítő körnek bölcselkedni, a szabad művészetekben megmerítkezni kerekedett kedve. Ott az egykori itatónál, melyből a lakomát létre hívó lelkes püspök kicsinosított díszkutat épített kemény s fényes márványból. A pazarul terített asztal ott állott Aquarius felmagasló alakja előtt, melynek vállára emelt varázs erejű korsójából a friss, tiszta víz bőséges sugárban szakadt alá reggeltől napestig.

Napeste is volt, hogy egybe gyűltek. Az ideák mesterének tanaiba csakúgy beleártották maguk, mint a léptékkel-mértékkel elkötelezett hellén tanítóéba. Ki felvetette, ki ellenvetette, hol az igazság. Ki kardoskodott a gyönyörködők keresetlen kedve mellett, ki ellenkezett az önmérséklet nevében, de mind önfeledten leste a másik szavát. Egytől egyig átadta magát az ízek s a mámor jótéteményeinek.

Sort kerítettek hát arra is, hogy a néhai frigy- és mennyegzőszerző veszprémi püspök nemzetségéből utóbb sarjadzott deák poézisét egybevessék a mintaként szabott belbeccsel-kellemmel, s a metrummal ugyancsak.

Fényes dicséretté alakult a hívott ítészek, a lakomás kompánia velős, így summás véleménye: lám, Ladislaus P. a honban és honán kívül is bizonnyal megállja helyét.

„ … Leshetik annyian ádáz sodrú bősz hadukat bár – De ha pjerjai múzsák ejtenek meg, ezt választom.”

Aki kétkedik, járjon utána.

(A versbetét Ritókné Szalay Ágnes és Körmendy Kinga fordítása nyomán született – eredeti latin nyelvű poéma szerzője Vetési László, alias Ladislaus Pannonius)

Kilián László
Domján Attila
további cikkek
Derű a borúban – shoppingolás politikai beütéssel Derű a borúban – shoppingolás politikai beütéssel Diáklányok kis csoportjával futottunk össze. – Vásárolni megyünk a turiba – mondja az egyik. A másik finnyásabb, ő korrigál: a second hand üzletbe. – Jó, jó – jegyzi meg a barátnőm –, de azért ezt nem kell ám nagydobra vernetek... Hirtelen egységesen reagált a kis csapat, mondván, hogy ők erre büszkék. Ezzel az újrahasznosítást segítik. Úgy látszik, eredményes volt a külföldi és hazai sztárok akciója, akik sorra bemutatták, hogy milyen értékeket, különlegességeket találtak a már megunt ruhák boltjában. 2022. július 1. 14:40 Variációk vendégcsalogatásra - A siker titka a kreativitás is Variációk vendégcsalogatásra - A siker titka a kreativitás is Mi legyen a veszprémi vasútállomás nem éppen vendégcsalogató büféjéből, amiről azt mondják, hogy a rozoga külső mögött kimondottan ízletes, hagyományos ételek készülnek? Lehetne (a nem ennyire) meghökkentő külsővel akár múlt idők ízeit, hangulatát visszahozni, vagy a kor ízlését kísérő stílusban kiszolgálni a siető utast… 2022. május 24. 4:00 Március Március Két év Covid-halogatás után Resti Kornél újra berúgta az Utas ajtaját, ledobta széles karimájú, zsíros kalapját, malaclopóját leterítette a szófára, ráült, és belekurjantotta az összetett csendbe: -Úgy meginnék még egy fél liter jó bort! Bor volt bőven, még whisky is, aztán elkezdődött a varázs. Molnár Sándor írása 2022. április 1. 13:30 Kiszórjuk, ami bánt, fáj vagy már felesleges Kiszórjuk, ami bánt, fáj vagy már felesleges Eljött a virtuális nagytakarítás ideje. 2022. március 29. 11:53

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.