2022. január 18.
//
Piroska névnap

Megújulhat a Kálvin János park gördeszkapályája

A Kálvin János park közösségi tervezése szeptember óta zajlik az EKF program keretében. Az egyik fontos meglátás szerint bővülhetne a jelenlegi gördeszkapálya is, ezért online kérdőívet indítottak arról, milyen irányba fejlődjön a projekt.

Ahogy arról portálunk egy videós anyagban beszámolt a nyáron, az EKF program közösségi tervezésbe vonta be a Jutasi úti lakótelepen élőket, hogy megkérdezzék, milyen lakótelepen élnének szívesen, és milyenen nem. Az itt található Kálvin János park fejlesztése szeptember óta téma az EKF, az Agóra és a környékbeliek körében. Ezekről többször élő fórumot is tartottak az utóbbi időben. Az egyik fontos meglátás, hogy bővülhetne a hőközpont melletti gördeszkapálya környezete, akár bővítéssel, akár új eszközökkel, de mindenképp anélkül, hogy fát vágnának ki- olvasható az Agóra honlapján.

Mivel a beszámolók szerint a közösségi tervezési alkalmakon alig, vagy egyáltalán nem vettek részt a pályát használó fiatalok, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros program kérdőívet indított a múlt héten arról, hogy milyen jövőt szánnának a jelenlegi gördeszkapályának. A leírás  szerint a projektnél felmerült, hogy megnagyobbítják a jelenlegi aprócska területet, de az is, hogy egy újat hoznak létre közvetlenül mellette. Ötlet szintjén az is megjelent, hogy egy úgynevezett „pumptracket” (pumpapályát), mászófalat, parkour pályát, graffiti falat, közösségi leülős részt vagy utcakönyvtárat is építenének.

Akármi is lesz a projekt kimenetele, nem csak a világban, hanem országosan is számos jó példát látni arra, hogy milyen egy jó gördeszkapálya. (Megj.: ahogy a honlapon is olvasható, a tapolcai is felmerült mintaként, amit e sorok írója is tapasztalatból megerősít, hogy jó, de ezzal kapcsolatban mindenképp fontos kiemelni, hogy nem kifejezetten gördeszkásoknak, hanem BMX-eseknek és görkorcsolyásoknak alkalmas sportolásra, - utóbbiakból pedig alig vannak néhányan a városban.)

A témával kapcsolatban a szcénában mozgó és azt jól ismerő helyi gördeszkabolt, a Stég tulajdonosát, Jassek Balázst kérdeztük, szerinte milyen parkra lenne szükség Veszprémben. Szerinte a jelenlegi Kálvin János park fejlesztése egy alacsonyabb költségvetésből megoldható, de véges dolog. „Veszprém a több, mint 30 éves gördeszkás múlttal és a 20 éves aktív lobbizás mellett, megyeszékhelyként és az ország egyik régi deszkás városaként ennél sokkal többet érdemelne”- nyilatkozta portálunknak. Mint mondja, a számos „borzalmas” példa mellett itthon is akadnak jól kivitelezett pályák. Ilyen például a pici, de jól használható óbudai, és az ennél magasabb szintű szentendrei. Szegeden most épül egy ígéretes beruházás.

A szentendrei gördeszkapálya. Fotó: Jassek BalázsA szentendrei gördeszkapálya. Fotó: Jassek Balázs

„Azt el kell fogadni, hogy egy játszótér építő vagy beton gyártó cég nem képes gördeszka parkot építeni. Csak az erre specializálódott cégek tudnak ilyet csinálni, mert ezek gyakorló, aktív gördeszkásokból állnak és ilyenekkel alkotják meg a pályát- a tervezéstől az utolsó simításig”- mondja Jassek Balázs, aki úgy látja, itt lenne az idő nagyobbat álmodni és olyat építeni, amiből a jövőben a sport és a Veszprém városa is sokat profitálhat.

Címlapfotó: Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros Facebook-oldala.

Ge. Á.

További cikkek

Végérvényesen elkezdtek közterületekből közösségi terekké válni a lakótelep parkjai
Végérvényesen elkezdtek közterületekből közösségi terekké válni a lakótelep parkjai
Fény derült rá, hogy a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa csapata és a Jutasi lakótelepen élők közösen milyen formában képzelik a lakótelepi városrész jövőjét. A hazánkban még kevésbé elterjedt közösségi tervezés eredményeit kedden délután ismertették a projekt munkatársai az Agóra kulturális központban, ahol kiderült az is, melyik az a fejlesztés, amely 2022 év végéig biztosan elkészül a Jutasin.
Gerstmár: a részvétel biztosítása erősíti a helyi döntéshozatalt
Gerstmár: a részvétel biztosítása erősíti a helyi döntéshozatalt
Gerstmár Ferenc (LMP), a 2. sz. választókörzet önkormányzati képviselője a helyi kisközösségek részvételét erősítené a döntéshozatalban, amely véleménye szerint az Európa Kulturális Főváros program keretében már elindult egy határozottan jó irányba.
Hősökkel és Sub Bass Monsterrel búcsúzik a nyár a lakótelepen
Hősökkel és Sub Bass Monsterrel búcsúzik a nyár a lakótelepen
Vasárnap egész napos családi programokat és koncerteket is szerveznek a Jutas-lakótelepen több helyszínen is. A szervezők gasztronómiai, sport, ügyességi színházi és zenei programokkal is készülnek.
Lezárult az EKF kérdőívezése, mutatjuk hogyan válaszoltak a lakótelepen élők
Lezárult az EKF kérdőívezése, mutatjuk hogyan válaszoltak a lakótelepen élők
Lezárult a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében szervezett kérdőívezés a Jutas-lakótelepen. Az eredményeket a közelmúltban hozták nyilvánosságra, amelyekből kiderül, milyen fejlesztéseknek örülnének legjobban a lakótelepen élők és mi az, amin semmiképpen sem változtatnának.
Az ott élők bevonásával kaphat új arcot a Jutasi úti lakótelep - VIDEÓ
Az ott élők bevonásával kaphat új arcot a Jutasi úti lakótelep - VIDEÓ
Az EKF projekt július 5-ig online és személyesen is kérdezi az embereket, hogy milyen lakótelepen élnének szívesen és milyenen nem. A részletekről a szervezőket kérdeztük. Videó.