Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C

Világcsúcsot döntött a veszprémi tanárnő

2021. október 26. 4:00
Csonka Anikó amellett, hogy főállásban tanárként tevékenykedik a Lovassy gimnáziumban, négy hónap leforgása alatt országos- és világcsúcsot is döntött felhúzásban. Az ötvenhárom éves történelemtanár jelenleg azon dolgozik, hogy jövő tavasszal az Európa-bajnoki címet is bezsebelhesse.

Egyetlen hónap híján két évvel ezelőtt örömmel adtunk hírt arról, hogy a testépítőnő, aki történelmet tanít az ország egyik legjobb gimnáziumában harmadik helyen végzett a fővárosunkban rendezett BodySport Kupán. Csonka Anikóról beszélünk, akivel az elmúlt négy hónapban nagyot fordult a világ. A Lovassy László Gimnázium történelem, etika, könyvtártudomány szakos munkatársa a kinézet helyett immár a teljesítményre fókuszál.

Mindig is szerettem az edzéseken a teljes testes gyakorlatokat: a guggolást, a húzódzkodást, a felhúzást. Egyszer, amikor az utóbbival próbálkoztam felfigyeltek az edzőtársak, hogy feltűnően könnyen ment. Megnézték nekem az akkori országos csúcsot, amely 120 kg volt. Feltettem a tárcsákat a rúdra, és megemeltem. Mindez idén áprilisban történt. A többiek azonnal elkezdtek bíztatni, hogy nevezzek be a Nyárindító Kupára

– emlékezett vissza a megkeresésünkre az ötvennegyedik életévében járó sportolónő. Aki, mint megtudhattuk, él-hal a kihívásokért, ezért úgy döntött, újabb célt tűz ki maga elé. Kevéssel több mint három hete volt a felkészülésre, de úgy döntött, elindul a májusban Kiskunfélegyházán rendezett versenyen. Milyen jól tette: Anikó a Nyárindító Kupán 120 kg-ot húzott fel, amellyel beállította az országos csúcsot.

Fénykép: Németh KrisztaFénykép: Németh Kriszta

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy több ember is mellettem áll, őszintén, szeretettel támogatnak. A biztatásuk csak javított a motivációmon, ezért belekezdtem egy komolyabb felkészülésbe. Szeptemberben az országos bajnokságnak szintén Kiskunfélegyháza adott otthont, ahol immár 127,5 kg-ot sikerült elemelnem, amellyel nemcsak a versenyt nyertem meg, hanem új hazai rekordot sikerült felállítanom.

Anikó edzésmunkáját az erősportok terén több világrekordot is tartó Kupcsik László segítette, míg fizikális egészségügyi állapotát Bankó Zsuzsa, Zsigmond Ákos és Zsigmond György felügyelte. A mentális támogatást a sportolónő pedig ikertestvérétől, Csonka Zsuzsától kapta. Mindezek tudatában a tanárnő számára nem volt kérdés, hogy elinduljon-e a szeptember végén Miskolcon rendezett világbajnokságon.

Nem vagyok egyesületi tag sehol, akik segítettem nekem, mind jó szándékuk jeléül, ingyen és bérmentve tették. A versenyeket saját magamnak finanszíroztam, tanári keresetből. Az iskolám irányába is köszönettel tartozom, mivel a versenyek idejére szabadság kikérése nélkül is elengedtek. Büszke vagyok arra, hogy a világbajnokságon 135 kg-ot sikerült elemelnem, amellyel egyúttal a világcsúcsot is megdöntöttem.

Fénykép: Németh KrisztaFénykép: Németh Kriszta

Amikor a verseny után lementem az edzőterembe, a társak egyszerre kiabálták, hogy „megjött a világbajnok!” Öröm és boldogság áradt belőlem, nehezen tudnám bármihez is hasonlítani azokat  pillanatokat. Szeretném, ha az emberek nem félnének az újtól, ha bátran mernének álmodni. Attól, hogy elkezdünk korosodni, még nem kell lehúznunk a rolót. A sport szeretete új irányt hozott az életembe: általa megtanultam, hogy egyetlen ellenfelünk van, mégpedig saját magunk.

Csonka Anikó legközelebb jövő tavasszal, az Európa-bajnokságon fog versenybe szállni, amelynek pontos helye és ideje egyelőre még nem ismert. A sportoló jelenleg is azért dolgozik szívvel-lélekkel, hogy akkor már másfél mázsa holtsúlyt tudjon elemelni. Ha így folytatja, bizonyára sikerülni fog neki!

Simon Dani

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.