2022. január 26.
//
Vanda névnap

Nem csak a harctérre toboroznak katonákat

Főleg műszaki területről várnak új tagokat a seregbe, de számos másik szakterületet képviselő személy számára is kínál lehetőségeket és képzéseket a Magyar Honvédség. Hétfőn a veszprémi toborzó központban mutatták be a lehetőségeket az illetékesek.

A veszprémi Toborzó Központ idén novemberben ünnepelte volna fennállásának 10 éves évfordulóját, ezt a tervezett ünnepséget azonban a Covid-helyzet miatt nem volt lehetőség megtartani. A központban viszont nem állt meg a munka, sőt a honvédségi pályára készülő fiataloknak és idősebbeknek is még több lehetőséget kínál most a Magyar Honvédség.

Ezekről Soós Gyula alezredes, a központ parancsnoka, Pistik Tibor őrnagy, a Magyar Honvédség Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ igazgatási részlegvezetője és Berek Zsolt, a Magyar Honvédség Légierő Haderőnem vezénylőzászlósa számoltak be sajtótájékoztató keretében.

Az önkéntes katonai szolgálatról már korábban mi is beszámoltunk, ez legutóbb 18 fővel sikeresen elindult, akik lemorzsolódás nélkül el is végezték az alapkiképzést, tudtuk meg Soós Gyulától. A programot pedig januártól ismét meghirdetik, ráadásul azok a fiatalok, akik jelentkeznek és sikeresen elvégzik a kiképzést, későbbi felsőoktatási felvételijükhöz pluszpontokat kapnak. A központ parancsnoka hozzátette, a kiképzés alatt fizetést, valamint különböző juttatásokat, utazási és étkezési hozzájárulást is kapnak a kadétok a honvédségtől.

Az önkéntes katonai szolgálat mellett azonban más lehetőségek is nyitva állnak a Magyar Honvédségnél, többek közt műszaki és informatikai területeken.

Mindez a Zrínyi 2026 Program keretében 6 megyében, összesen 8 helyszínen valósul meg, itt szervez a Magyar Honvédség olyan képzéseket, amelyek elvégzése után a haderőben immáron szerződéses katonaként tudnak elhelyezkedni a jelentkezők úgy, hogy továbbra is saját, műszaki területükön dolgozhatnak és fejlődhetnek tovább, immáron a haditechnikára összpontosítva.

Sőt, mindezeken felül ösztöndíjprogramot is hirdettek, amely még a képzésben lévő fiatalokat támogatja műszaki tanulmányaikban, akik később szintén a honvédségnél tudnak majd elhelyezkedni, számolt be ezekről Pistik Tibor őrnagy.

A repüléssel kapcsolatos szakterületek a Magyar Honvédségen belül is rendkívül népszerűek a fiatalok körében, ahogy a sajtótájékoztatón Berek Zsolt is megfogalmazta: a katonai repülés túlmutat a hivatáson, az már szerelem.

Éppen ezért Szolnokon olyan repülő műszaki felnőttképzést indított el a Magyar Honvédség, amelynek keretében a jelentkezők megtanulhatják a különböző repülős haditechnológiák működését, szerelését, a képzés elvégzésével pedig nem csak Magyarországon, a kecskeméti, szolnoki és pápai bázison láthatnak el feladatokat, hanem külföldi missziókban is részt vehetnek.

Erre a képzésre a jelentkezés feltétele az érettségi, viszont előnyt jelent a műszaki területen szerzett tapasztalat és az angol nyelv minimum középszintű ismerete. Ebben az esetben is, már a képzés ideje alatt állományba kerülnek a jelentkezők, így jogosultak minden olyan juttatásra, amit a honvédség nyújtani tud.

A Magyar Honvédség által kínált lehetőségekről még több infó a veszprémi Toborzó Központtól kérhető.

Hajas Bálint
Domján Attila

További cikkek

Tiszt és altisztjelöltként, anyagilag függetlenül
Tiszt és altisztjelöltként, anyagilag függetlenül
Sok fiatal számára fontos, hogy független legyen a szüleitől, de főiskolásként vagy ötödévesként ez nem mindig könnyű feladat. Ha valaki a katonai hivatás mellett dönt, már a tanulmányai alatt is fizetést kap – ez igaz a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE) megvalósuló tisztképzésre és az Acélkocka Altisztképzési Rendszerre is.
Elhunyt bajtársaikra emlékeztek a katonák
Elhunyt bajtársaikra emlékeztek a katonák
A hagyományokhoz hűen idén is megemlékezett az elhunyt bajtársakról a Magyar Honvédség Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ.
A nép mellé álltak a katonai szervezetek
A nép mellé álltak a katonai szervezetek
Ünnepi állománygyűléssel emlékezett 1956 októberének eseményeire a Magyar Honvédség Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ pénteken az Agórában.
Katonásan küzdöttek a fiatalok
Katonásan küzdöttek a fiatalok
A Magyar Honvédség és a társadalmi kapcsolatainak erősítése, a honvédelmi nevelés, valamint a sport és egészséges életmód népszerűsítése érdekében hagyományosan megrendezi az Országos Haditorna Versenyt fiatalok bevonásával. A Veszprém megyei döntőt kedden tartották a megyeszékhelyen, amelyet a várpalotai PSZC Faller Technikum diákjai nyertek meg.
Nagyszabású hadgyakorlat zajlik a környéken
Nagyszabású hadgyakorlat zajlik a környéken
A Breakthrough 2021 elnevezésű katonai gyakorlatra a magyar honvédségi vezérkar mellett Orbán Viktor, miniszterelnök és Benkő Tibor, honvédelmi miniszter is ellátogatott. Csütörtökön a kormány pedig kihelyezett kormányülést tartott a hajmáskéri Központi Gyakorló- és Lőtéren, ahol az egyetlen napirendi pont a magyar haderő-fejlesztés áttekintése volt.