Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Településfásítási Program: szivarfákat ültettek Olaszfalun

2021. november 25. 10:09
Az Európai Unió és az Agrárminisztérium támogatásával 30 szivarfát ültettek el Olaszfalun, amely az országos Településfásítási Program újabb állomása volt.

A két évvel ezelőtt elindított országos Településfásítási Program nyertes pályázatának köszönhetően Olaszfalun Visky József helyettes államtitkár, Ovádi Péter országgyűlési képviselő, Boriszné Hanich Edit polgármester, valamint a Verga Zrt. munkatársai és a helyi lakosok gömbszivarfákat ültettek el a nemrégiben felújított Major utcában szerda délután. A bakonyi település összesen 30 díszfát kapott, ennek egy részét az iskolások és óvodások már korábban elültették.

-Az Európai Unió és az Agrárminisztérium a Településfásítási Programmal a környezetvédelem és a klímaváltozás hatásaira szeretné felhívni a figyelmet. A 2019-ben elindított program első fordulójában 500 millió forintos keretösszegre pályázhattak a települések, de mivel több településvezető jelezte, hogy részt vennének a programon, idén tavasszal ismét meghirdették, immár 1 milliárd forint összértékben – közölte a faültetés előtt sajtótájékoztató keretében Visky József vidékfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkár. Mind mondta, a második körben Olaszfalu mellett 886 település pályázott és nyert, ennek keretében 36 ezer fát ültettek és ültetnek el jövő tavaszig az országban. Veszprém megyéből korábban Szentkirályszabadja és Nemesvámos vett részt a programban.

Ovádi Péter parlamenti képviselő és miniszteri biztos azt mondta, a faültetés amellett, hogy környezetvédelmi célokat szolgál, a jövő nemzedékeit is szimbolizálja, többek közt ezért is indította el az Unokáink Fája Programot, mely összhangban van a kormány fásítási terveivel. Az Unokáink Fája Programban a választókerület mindegyikében fákat ültetnek. Legutóbb Hajmáskéren volt ilyen esemény.

Ovádi Péter, Boriszné Hanich Edit és Visky József az olaszfalui faültetésen 2021. növember 24-én.Ovádi Péter, Boriszné Hanich Edit és Visky József az olaszfalui faültetésen 2021. növember 24-én.

-Olaszfalura nem a díszfák, hanem a gyümölcsfák jellemzők, szinte mindegyik ház kertjében található ilyen. A Major utca fásítása régi álom volt, hisz a nyári melegben nincs, mi árnyékot adjon. A szivarfák elültetése sokaknak fog örömet, árnyékot biztosítani- mondta  Boriszné Hanich Edit polgármester.

Ge. Á.
Kovács Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.