2022. június 28.
//
Levente, Irén névnap

Veszprémben embereknek és állatoknak is egyaránt jó élni

A veszprémi állatvédelem helyzete és a város környezeti állapota volt a téma a hagyományos közmeghallgatáson, amelyet csütörtök délután tartottak a Városházán. A prezentációkból kiderült az is, hogy mikorra készülhet el a megyeszékhely határában az állatvédelmi kompetenciaközpont, valamint, hogy hány fát ültettek el az idei évben szerte a városban.

Közmeghallgatást törvényileg évente legalább egy alkalommal kell tartania az önkormányzatoknak, ezekre a nyílt ülésekre bármelyik helyi lakos és helyben érdekelt szervezet tehet javaslatokat, hogy mely közügyek kerüljenek megtárgyalásra. Veszprémben idén az állatvédelmi helyzet, valamint a város környezeti állapota volt a közmeghallgatás két főtémája. A lakosság részéről ugyan csekély érdeklődés volt, ellenben a képviselő-testület teljes létszámban jelen volt a közmeghallgatáson.

Az első napirendi pontot Hegedűs Barbara, alpolgármester prezentálta állatvédelmi témában.

Tavaszra elkészülhet az állatvédelmi kompetenciaközpont

A városvezető előadásában beszámolt az állatvédelem területén végzett önkormányzati, valamint az ehhez szorosan kapcsolódó civil munkáról is. Veszprémben három kiemelt állatvédő civil szervezet tevékenykedik: az Állatvédő Egyesület Veszprém, az Ultimátum Állatvédelmi Alapítvány, valamint a Vackoló Állatvédő Egyesület.

Hegedűs Barbara mindegyik civil szervezet munkáját bemutatta, méltatva az általuk végzett áldozatos munkát, amelyet egyébként az önkormányzat minden évben a költségvetésből is támogat anyagilag.

Szóba került a Barátság-parkban a közelmúltban átadott kutyafuttató is – erről hozzászólásában Stigelmaier Józsefné, önkormányzati képviselő hiánypótló és régóta várt beruházásként beszélt – valamint megemlítette, hogy az országban a megyei jogú városok között elsőként a helyi megyei könyvtár lett kutyabarát intézmény.

Végezetül a Veszprém keleti határában tervezett állatvédelmi kompetenciaközpontról is szó esett, amely az elhangzottak alapján jövő év elején elkészülhet.

(A központról korábbi cikkünkben részletesen is írtunk, hogy pontosan mi fog megvalósulni az élelmiszerüzlet mögötti területen hamarosan.)

A közmeghallgatáson részt vett Ovádi Péter, országgyűlési képviselő és az állatvédelmi kérdésben érintett miniszteri biztos. Felszólalásában köszönetet mondott a veszprémi képviselő-testületnek, hogy egységesen csatlakoztak az állatvédelmi kódexhez, valamint kitért a jövő héten az Országgyűlés elé kerülő új állatvédelmi törvényre is, amelyet a szavazás előtti bizottsági üléseken az ellenzék is támogatott ezidáig, így nagy esély van arra, hogy jövő héten a kormánypárti és ellenzéki képviselők is megszavazzák azt, amely így ritka kivétel lenne a magyar döntéshozatalban. A képviselő a kompetenciaközpont kapcsán a Kormány állatvédelmi támogatásáról beszélt, lévén, hogy a központ állami forrásból épülhet meg, a helyi civil szervezetek méltatása mellett a nemesvámosi Fehér Holló Alapítványt is kiemelte, amely szintén élen jár a civil állatvédelemben.

A közmeghallgatás második felében Veszprém környezeti állapotáról volt, ebben a kérdéskörben Brányi Mária, alpolgármester tartott előadást.

Közel félezer új fát ültettek idén Veszprémben

Ahogy fogalmazott, részben szubjektív módon, részben mért adatokkal lehet bemutatni Veszprém jelenlegi helyzetét. Brányi Mária több területet is érintett prezentációjában, például a levegő minőségét, amely részben a kedvező földrajzi fekvésnek – Veszprém levegőjét folyamatosan áramló észak-nyugati széljárás rendszeresen tisztítja – részben pedig, hogy a város gazdasága főleg a feldolgozóiparra épül, ezáltal a kevesebb károsanyag kibocsátás miatt levegő szennyezettsége egyszer sem érte el a mérések alapján a kritikus határértéket.

Kitért a hulladékgazdálkodásra is, ezen belül is az idén átalakított zöldhulladék gyűjtési rendszerre, amelyet azóta is folyamatosan fejleszt a VKSZ Zrt. Ezzel kapcsolatban Katanics Sándor hozzászólásában jelezte, hogy Kádártán és Gyulafirátóton sokan nem a VKSZ Zrt. által erre a célra kijelölt barna zsákokban gyűjtötték össze a zöldhulladékot az udvarukban, ezért arra kérte az illetékeseket, hogy ennek ellenére gondoskodjanak azok elszállításáról. Porga Gyula ígéretet tett, hogy orvosolni fogják a problémát.

Ami a jövőt illeti, Brányi Mária szerint a következő időszakban több veszprémi beruházás is segíti a környezettudatos törekvéseket, így a júniusban várható elektromos buszok érkezése is, valamint a további útfejlesztések, amelyektől azt várják, hogy a folyamatosan növekvő gépkocsiállomány ellenére kevesebb autó fogja a belváros utcáit terhelni.

Az előadásban ezen kívül több adat is elhangzott, ezek közül az egyik legfontosabb Veszprém faállományára vonatkozó számok voltak: a városban 27 000 lombos fát tartanak nyilván, idén pedig további 422-vel bővültek.

A közmeghallgatás végén az "Egyebek" napirendi ponthoz nem érkezett kérdés és felszólalás.

Hajas Bálint
Kovács Bálint

További cikkek

Ellenzéki kérdések a gyermekkórház fejlesztésével kapcsolatban
Ellenzéki kérdések a gyermekkórház fejlesztésével kapcsolatban
Két témakörben emelt kifogásokat Kovács Rajmund, ellenzéki önkormányzati képviselő a gyermekkórház fejlesztésével kapcsolatban.
30 éve támogatják az önkormányzatiságot a háttérből
30 éve támogatják az önkormányzatiságot a háttérből
30 éves fennállását ünnepelte a Comitatus önkormányzati szemle idén, a jubileumi alkalomból hiánypótló kötettel készültek a szerzők.
Közbiztonság: pályázat társasházi kamerarendszerre és újjáalakult veszprémi polgárőrség
Közbiztonság: pályázat társasházi kamerarendszerre és újjáalakult veszprémi polgárőrség
Több olyan intézkedés is született, illetve körvonalazódik Veszprémben, amelyek a közbiztonság megerősítését hivatottak előremozdítani. Ezekről tartott sajtótájékoztatót pénteken Pálinkás Roland, önkormányzati képviselő, a Közbiztonsági és Bűnmegelőzési Bizottság elnöke.
A Fidesz-KDNP önkormányzati frakciójának szóvivője segíti a városi ügyek átláthatóságát
A Fidesz-KDNP önkormányzati frakciójának szóvivője segíti a városi ügyek átláthatóságát
Halmay Gábor, a Fidesz-KDNP önkormányzati képviselője a jövőben a frakció szóvivői feladatait is ellátja majd Veszprémben. A helyi politikus azt ígérte, új feladatkörében törekedni fog arra, hogy a helyi lakosok az önkormányzati döntésekről és az azokhoz vezető folyamatokról még közérthetően tájékozódhassanak.
Megemelt beiskolázási támogatással segít az önkormányzat
Megemelt beiskolázási támogatással segít az önkormányzat
Idén megemelte az önkormányzat a beiskolázási támogatás összegét, így egy háromgyermekes család akár több tízezer forinttal is beljebb lehet anyagilag az iskolakezdés előtt. Porga Gyula, polgármester a Veszprém TV magazinműsorában beszélt erről a támogatási rendszerről.