Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Veszprémben embereknek és állatoknak is egyaránt jó élni

2021. november 26. 12:13
A veszprémi állatvédelem helyzete és a város környezeti állapota volt a téma a hagyományos közmeghallgatáson, amelyet csütörtök délután tartottak a Városházán. A prezentációkból kiderült az is, hogy mikorra készülhet el a megyeszékhely határában az állatvédelmi kompetenciaközpont, valamint, hogy hány fát ültettek el az idei évben szerte a városban.

Közmeghallgatást törvényileg évente legalább egy alkalommal kell tartania az önkormányzatoknak, ezekre a nyílt ülésekre bármelyik helyi lakos és helyben érdekelt szervezet tehet javaslatokat, hogy mely közügyek kerüljenek megtárgyalásra. Veszprémben idén az állatvédelmi helyzet, valamint a város környezeti állapota volt a közmeghallgatás két főtémája. A lakosság részéről ugyan csekély érdeklődés volt, ellenben a képviselő-testület teljes létszámban jelen volt a közmeghallgatáson.

Az első napirendi pontot Hegedűs Barbara, alpolgármester prezentálta állatvédelmi témában.

Tavaszra elkészülhet az állatvédelmi kompetenciaközpont

A városvezető előadásában beszámolt az állatvédelem területén végzett önkormányzati, valamint az ehhez szorosan kapcsolódó civil munkáról is. Veszprémben három kiemelt állatvédő civil szervezet tevékenykedik: az Állatvédő Egyesület Veszprém, az Ultimátum Állatvédelmi Alapítvány, valamint a Vackoló Állatvédő Egyesület.

Hegedűs Barbara mindegyik civil szervezet munkáját bemutatta, méltatva az általuk végzett áldozatos munkát, amelyet egyébként az önkormányzat minden évben a költségvetésből is támogat anyagilag.

Szóba került a Barátság-parkban a közelmúltban átadott kutyafuttató is – erről hozzászólásában Stigelmaier Józsefné, önkormányzati képviselő hiánypótló és régóta várt beruházásként beszélt – valamint megemlítette, hogy az országban a megyei jogú városok között elsőként a helyi megyei könyvtár lett kutyabarát intézmény.

Végezetül a Veszprém keleti határában tervezett állatvédelmi kompetenciaközpontról is szó esett, amely az elhangzottak alapján jövő év elején elkészülhet.

(A központról korábbi cikkünkben részletesen is írtunk, hogy pontosan mi fog megvalósulni az élelmiszerüzlet mögötti területen hamarosan.)

A közmeghallgatáson részt vett Ovádi Péter, országgyűlési képviselő és az állatvédelmi kérdésben érintett miniszteri biztos. Felszólalásában köszönetet mondott a veszprémi képviselő-testületnek, hogy egységesen csatlakoztak az állatvédelmi kódexhez, valamint kitért a jövő héten az Országgyűlés elé kerülő új állatvédelmi törvényre is, amelyet a szavazás előtti bizottsági üléseken az ellenzék is támogatott ezidáig, így nagy esély van arra, hogy jövő héten a kormánypárti és ellenzéki képviselők is megszavazzák azt, amely így ritka kivétel lenne a magyar döntéshozatalban. A képviselő a kompetenciaközpont kapcsán a Kormány állatvédelmi támogatásáról beszélt, lévén, hogy a központ állami forrásból épülhet meg, a helyi civil szervezetek méltatása mellett a nemesvámosi Fehér Holló Alapítványt is kiemelte, amely szintén élen jár a civil állatvédelemben.

A közmeghallgatás második felében Veszprém környezeti állapotáról volt, ebben a kérdéskörben Brányi Mária, alpolgármester tartott előadást.

Közel félezer új fát ültettek idén Veszprémben

Ahogy fogalmazott, részben szubjektív módon, részben mért adatokkal lehet bemutatni Veszprém jelenlegi helyzetét. Brányi Mária több területet is érintett prezentációjában, például a levegő minőségét, amely részben a kedvező földrajzi fekvésnek – Veszprém levegőjét folyamatosan áramló észak-nyugati széljárás rendszeresen tisztítja – részben pedig, hogy a város gazdasága főleg a feldolgozóiparra épül, ezáltal a kevesebb károsanyag kibocsátás miatt levegő szennyezettsége egyszer sem érte el a mérések alapján a kritikus határértéket.

Kitért a hulladékgazdálkodásra is, ezen belül is az idén átalakított zöldhulladék gyűjtési rendszerre, amelyet azóta is folyamatosan fejleszt a VKSZ Zrt. Ezzel kapcsolatban Katanics Sándor hozzászólásában jelezte, hogy Kádártán és Gyulafirátóton sokan nem a VKSZ Zrt. által erre a célra kijelölt barna zsákokban gyűjtötték össze a zöldhulladékot az udvarukban, ezért arra kérte az illetékeseket, hogy ennek ellenére gondoskodjanak azok elszállításáról. Porga Gyula ígéretet tett, hogy orvosolni fogják a problémát.

Ami a jövőt illeti, Brányi Mária szerint a következő időszakban több veszprémi beruházás is segíti a környezettudatos törekvéseket, így a júniusban várható elektromos buszok érkezése is, valamint a további útfejlesztések, amelyektől azt várják, hogy a folyamatosan növekvő gépkocsiállomány ellenére kevesebb autó fogja a belváros utcáit terhelni.

Az előadásban ezen kívül több adat is elhangzott, ezek közül az egyik legfontosabb Veszprém faállományára vonatkozó számok voltak: a városban 27 000 lombos fát tartanak nyilván, idén pedig további 422-vel bővültek.

A közmeghallgatás végén az "Egyebek" napirendi ponthoz nem érkezett kérdés és felszólalás.

Hajas Bálint
Kovács Bálint
további cikkek
Négy hónap múlva csúcsra ér a politikai szuperév Veszprémben Négy hónap múlva csúcsra ér a politikai szuperév Veszprémben 2024 választási szuperév lesz. Négymilliárd ember járulhat ilyen vagy olyan választáson az urnák elé, köztük közel harmincezer veszprémi is, hogy eldöntsék, kik vezessék újabb öt évig a várost, pontosabban milyen irányba haladjon tovább a veszprémi történet. Eközben a regnáló jobboldali polgármester éppen stratégiai nyugalomban fogalmazza meg a város hosszú távú terveit, közben a baloldalon látszólag füstös irodákban már elindult a helyosztó, amit a civil oldalról érkezve húzhat keresztbe valaki. 2024. február 9. 12:08 Vendégmunkások, tiszta víz és jó levegő az idei közmeghallgatáson közmeghallgatás Vendégmunkások, tiszta víz és jó levegő az idei közmeghallgatáson Csütörtök délután lezajlott az éves közmeghallgatás a veszprémi városházán, ahol kiderült, hogy a külföldi vendégmunkások mekkora kockázatot jelentenek a közbiztonságra, valamint az is, hogy mlyen állapotban van a megyeszékhely környezete és mik a legnagyobb kockázatok ránézve. 2023. november 17. 2:15 Dr. Fejes István, Veszprém aljegyzője kapta idén a Véghely-díjat Dr. Fejes István, Veszprém aljegyzője kapta idén a Véghely-díjat Az elsimerést június 30-án, a köztisztviselők napján adták át a hivatali dolgozónak. 2023. július 1. 7:27 Megkezdődött az izzók szétosztása az ingyenes LED-csereprogram keretében Megkezdődött az izzók szétosztása az ingyenes LED-csereprogram keretében Veszprém önkormányzata a CYEB Energiamegoldások Kft.-vel együttműködési megállapodást kötött azért, hogy a veszprémi lakosság is részt tudjon venni a cég által elindított LED-csereprogramban. 2023. április 4. 20:58

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.