Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Kék a Buhim árja?

2021. november 28. 12:28
Az őszből vagy novemberből rendre muszáj kikukucskálni – fel a kánikulára, le a zimankóra.

A napokban a hétvégi délutánban barangolok az agyonhasznált közösségi oldalon, amikor ottragadok abban a fertály-percnyi szpotban. Mi az, hogy ott, beleragadok a vágatlan futamba. Újra meg újra visszanézem. Hihetetlen. Ez Veszprém? Veszprém, de valami tiktok-pecér fotóshoppal megbolondította látványt? Vagy lehetséges az, hogy ez a lépcsősikátor igaziból is létezik?

Aki megosztja a felvételt, támívekkel áthidalt, keskeny lépcsős átjárón ereszkedik le. A megszólalásig olyan a képsor, mintha egy veszprémi vagy egy itt eltévedt turista a mi Sörház-lépcsőnkön lépdelne alá a Buhimba, ahol várják a mélyebb völgybe futó lejtős utca ház-sorai jobbról és balról, szemben pedig a szép kúria, Auer Lipót szülőházával ...

Igen ám, de ez egy jól megtermett MINTHA! Hiszen ahogy visz bennünket a képsor a magasból sugárzó nyári hőségtől felderülő szűkös falak s köztük az ívek között, a lépcső alatt a mélyben, láss csodát, maga tenger hullámzik. A sétányon, amelybe torkollik a sikátor, rögtön szemben csónakokra méretezett kicsiny rév azzal a finom kis kapuval is kínálja: szálljunk vízre.

Mi van?

A veszprémi Sörház-lépcső. Vagy mégsem?A veszprémi Sörház-lépcső. Vagy mégsem?

Hát, az a valóság, hogy közösségi oldalon megosztott harminc szekundum az ékes Liguria üdülővárosában, Portofinóban létező látványt rögzítette. Szimpla megtévesztés ez – így tényszerűen –, vagy többről is érdemes szót ejteni?

Tévesztés vagy tévedés helyett arra mutat rá, amire Hamvas Béla eszméltet rá 1959-ben született, Az öt géniusz című esszéjének elején.

… Magától értetődik, hogy e táj költői délhez tartozónak érezték magukat. Kisfaludy Sándor hangját a Provence-ben találja meg és mintája Petrarca volt, Berzsenyi mestere Horatius, Zrínyié Tasso. Egyébként Dél géniuszának ez a helye a Duna-medencében sok tájat sugároz be. A Balaton zalai partján és Veszprém körül van ilyen táj. …

Ugyan Hamvas a tájról beszél, a hely szelleme azonban a benne élő embereket is meghatározza, sőt arra is hat, miként használja a teret, eladdig, hogy akár még a tájérzet olyan véletlenjében is benne legyen: hova és hogyan alakítson ki építő gondolat, építő társulás egy olyan átjárót, ami sikátor is meg lépcsősor is.

És íme a portofinói lépcső-közben még az annyi itáliai dallamtól megittasult és megérintett világcsavargó Mozart fut le fütyörészve a ladikkikötőhöz, de már az a François Gemin, azaz Kemény Ferenc zeneigazgató, a bazilika kántora kapaszkodik fel a Sörház-lépcső korlátján a Buhimból, akinek jóvoltából először csendültek fel Veszprémben Wolfgang Amadeus dúlt-rokokó és friss-klasszikus kompozíciói.

A novemberi szél muzsikál a sikátorban. Az a zenei frázis úgy tornázik, mint aki sejti, fenn az Óváros térre bukkan fel, ez a melodikus frázis meg a sikátor falai közt ívelt hajlat tetején mohosodó cserépről veti alá magát a könnyűkék elembe …

Mondom Veszprém novemberéből érdemes kikukucskálni a nyári tenger emlékére, a múlt falának pilléréről a szomszéd dombi ablakok, tetők reményteli homályára.

Kilián László
további cikkek
Derű a borúban – shoppingolás politikai beütéssel Derű a borúban – shoppingolás politikai beütéssel Diáklányok kis csoportjával futottunk össze. – Vásárolni megyünk a turiba – mondja az egyik. A másik finnyásabb, ő korrigál: a second hand üzletbe. – Jó, jó – jegyzi meg a barátnőm –, de azért ezt nem kell ám nagydobra vernetek... Hirtelen egységesen reagált a kis csapat, mondván, hogy ők erre büszkék. Ezzel az újrahasznosítást segítik. Úgy látszik, eredményes volt a külföldi és hazai sztárok akciója, akik sorra bemutatták, hogy milyen értékeket, különlegességeket találtak a már megunt ruhák boltjában. 2022. július 1. 14:40 Variációk vendégcsalogatásra - A siker titka a kreativitás is Variációk vendégcsalogatásra - A siker titka a kreativitás is Mi legyen a veszprémi vasútállomás nem éppen vendégcsalogató büféjéből, amiről azt mondják, hogy a rozoga külső mögött kimondottan ízletes, hagyományos ételek készülnek? Lehetne (a nem ennyire) meghökkentő külsővel akár múlt idők ízeit, hangulatát visszahozni, vagy a kor ízlését kísérő stílusban kiszolgálni a siető utast… 2022. május 24. 4:00 Március Március Két év Covid-halogatás után Resti Kornél újra berúgta az Utas ajtaját, ledobta széles karimájú, zsíros kalapját, malaclopóját leterítette a szófára, ráült, és belekurjantotta az összetett csendbe: -Úgy meginnék még egy fél liter jó bort! Bor volt bőven, még whisky is, aztán elkezdődött a varázs. Molnár Sándor írása 2022. április 1. 13:30 Kiszórjuk, ami bánt, fáj vagy már felesleges Kiszórjuk, ami bánt, fáj vagy már felesleges Eljött a virtuális nagytakarítás ideje. 2022. március 29. 11:53

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.