2022. május 24.
//
Eszter névnap

Kövér Fanni az év ifjúsági női atlétája

2021. december 18. 10:54
VEDAC
A VEDAC világ- és európai ranglista második helyezett, magyar csúcstartó, U20 EB 4. gerelyhajítója impozáns évet tudhat maga mögött.

Az év atlétája díjakat a Magyar Atlétikai Szövetség 1964 óta ítéli oda minden évben, az adott év legeredményesebb versenyzőinek. Ifjúsági női kategóriában nem volt nehéz a választás, hiszen Kövér Fanni eredményei kiemelkednek korosztályából, sőt, az U20-as és a felnőtt mezőnyben is a legjobbak között állják meg a helyüket.

Ami az U18-as versenyeket illeti, Kövér Fanni a korábbi évekhez hasonlóan az országos bajnokságot gerelyhajításban és diszkoszvetésben is megnyerte, majd ugyanezt tette az U18-as válogatott viadalon és az egész szezont felölelő versenysorozat fináléjában, a Magyar Liga-döntőn is.

Fani az idei évnek új edzővel, Török Krisztiánnal vágott neki, és már a gödöllői szezonkezdet is remekül sikerült, hiszen új U18-as országos csúccsal tette le a névjegyét, melyet a szezon során többször tovább javított, mígnem az U18-as országos bajnokságon beállította a jelenleg is érvényes 59.04 méteres csúcsot. Ezzel az eredménnyel nemcsak a hazai mezőnyből emelkedik ki, hanem az U18 világ- és Európa ranglistán is a második helyet foglalja el.

Kövér Fanni lett a 2021-es év ifjúsági női atlétája (archív fotó)Kövér Fanni lett a 2021-es év ifjúsági női atlétája (archív fotó)

A várva várt U18 Európa-bajnokságot a járványhelyzet miatt törtölték, ahol Fanni egyértelmű éremesélyesnek számított, de sok idő nem volt búslakodni, hiszen egy korosztállyal feljebb, az U20-as kontinensviadalra is rendelkezett szinttel, így utazhatott Tallinnba, ahol a VEDAC-ot négy sportoló – Kövér Fanni (4.), Csatári Jázmin (17.), Csekő Miklós (12.), Strigencz Zalán (8.) – és három edző – Török Krisztián, Mozsdényi Dávid és Dobos Máté – képviselte.

Fanni a női gerelyhajítás selejtezőjéből rendkívül magabiztos versenyzéssel jutott döntőbe, ahol a hatalmas sikernek számító 4. helyet szerezte meg. A következő két évben U20 Európa- és világbajnokságot is rendeznek, melyre az idei Eb-n elért eredményével dobogóesélyesnek számít.

A kiváló eredménysorozat és az elmaradt U18-as Eb mellett még egy potenciális éremről „csúszott le” Fanni, ugyanis a tavalyról elhalasztott kenyai U20-as világbajnokságra a járványhelyzet miatt nem utazhatott el. Bízzunk benne, hogy amit az élet idén elvett, azt jövőre visszaadja!

Fanni impozáns eredménylistájáról érdemes megemlíteni, hogy a világszínvonalú U18-as és U20-as eredményei mellett már a hazai felnőtt élmezőnybe is tartozik, hiszen gerelyhajításban második, diszkoszvetésben – Mozsdényi Dávid felkészítése mellett – harmadik lett a felnőtt országos bajnokságon. Meghívást kapott a legrangosabb hazai rendezésű nemzetközi atlétikai viadalra, a Gyulai Memorialra, ahol a mezőny legfiatalabb tagjaként, mindössze 17 évesen döntőbe jutott, és az előkelő hatodik helyen végzett, majd a Magyar Nagydíjsorozat budapesti állomásán a rioi olimpia bajnokát, Sara Kolakot is megelőzve az 5. helyet szerezte meg.

Kövér Fanni számára az U20-as világversenyek mellett a felnőtt világversenyek is elérhető közelségbe kerültek. A jövő évi Európa-bajnokság, a 2023-as budapesti rendezésű világbajnokság és a 2024-es párizsi olimpia is reális cél lehet a VEDAC kiválósága számára, azonban a folyamatos fejlődés, a stabil versenyzés és a hosszú, eredményes pályafutás talán még ezeknél is fontosabb.

vehir.hu
Kovács Bálint

További cikkek

Irány a döntő!
Irány a döntő!
A legeredményesebb vidéki egyesületként kvalifikálta magát a döntőbe a Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club (VEDAC) az atlétikai magyar csapatbajnokság nyugati elődöntőjéből.
A siker és ami mögötte van – megyénk legjobb sportolót díjazták
A siker és ami mögötte van – megyénk legjobb sportolót díjazták
Bartha-Kéri Bianka és Rasovszky Kristóf a 2021-es év sportolója, a Telekom Veszprém a legjobb csapat – péntek délután a Megyeházán köszöntötték a 2021-ben kiemelkedően szereplő sportolóinkat, valamint átadták a Tüskés Endre-díjakat is.
Félmaraton után a második helyen
Félmaraton után a második helyen
A félmaraton és gyalogló országos bajnoksággal vette kezdetét az atlétikai magyar csapatbajnokság. A Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club (VEDAC) nagyszerűen kezdett, így most az előkelő második helyen áll az összesített rangsorban.
Nemzetközi szintű eredmények az évadnyitón
Nemzetközi szintű eredmények az évadnyitón
Rangos mezőny gyűlt össze a Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club (VEDAC) hagyományos évadnyitó dobóversenyén, ahol ennek megfelelően nemzetközi szinten is kiemelkedő eredmények születtek. A hazaiak atlétája, Csekő Miklós például a junior világranglistán a második helyre repítette magát nagyszerű eredményével.
Az Egyetemkör búcsúztatta az atlétikapályát
Az Egyetemkör búcsúztatta az atlétikapályát
Mintegy százötvenen vettek részt a Pannon Egyetem Testnevelési és Sport Intézet és a Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club (VEDAC) szervezésében a 20. Egyetemkör Futóversenyen és a VEDAC pályabúcsúztatóján.