2022. augusztus 14.
//
Marcell névnap

Az anyaságot választotta a profi sport helyett

Ács Annát, a Veszprém Pannon SE kézilabdázóját már fiatal korában komoly válaszút elé állította az élet: az élvonalbeli kézilabdázás küszöbén a sors megajándékozta a világ legnagyobb csodájával, egy kisgyermekkel.

December 24-ét írunk; ahogy a nap folyamán lassacskán lehunyja szemét a Nap, úgy érkezünk meg szentestéhez. A szeretet ünnepéhez, amelynek keretében a családtagok, barátok hálával, megbecsüléssel tekintenek egymás szemébe legalább egyszer az év folyamán. A kandalló melege a testet, a finomabbnál finomabb illatok az emberek lelkét is megmelengetik. A szíveket pedig az öröm karolja át, hiszen a megterített asztalnál évről évre előkerülnek emlékezetes történetek.

Ács Anna, a harmadosztályban szereplő Veszprém Pannon SE kézilabdázójának története is hasonlóan szívet melengető. De ne szaladjunk ennyire előre. Volt egy győri születésű lány, aki gyermekkorában semmi másról nem álmodott, minthogy egyszer profi kézilabdázó válhasson belőle. A kitartása meg is volt hozzá, és a sors is úgy keverte a lapokat, hogy Anna az érettségit követően a dunaújvárosi akadémiára kerülhetett, ahol nem sokkal később már a felnőtt keretben is számoltak vele.

Nem szerettem volna háttérbe szorítani az tanulást, így örömmel költöztem Dunaújvárosba, hiszen ott az egyetem is opció volt számomra. Mátéfi Eszter kezei alatt rengeteget fejlődhetett a kézilabdatudásom is, nem feledve, hogy olyan játékostársaktól tanulhattam, mint Ferling Bernadett, Bulath Anita, Vincze Melinda, vagy éppen Triscsuk Krisztina. Égtem a bizonyítási vágytól: mindent háttérbe szorítottam annak érdekében, hogy elérjem az álmom. A sors viszont közbeszólt.

A sportolónő ugyanis nem sokkal azután, hogy betöltötte 21. életévét babavárásnak örvendhetett. Felmerül azonban a kérdés: mit tegyen a fiatal, aki előtt gyönyörű sportolói karrier állhat? Hagyjon fel mindennel, amiért az azt megelőző tizenöt évét szentelte? Ács Anna így döntött, mégpedig habozás nélkül: új fejezet kezdődött az életében.

Anna és LaraAnna és Lara

Amikor megtudtam, hogy Larát a szívem alatt hordom, minden gondolatom elszállt a kézilabdázásról. Szinte gyermekként vártam gyermeket, de már az első kilenc hónapban annyi pozitív töltetet kaptam tőle, amennyit addigi életemben soha. Ez folytatódott azután is, hogy megszületett. Rengeteget köszönhetek neki, általa válhattam azzá, aki vagyok. A személyiségem rengeteget fejlődött az anyaságnak köszönhetően: eltűnt belőlem a forrófejűség, letisztult, megfontolt emberré váltam.

Amíg Lara pici volt, Anna fejében egy pillanatra sem fordult meg a gondolat, hogy visszatérjen a pályára, hiszen úgy gondolta, a gyermeknek a legfontosabb, hogy az édesanyja is kiegyensúlyozott legyen. A naptárba így nem fértek bele az edzések, a hétvégi utazások, mérkőzések. Ahogy viszont Lara nőni kezdett, Annának is több ideje maradt a bölcsőde és az óvoda mellett. Két év kihagyás után, mondhatni a legjobbkor kereste meg a sportolónőt Bankó Zsuzsa, a Veszprém Pannon SE vezetője.

Lara rendszerint szurkol édesanyjának (archív fénykép)Lara rendszerint szurkol édesanyjának (archív fénykép)

Anna elfogadta az első felkérést, amely akkor még csak mindössze nyolc mérkőzésre szólt. A Veszprémben biztosított segítő feltételek ugyanakkor olyannyira beváltak számára, hogy örömmel maradt a VPSE-nél, amelynek kötelékében a 2019/2020-as idényben gólkirálynői címet is szerzett. Anna azóta is szinte minden mérkőzésen tíz gólhoz közeli statisztikát termel, ami nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a Pannon SE idén hibátlan mutatóval rendelkező listavezetőként telelhet.

Boldog vagyok, hogy hozzájárulhatok a csapat sikereihez. Veszprémben családias hangulat fogadott; sokat teszünk azért, hogy ez így is maradjon. Segítünk a fiataloknak a beilleszkedésben, testvérként tekintünk egymásra a többiekkel. Összességében elmondhatom, sosem bántam, hogy az anyaságot választottam a profi sport helyett. Így teljesedhettem ki, így lehetek ma az, aki vagyok. Hálás vagyok az életnek, hiszen Laránál nagyobb ajándékot nem kaphattam volna!

Ács Anna története rávilágít arra, hogy a sorsunk olykor a saját érdekünkben íródik át.

Simon Dani
Események
Sportág Sorozat F. Időpont Helyszín P. csapat V. csapat E.
kézilabda Női kézilabda NB II, Észak-nyugat, 2021/2022 22. 2022. május 21. 16:00 Ajka, Városi Sportcsarnok Ajka VPSE 25-30
kézilabda Női kézilabda NB II, Észak-nyugat, 2021/2022 21. 2022. május 15. 16:00 Veszprém, Munkacsarnok VPSE Bük 26-36
kézilabda Női kézilabda NB II, Észak-nyugat, 2021/2022 20. 2022. május 7. 18:30 Ikrény, Sportközpont VKLSE Győr VPSE 24-29
előző események betöltése

További cikkek

Győzelemmel és bajnoki címmel zárta az idényt a VPSE
Győzelemmel és bajnoki címmel zárta az idényt a VPSE
A házigazda Veszprém Pannon SE 30-25-re nyert a megyei rivális Ajka ellen a női kézilabda NB II szombati, idei utolsó fordulójában. A bakonyiak a diadalt követően aranyérmeiket is megkapták, amelyeket Porga Gyula polgármester adott át.
Tíz góllal kapott ki a bajnok VPSE
Tíz góllal kapott ki a bajnok VPSE
A Veszprém Pannon SE 36-26-ra maradt alul a vendég Büki TK ellen a női kézilabda NB II vasárnapi, tét nélküli mérkőzésén.
Klubtörténeti siker: bajnok a Veszprém Pannon SE!
Klubtörténeti siker: bajnok a Veszprém Pannon SE!
A Veszprém Pannon SE öt góllal diadalmaskodott a VKLSE Győr otthonában szombaton, így két fordulóval a bajnokság vége előtt behozhatatlan előnyre tett szert, azaz megnyerte a III. osztályú kézilabda-bajnokság észak-nyugati csoportját. Az elért eredmény klubtörténeti sikernek számít.
Idei tizennyolcadik diadalát aratta a VPSE
Idei tizennyolcadik diadalát aratta a VPSE
A bajnoki éllovas Veszprém Pannon SE tizenkilenc góllal múlta felül a Győri ETO KC U22-es csapatát a női kézilabda NB II szombati összecsapásán.
A listavezető VPSE nyerte a megyei rangadót
A listavezető VPSE nyerte a megyei rangadót
A bajnoki éllovas Veszprém Pannon SE három góllal múlta felül a megyei nagy rivális, házigazda Nemesvámos együttesét a női kézilabda NB II szombati rangadóján.