2022. május 24.
//
Eszter névnap

A középutas költő születésnapja

Rövid műsorral emlékeztek Endrődi Sándorra születésének 172. évfordulóján a költő jeruzsálemhegyi szobránál hétfőn.

A veszprémi alkotóra Heiter Sándor, a Jeruzsálemhegyi Baráti Kör elnöke emlékezett. Úgy fogalmazott: Arany János halála és Ady Endre feltűnése között a veszprémi születésű Endrődi volt a magyar költészet legfontosabb alakja. A természet, a haza, a szerelem, a vallás témaköreit írta meg érzékeny, spontán verseiben. Lírájában különböző stílusrétegek rakódtak egymásra, verseiben megszólal a világnézeti kétely és a társadalmi lázadás. 

Ő senkinek nem volt sem a híve, sem az ellensége, középen helyezkedett el kormánypárt és ellenzék, istenhit és materializmus között, így semmiféle ideológia nem írhatta fel zászlajára a nevét.

Verseiben bírál, de nem gyűlöl; hazafi, de nem nacionalista; kitűnő költő, de nem a népét vezető vátesz; haladó, de nem forradalmár. Emlékének elhalványulása irodalmi köztudatunkból ugyanakkor érthetetlen. 

A megemlékezésen a költő egy versét Sólyomvári Erik, a Padányi Katolikus Iskola 9. évfolyamos tanulója szavalta, majd Endrődi szobránál elhelyezte koszorúját a Jeruzsálemhegyi Baráti Kör és a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Veszprém Megyei Tagozatának vezetői, valamint az önkormányzat képviseletében Halmay Gábor önkormányzati képviselő.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila

További cikkek

Ha szerelmes férfiak őriznék a várost, sosem veszne el
Ha szerelmes férfiak őriznék a várost, sosem veszne el
A szeretet és a szerelem filozófiája köré épült a Pannon Kultúrklub legutóbbi beszélgető-estje a Papírkutyában.
Kajla kutya ezúttal veszprémi kalandokba keveredik
Kajla kutya ezúttal veszprémi kalandokba keveredik
Két veszprémi foglalkoztató füzet jelentetett meg a népszerű Kajla mozgalom. A füzetek feladatait követve a kisiskolás gyerekes családok játékos úton ismerkedhetnek meg a megyeszékhely nevezetességeivel.
Hétfőn kezdődik A tánc fesztiválja
Hétfőn kezdődik A tánc fesztiválja
A május 23–29. között jelentkező fesztiválon a táncművészeti előadások mellett koncerttel, kiállítással, filmvetítéssel és konferenciával is várják az érdeklődőket.
Újra Con Spirito Egyházzenei Fesztivál Veszprémben is
Újra Con Spirito Egyházzenei Fesztivál Veszprémben is
Régészek tárják fel a bakonybéli bencés monostor középkori emlékeit
Régészek tárják fel a bakonybéli bencés monostor középkori emlékeit
A geofizikai felmérést követően régészeti kutatás kezdődött a Szent István alapította bakonybéli bencés monostor középkori előzményeinek feltárására. Az első fázis során a régészek a monostor kertjében nyitottak szelvényeket, ahol a középkori szerzetesek tárgyi hagyatékaként többek között különböző edénytöredékeket és egy gótikus minusculával díszített, 15-16. századi könyvcsatot is találtak.