2022. október 5.
//
Aurél névnap

A középutas költő születésnapja

Rövid műsorral emlékeztek Endrődi Sándorra születésének 172. évfordulóján a költő jeruzsálemhegyi szobránál hétfőn.

A veszprémi alkotóra Heiter Sándor, a Jeruzsálemhegyi Baráti Kör elnöke emlékezett. Úgy fogalmazott: Arany János halála és Ady Endre feltűnése között a veszprémi születésű Endrődi volt a magyar költészet legfontosabb alakja. A természet, a haza, a szerelem, a vallás témaköreit írta meg érzékeny, spontán verseiben. Lírájában különböző stílusrétegek rakódtak egymásra, verseiben megszólal a világnézeti kétely és a társadalmi lázadás. 

Ő senkinek nem volt sem a híve, sem az ellensége, középen helyezkedett el kormánypárt és ellenzék, istenhit és materializmus között, így semmiféle ideológia nem írhatta fel zászlajára a nevét.

Verseiben bírál, de nem gyűlöl; hazafi, de nem nacionalista; kitűnő költő, de nem a népét vezető vátesz; haladó, de nem forradalmár. Emlékének elhalványulása irodalmi köztudatunkból ugyanakkor érthetetlen. 

A megemlékezésen a költő egy versét Sólyomvári Erik, a Padányi Katolikus Iskola 9. évfolyamos tanulója szavalta, majd Endrődi szobránál elhelyezte koszorúját a Jeruzsálemhegyi Baráti Kör és a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Veszprém Megyei Tagozatának vezetői, valamint az önkormányzat képviseletében Halmay Gábor önkormányzati képviselő.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila

További cikkek

Nem szellemvonat: tényleg újra sínen van a veszprémi kisvonat
Nem szellemvonat: tényleg újra sínen van a veszprémi kisvonat
Pontosan 50 éve annak, hogy utoljára megtette azt az egy kilométeres szakaszt a veszprémi kisvonat, amivel a régi vidámpark és az állatkert között szállította az utasokat egy alagúton át. Arra, hogy a múltat sohasem kell véglegesen eltemetni, kiváló példa egy helyi összefogás, aminek eredményeképp keddtől ismét az egykori megállójában lehet találkozni az eredeti szerelvénnyel.
Zenei világnapi koncert a zene városában
Zenei világnapi koncert a zene városában
Szombat este a Pannon Egyetemen aulájában Veszprém két elismert zenekara, a Gárdányi Zoltán Ifjúsági Kamarazenekar és a Mendelssohn Kamarazenekar adott külön-külön, majd együtt is koncertet a zene világnapja alkalmából.
Palackba zárt balatoni életérzés - bemutatkozott az EKF hivatalos ginje
Palackba zárt balatoni életérzés - bemutatkozott az EKF hivatalos ginje
Egy limitált kiadású gin lett a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program gasztroprogramjának legújabb tagja: az EKF borai és söre után, már saját ginnel is büszkélkedhet az EKF. Szimbolikus, hogy a prémium minőségű, kisszériás Balaton gin a kulturális főváros gasztronómiai csúcsrendezvényén, a Balaton Wine&Gourmet első teljes napján került először a közönség elé.
Vándorkiállítás Fellner Jakab tiszteletére
Vándorkiállítás Fellner Jakab tiszteletére
Fellner Jakab építésznek jelentős szerepe volt Veszprém városképének kialakításában. Péntek délután a Városházán nyílt vándorkiállítás a tatai Kuny Domokos Múzeum szervezésében, születésének 300. évfordulója alkalmából.
Gyökeret ver Veszprémben a japán kultúra is
Gyökeret ver Veszprémben a japán kultúra is
Ünnepélyes cseresznyefa-ültetéssel fonta szorosabbra a kapcsolatait Veszprém Japánnal a Balaton Wine & Gourmet keretében.