Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Boros Boldizsár lett az év legjobbja falmászásban

2022. február 2. 4:00
Boros Boldizsár továbbra is hazánk egyik legnagyobb ígérete falmászásban. A tizennégy esztendős veszprémi versenyző az elmúlt évben már ifjúsági B kategóriában szállt harcba, de ezúttal sem talált legyőzőre. Nem csoda, hogy továbbra is számítanak rá a válogatottban.

Léteznek olyan egyéni sportok, amelyeket nemcsak városunkban, hanem az országunkban sem egyszerű feladat űzni, hiszen az infrastrukturális lehetőségek csekélyek. Ez a helyzet a falmászással is. De mit tegyen a szülő, ha látja, érzi, hallja, hogy gyermekének mindene ez a sportág? Megpróbálja az összes lehetőséget megteremteni ahhoz, hogy mászhasson.

Boldizsár érmei, amelyekre nagyon büszkeBoldizsár érmei, amelyekre nagyon büszke

A veszprémi tehetség, Boros Boldizsár is ebben a cipőben jár, de édesapjával, Imrével, ha kellett, az országot is bejárták, hogy olyan szabad csarnokot találjanak, ahol professzionális munkát lehet végezni. Többször a feladat így sem teljesült, ekkor még a határt is átlépték: például a szlovákiai Pozsonyban is dolgoztak. Az eredmények pedig nem is maradtak el.

A serdülőkorosztályból ifjúsági B kategóriába (13-15 évesek) lépő Boldizsár a 2021-es Nehézségi Magyar Kupát hibátlan mutatóval teljesítette. Ami annyit jelent, hogy az átlag 120 nevezőből 6-6 alkalommal (köteles és kötél nélküli versenyszámban) szinte mindig a legjobbnak bizonyult, ami végül összetett bajnoki címet is jelentett számára. Tehát 2020 után tavaly is ő lett a bajnok mindkét versenyszámban.

Boros Boldizsár felkészülését az ADA-BAU Kft. támogatja - Fotó: Boros ImreBoros Boldizsár felkészülését az ADA-BAU Kft. támogatja - Fotó: Boros Imre

További büszkeségre ad okot, hogy Strommer Soma tanítványa a felnőtt mezőnyben is rendszeresen helytállt: több alkalommal bejutott a versenyek nyolcfős döntőjébe, az évad végén pedig összetettben tizedik lett nehézségi kategóriában. Hangsúlyozzuk, mindezt tizennégy évesen. Nem csoda, hogy a válogatottban továbbra is számítanak a fiatal sportolóra.

Boldizsár édesapjától megtudhattuk, gyermeke egyik legnagyobb patronálója Ürményi Norbert, az ADA-BAU Kft. tulajdonosa volt, aki hozzájárult a sikerekhez azzal, hogy biztosított egy saját tulajdonában lévő helyiséget, hogy a veszprémi falmászók a vírushelyzet ellenére is tudjanak dolgozni. Boros Imre hangsúlyozta, erőnléti edzések végzésére több mint tökéletes számukra a terem, ezért nagyon hálás.

Boros Boldizsár - Fotó: Boros Imre Boros Boldizsár - Fotó: Boros Imre

Apropó helyprobléma: városunk önkormányzata minden erejével azon van, hogy a tehetséges veszprémi sportolók számára épületet is biztosíthasson szenvedélyeik űzésére. A falmászók örülhetnek, hiszen a régi Heim Pál Gyermekkórház épületében kivitelezve lesz számukra egy terem az ActiCity projekt keretében. A jövő év első felében el is készül a beruházás.

Boros Boldizsárra addig még számtalan megmérettetés vár a naptári évben. A falmászó versenynaptárja olyannyira sűrű, hogy szinte minden hétvégén érmekért fog falat mászni hazai és nemzetközi megmérettetéseken is. Boldizsár kilencéves kora óta folyamatosan kitűnőre vizsgázik kitartásból; ha az előtte álló években is így folytatja, jó esélye lesz elindulni a közelgő európai- és világversenyeken is.

Simon Dani
Domján Attila
további cikkek
Falmászó-edzésen jártunk az ActiCityben falmászás Falmászó-edzésen jártunk az ActiCityben Edzéslesen videósorozatunk legújabb epizódjában a válogatott falmászó, Boros Boldizsár munkájába nyerhetünk bepillantást, aki immár az ActiCityben készül a világversenyekre edzője, Strommer Soma segítségével. 2023. május 25. 4:00 A tizennégy éves veszprémi falmászó a felnőttek között is diadalmaskodott Boros Boldizsár A tizennégy éves veszprémi falmászó a felnőttek között is diadalmaskodott Boros Boldizsár nyerte a felnőtt falmászók Magyar Kupájának első, múlt hétvégi fordulóját. A tizennégy éves veszprémi fiatal egyedüliként teljesítette hibátlanul mind a tíz falat a szombathelyi megmérettetésen. 2022. május 3. 15:17 A bármixer, aki falmászásban is jeleskedik falmászás A bármixer, aki falmászásban is jeleskedik A veszprémi bártulajdonos, Torma Árpád gyönyörű teljesítményt produkálva bejutott az idei Ninja Warrior fináléjába. A mixer – aki több mint száz fajta koktélt ismer – örömmel mesélt a megmérettetésen szerzett tapasztalatairól. 2021. december 30. 4:00 Amikor az erő, a dinamika és a minőség találkozik Amikor az erő, a dinamika és a minőség találkozik Idén januárban szezonnyitó cikkünkben már betekintést engedtünk a függőleges szenvedély, a sportfalmászás rejtelmeibe Boros Boldizsár (13) sikertörténetén keresztül, aki a serdülő korosztály kiválóságaként ez évtől már az IFJÚSÁGI B kategóriában az Ada-Bau Kft. támogatottjaként méretteti meg magát. 2021. április 28. 15:03

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.