Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Boros Boldizsár lett az év legjobbja falmászásban

2022. február 2. 4:00
Boros Boldizsár továbbra is hazánk egyik legnagyobb ígérete falmászásban. A tizennégy esztendős veszprémi versenyző az elmúlt évben már ifjúsági B kategóriában szállt harcba, de ezúttal sem talált legyőzőre. Nem csoda, hogy továbbra is számítanak rá a válogatottban.

Léteznek olyan egyéni sportok, amelyeket nemcsak városunkban, hanem az országunkban sem egyszerű feladat űzni, hiszen az infrastrukturális lehetőségek csekélyek. Ez a helyzet a falmászással is. De mit tegyen a szülő, ha látja, érzi, hallja, hogy gyermekének mindene ez a sportág? Megpróbálja az összes lehetőséget megteremteni ahhoz, hogy mászhasson.

Boldizsár érmei, amelyekre nagyon büszkeBoldizsár érmei, amelyekre nagyon büszke

A veszprémi tehetség, Boros Boldizsár is ebben a cipőben jár, de édesapjával, Imrével, ha kellett, az országot is bejárták, hogy olyan szabad csarnokot találjanak, ahol professzionális munkát lehet végezni. Többször a feladat így sem teljesült, ekkor még a határt is átlépték: például a szlovákiai Pozsonyban is dolgoztak. Az eredmények pedig nem is maradtak el.

A serdülőkorosztályból ifjúsági B kategóriába (13-15 évesek) lépő Boldizsár a 2021-es Nehézségi Magyar Kupát hibátlan mutatóval teljesítette. Ami annyit jelent, hogy az átlag 120 nevezőből 6-6 alkalommal (köteles és kötél nélküli versenyszámban) szinte mindig a legjobbnak bizonyult, ami végül összetett bajnoki címet is jelentett számára. Tehát 2020 után tavaly is ő lett a bajnok mindkét versenyszámban.

Boros Boldizsár felkészülését az ADA-BAU Kft. támogatja - Fotó: Boros ImreBoros Boldizsár felkészülését az ADA-BAU Kft. támogatja - Fotó: Boros Imre

További büszkeségre ad okot, hogy Strommer Soma tanítványa a felnőtt mezőnyben is rendszeresen helytállt: több alkalommal bejutott a versenyek nyolcfős döntőjébe, az évad végén pedig összetettben tizedik lett nehézségi kategóriában. Hangsúlyozzuk, mindezt tizennégy évesen. Nem csoda, hogy a válogatottban továbbra is számítanak a fiatal sportolóra.

Boldizsár édesapjától megtudhattuk, gyermeke egyik legnagyobb patronálója Ürményi Norbert, az ADA-BAU Kft. tulajdonosa volt, aki hozzájárult a sikerekhez azzal, hogy biztosított egy saját tulajdonában lévő helyiséget, hogy a veszprémi falmászók a vírushelyzet ellenére is tudjanak dolgozni. Boros Imre hangsúlyozta, erőnléti edzések végzésére több mint tökéletes számukra a terem, ezért nagyon hálás.

Boros Boldizsár - Fotó: Boros Imre Boros Boldizsár - Fotó: Boros Imre

Apropó helyprobléma: városunk önkormányzata minden erejével azon van, hogy a tehetséges veszprémi sportolók számára épületet is biztosíthasson szenvedélyeik űzésére. A falmászók örülhetnek, hiszen a régi Heim Pál Gyermekkórház épületében kivitelezve lesz számukra egy terem az ActiCity projekt keretében. A jövő év első felében el is készül a beruházás.

Boros Boldizsárra addig még számtalan megmérettetés vár a naptári évben. A falmászó versenynaptárja olyannyira sűrű, hogy szinte minden hétvégén érmekért fog falat mászni hazai és nemzetközi megmérettetéseken is. Boldizsár kilencéves kora óta folyamatosan kitűnőre vizsgázik kitartásból; ha az előtte álló években is így folytatja, jó esélye lesz elindulni a közelgő európai- és világversenyeken is.

Simon Dani
Domján Attila
további cikkek
Boros Boldizsár visszatért! Boros Boldizsár Boros Boldizsár visszatért! A sérülés után visszatérő, tizenhat éves veszprémi falmászó összesítésben első helyen végzett ifjúsági A-korcsoportban boulder- és nehézségi kategóriában a falmászó éves kupasorozatban. Boros Boldizsár a felnőttek között is megmérettette magát, ahol összesítésben nehézségi kategóriában a második lett. 2023. december 19. 12:46 Ha falakba ütközöl, mássz fel rajtuk! Ha falakba ütközöl, mássz fel rajtuk! A Bakonyban nem kell sokat utaznunk, hogy sziklafalat találjunk, ezek közül jó néhányat meg is mászhatunk. Hogy pontosan milyen feltételek szükségesek ehhez, és hogyan válhat valakiből hobbi sziklamászó, arról Valastyán Áront kérdeztük. 2023. október 16. 13:20 Falmászó-edzésen jártunk az ActiCityben falmászás Falmászó-edzésen jártunk az ActiCityben Edzéslesen videósorozatunk legújabb epizódjában a válogatott falmászó, Boros Boldizsár munkájába nyerhetünk bepillantást, aki immár az ActiCityben készül a világversenyekre edzője, Strommer Soma segítségével. 2023. május 25. 4:00 A tizennégy éves veszprémi falmászó a felnőttek között is diadalmaskodott Boros Boldizsár A tizennégy éves veszprémi falmászó a felnőttek között is diadalmaskodott Boros Boldizsár nyerte a felnőtt falmászók Magyar Kupájának első, múlt hétvégi fordulóját. A tizennégy éves veszprémi fiatal egyedüliként teljesítette hibátlanul mind a tíz falat a szombathelyi megmérettetésen. 2022. május 3. 15:17

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.