Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 18. Erik
Veszprém
12°C
2024. május 18. Erik
Veszprém
12°C

A veszprémieket bevonva kaphatnak nevet a város új, vagy megújuló épületei, létesítményei

2022. február 8. 14:03
Nem csak egy egyszerű ötletpályázatot hirdetett meg a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program, hanem olyan kérdések eldöntésében várják a veszprémiek segítségét, ami akár egy emberöltő múltán is meghatározza a Királynék városának egy-egy ikonikus épületét, illetve helyszínét. A felelősség nem kisebb, mint, hogy el kell nevezni több olyan tematikus épületet, közösségi attrakciót, amelyek 2023-tól Veszprém zászlóshajói lesznek.

Kevesen tudják, de a Hangvillának – amit mindenki csak ezen a néven emleget – van egy hosszabb és bonyolultabb elnevezése is, miszerint multifunkcionális közösségi tér. Veszprém belvárosának impozáns épülete mégis Hangvilla névre hallgat a mindennapokban, tökéletesen megtestesítve a központ küldetését és céljait.

Hasonló szellemiségben az EKF csapata most arra kéri a veszprémieket, hogy kreatív ötleteikkel segítsenek ugyanilyen frappáns és beszédes nevet adni egylőre négy olyan fejlesztésnek, amelyeknél már gőzerővel zajlanak a tervezési, illetve a kivitelezési munkák is.

Elsőként a belvárosi volt húsáruház kaphat így új nevet,

majd egymás után az egykori Heim Pál gyermekkórház, a Ruttner-ház, illetve a Jutas-lakótelepen kialakuló új futópályához keresnek „keresztszülőket”, illetve az ötleteiket.

A VEB2023 EKF két helyi médiával, a Vehir.hu-val, illetve a Méz Rádióval közösen arra kéri a veszprémieket, hogy a közösségi médián keresztül osszák meg ötleteiket: szerintük milyen kreatív név illene ezekhez a fejlesztésekhez. Olyan ötleteket várnak, amelyek magukban hordozzák az épületek, illetve a lakótelepi futókör régi vagy új funkcióját és céljait, adott esetben utalnak azok múltjára és jövőbeni szerepükre a város életében.

Elsőként a régi húsáruház elnevezésére várják az ötleteketElsőként a régi húsáruház elnevezésére várják az ötleteket

Mindehhez nem kell mást tenni, mint cikkünk alatt kommentben leírni, hogy elsőként az egykori húsáruháznak milyen nevet adnának leendő használói. A legjobbakat ezután szavazásra bocsátják, ahol a tervek szerint épületenként a legjobb három ötlet közül lehet majd kiválasztani a végleges elnevezést.

Az ötletelők február 15-ig adhatják le voksaikat a Vehir.hu facebook posztja alatt, komment formájában.

A nevek beérkezését követően szakmai zsűri választja ki a Tudásközpont szempontjából legjobbnak vélt három elnevezést február 18-ig, majd újból online közönségszavazás következik, amelynek eredményeképp február 24-én kiderül a régi Húsáruház új neve.

Aki lemaradt volna valamelyik fejlesztés bejelentéséről, az az alábbiakban tájékozódhat, hogy mi fog megvalósulni a gyermekkórház épületében, a Ruttner-házban, a régi húsáruháznál, iletve a Jutas-lakótelepen.

Húsáruház kínálata immáron a digitális világból merít

6 vidéki városban, köztük Veszprémben is hamarosan Digitális Élményközpont várja a 6-14 éves gyerekeket, melyeket oktató és szórakoztató céllal hoznak létre. A fiatalok aktívan bevonva ismerkedhetnek meg a digitális kultúra világával, virtuális utazások, attrakciók, robotika segítségével.

Az épület gyakorlatilag visszakapja régi funkcióját, hiszen az 1920-a években még Szent Imre Római Katolikus Elemi Iskolaként működött.

Digitális élmények tárháza lesz a húsáruházbólDigitális élmények tárháza lesz a húsáruházból

Mozgásközpont a gyermekkórházból

A közel 100 éven át működő létesítmény, mely túlélt két világháborút ismét megnyithatja kapuit, új funkcióval felruházva. Az új mozgásközpont az egész család számára kikapcsolódási lehetőséget ad egy olyan találkozási pontként, mely egy helyre fogja össze a város alkotó közösségeit. Míg a kisebbeknek teret ad a komplexum a mozgáskultúra fejlesztésére, addig a szülőknek hasznos időtöltést biztosít.

Az épület múltját tekintve mindig fontos szerepet töltött be a gyermekek segítése. Megújulásával újra lehetőség nyílik, hogy gyermekzsivaj töltse be a régóta üresen kongó folyosókat, az épület gyönyörű kertjét pedig birtokba vehessék a veszprémiek.

Az új mozgásközpont látványterveAz új mozgásközpont látványterve

Ruttner-ház, avagy kereskedőházból hostel, kávézó és múzeumi fogadótér

Az 1860-ban épült országosan védett épület utolsó esélyét kapta meg a felújítással, hogy megmaradhasson a jövő nemzedék számára is. A gyönyörű rusztikus ház több mint másfél évtizede használaton kívül áll. Kiállítótérként, kávézóként és a megújult Várbörtön múzeum új bejárataként szolgálná a látogatókat, mely hostel típusú szálláslehetőséggel is segítené a városunkba látogató iskolai csoportokat. Az épület jellege természetesen megmarad és homlokzatára emlékként kikerül a Ruttner-ház felirat, mely tisztelgés a család előtt, kiknek ezt a különleges épületet köszönhetjük.

A Ruttner-ház a Jókai utcábanA Ruttner-ház a Jókai utcában

Az egész lakótelepet körülölelő futókör

A Jutasi úti lakótelepen és környékén élők életminőségének javítására és a közösség erősítésére született meg egy 3,5 kilométeres hosszúságú futókör gondolata. Fontos volt egy olyan fejlesztést választani, mely a fiataloknak és időseknek is szól egyaránt. A lakótelep teljes területén egy hosszanti, önmagába záródó folytonos közteret kell elképzelni, mely a meglévő elemeket összekapcsolva, rendszerbe kötve új kapcsolatokat és használatokat teremt a térben, ezzel segítve a lakóközösség erősödését.

vehir.hu
további cikkek
Egyre több az idős, beteg, munkaképtelen hajléktalan ember Egyre több az idős, beteg, munkaképtelen hajléktalan ember A hajléktalanok körében végzett szokásos február 3-ai országos felmérés szerint egyre több közöttük az idős, beteg, munkaképtelen ember. tegnap 14:20 Navracsics Tibor a közigazgatás várható fejlesztéseiről beszélt Veszprémben Navracsics Tibor a közigazgatás várható fejlesztéseiről beszélt Veszprémben A magyar kormány célja az, hogy 2030-ra az Európai Unió egyik legélhetőbb országává váljon, ebben pedig a területfejlesztési politikának, valamint az ettől elválaszthatatlan közigazgatási rendszernek kiemelt szerepe van. Mindezt Navracsics Tibor, közigazgatási és területfejlesztési miniszter mondta csütörtökön Veszprémben a VEAB szakmai konferenciáján, ahol az is kiderült a miniszter előadásából, hogy milyen újítások várhatók még a kormányablakoknál. tegnap 17:01 Nemzetközi szakértő a Vehírnek: a legfontosabb kérdés, hogy bosszúra, vagy nyugalomra törekszik-e Fico, ha felépül? Nemzetközi szakértő a Vehírnek: a legfontosabb kérdés, hogy bosszúra, vagy nyugalomra törekszik-e Fico, ha felépül? A Robert Fico elleni fegyveres merénylet túlmutat azon, mint hogy egy hetvenegyéves, vitatott politikai hátterű aktivista egyedül rálőtt a politikusra. A szlovák társadalom valahogy eljutott addig az állapotig, hogy az emberekben dúló feszültség a tettek mezejére lépett és gyilkossági kísérletig fajult. Mik voltak azok a politikai események, amik lavinaszerűen elvezettek eddig? Milyen hatása lesz a szlovák és azon túl az európai politikára egyaránt a május 15-ei eseménynek? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ Krajcsír Lukács, nemzetközi kapcsolatok elemzővel, a Pannon Egyetem egykori hallgatójának segítségével. tegnap 11:32 Japán-magyar talajgyakorlatok Japán-magyar talajgyakorlatok Négy művész – két magyar és két japán – kerámiáiból nyílt kiállítás csütörtökön a Dubniczay-palota tetőterében. A kiállított darabokat a munkafolyamat teszi még izgalmasabbá. 2024. május 16. 22:15

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.