2023. május 30.
//
Zsanett, Janka névnap

Hát barátaim, elindult a kampány

2022. február 15. 15:05
Persze, szerintem mára mindenki biztos abban, hogy kire fog szavazni, ha egyáltalán elmegy. Persze állampolgári kötelességből elmegyünk, és még lesznek persze új jelöltek is, akik felpörgethetik a kedvünket...

Így nem marad más, minthogy tudomásul vegyük, hogy a mostani felhozatalból kell magunknak képviselőt választani. Ha bővül ezen személyek köre, azzal is kiegészíthetjük táblázatunkat.

Mivel minden jelenlegi jelöltnek valamely párt frakciójába kell ülnie, nem is kérdés, hogy mindegyik a pártja (DK-Fidesz-Mi Hazánk-Reformerek) frakcióvezetőjének utasítása alapján fog szavazni. Biztos vagyok abban, hogy mindegyik kötött erre szerződést is, és a két legesélyesebb vezetője, Orbán és Gyurcsány ezt nem bízta a véletlenre, azaz olyan szerződést kötöttek rutinjukkal, ami nem felmondható, vagy legalábbis nem érdemes felmondani.

Szóval marad az, hogy kik is azok, akik képviselni fognak bennünket?

Ismerjük őket? Ők ismernek bennünket?  Tapasztalataik azonosak a mieinkkel? Tudják egyáltalán, hogy mi kik vagyunk, mik a problémáink?

Hogy miért írom ezeket? Sokan támadtak azért, mert én hangot adtam annak az érzésemnek az önkormányzati választások előtt, hogy igenis számítanak a saját személyes tapasztalataink (a képviselőé is), számítanak a baráti kapcsolataink, akik nyíltan és akár nyersen hangot adnak a véleményüknek.

Talán elfogadjátok tőlem, hogy a gyermekkori barátságoknál nincs mélyebb és őszintébb, ezért ezek mindannyiunk életében fontosak, és ha időnként el is felejtjük honnan jöttünk, ők emlékeztethetnek rá és visszazökkenthetnek a valóságba.

Talán ezért is szeretnek az emberek máshol politizálni, mint ahol felnőttek. Legjobb példa erre egyik baloldali képviselőnk, aki korábban már több városban is próbálkozott, de a szerencsét a veszprémiek hozták el neki. Hisz ide költözött, megválasztották, majd vissza is költözött Ajkára. Most 5 évig nyugodtan kapja a veszprémi adófizetőktől a fizetését, és gondolom átérezve a veszprémi lakótelep problémáit „képviseli őket”.

Engem nagyon bántott, hogy a 18 veszprémi önkormányzati képviselő közül talán hárman születtek vagy legalábbis nőttek itt fel Veszprémben.

Aztán emlékezhetünk Katanics Sándorra, akivel semmi bajom ma már. Az ő becsületessége viszont alkalom arra, hogy őt is itt hozzam fel példaként, aki tanárként költözött ide, a Lovassyban kezdte veszprémi életét, és ma is ott tanár, talán mindenki megelégedésére. Ő 2006. áprilisában bejutott az országgyűlésbe képviselőnek, majd ugyanazon év őszén már el is kezdődhetett munkahelyének a Lovassy Gimnáziumnak a teljes felújítása. Ezt nagyon köszönjük neki, de másra nem is emlékszem tőle. Talán arra, hogy később megvétózta első körben a ma járási hivatalnak otthont adó épületegyüttes felújítását, hiába volt az is ikonikus veszprémi épület, ami ma is elhanyagoltként állna, ha Navracsics Tibor (szintén ekkor képviselő) végül is nem szerzi meg rá a fedezetet.

Tehát végső soron nem a pártszimpátia, ami a fejlesztéseket mozgatta, mint inkább személyes kötődés.

Ezt el kell fogadjuk, hiszen ez ösztönből fakadó emberi viselkedés, melyet döntéseink során nekünk is figyelembe kell vennünk.

Valamelyik nap a kórház egyik fiatal orvosával beszélgetve említette, hogy milyen fontos a lokálpatriotizmus, a személyes tapasztalás is a kórházi állapotokkal kapcsolatban is. Ez megnyugtatott, hogy nem egyedül vagyok ezzel a gondolatommal.

Épp a minap adhattuk át a gyermekosztály klímáját is, ami szintén azért valósulhatott meg, mivel személyesen kellett megtapasztalnom gyermekemmel, hogy ennek megoldásáért tennünk kell akkor is, ha nem a mi dolgunk lenne. Érdekes volt megfigyelni a közösségi gyűjtés során is, hogy például a közismert emberek közül kik adakoztak erre (megnézhetitek korábbi posztomban a nevüket). Csak a politikusokat említve Kovács Rajmund, Ovádi Péter, Hegedűs Barbara, Bernáth Ildikó (Úgy emlékszem más nem volt, de írjon, ha igen, és javítom.) Szóval, véletlenül tudom, hogy hárman közülük kisgyermekeket nevelnek, jártak már a kórházban, így átérezhették ennek jelentőségét, amely a korábban írtakra utalhat, vagyis arra, hogy nagyon fontos a személyes tapasztalás.

Mindezek fényében szeretnélek megkérdezni benneteket, hogy a jelenleg bennünket az országgyűlésben képviselni szándékozók közül kiről, mit tudunk, ők vajon mit tudnak rólunk, mely problémáinkat ismerhetik. És itt nem a központi politikára, országos kérdésekre gondolok, amikor úgyis a frakcióvezetők mondják meg melyik gombot kell megnyomni, hanem a személyes tapasztalataik forrására, ami egyezhet a miénkkel, és amit képviselhetnek a tisztelt házban, bennünket képviselve.

Csatolok egy táblázatot, amelyet kitöltöttem a neten található adatokból és az én személyes ismereteim alapján.

Kérlek benneteket, egészítsétek ki mindannyiunk okulására. Írjátok meg Facebook oldalamra kommentben vagy személyes üzenetben, vagy bárhogy. Ha téves információt láttok, vagy olvastok, azt is jelezzétek, aztán legalább ennyi tapasztalatunk lesz a választáshoz... 

Név Kovacsics Zsolt Csonka Balázs Ovádi Péter Kovács Rajmund
Jelölő párt Mi Hazánk Mozgalom  DK Fidesz-KDNP Reformerek
Lakhelye Várpalota 2000 óta Csopak, előtte Szeged Veszprém (itt született) 2019 óta Veszprém, előtte Berhida
Munkahelye   ügyvédi iroda, polgárőr Csopakon országgyűlési képviselő, miniszteri biztos Nyugat-magyarországi kereskedelmi képviselő, veszprémi önkormányzati képviselő
Tanulmányai   Szegedi Radnóti Gimnázium, Szegedi Tudományegyetem, jogász végzettség Veszprémi Vetési Albert Gimnázium, Pannon Egyetem, informatikus mérnök végzettség Fűzfőgyártelepi Öveges József Szakképző, Pannon Egyetem agrármérnök
Gyermekei iskolája     Rózsa utcai (Veszprém) Kossuth iskola (Veszprém)
Gyermekei óvodája     Ringató óvoda Ringató óvoda
Veszprémmel kapcsolatos Facebook-csoport tagsága nincs nincs van van
Adamecz Zoltán

További cikkek

Minek ellenség, ha ilyen szövetségesei vannak egy országnak?
Minek ellenség, ha ilyen szövetségesei vannak egy országnak?
Az EU alapítói forognának a sírjukban, ha megtudnák, milyen diplomáciai botrányt sikerülhetett utódjuknak összehozni. Kérdés, hogy valóban lesz-e botrány, vagy érdeklődés miatt elmarad.
Új elnök a Veszprém vármegyei KDNP élén
Új elnök a Veszprém vármegyei KDNP élén
A keresztény-demokrata párt helyi tagjai Navracsics Tibor, területfejlesztési minisztert választották meg egyhangúlag a vármegyei választmány élére. Az új elnök stabilitást és aktív közéleti jelenlétet ígért a jövőben.
Több rendőrt szeretne az utcára a Reformerek képviselője Veszprémben
Több rendőrt szeretne az utcára a Reformerek képviselője Veszprémben
Kovács Rajmund, a Reformerek színeiben politizáló önkormányzati képviselő sajtótájékoztató keretében kommentálta a városi közgyűlés legutóbbi eseményeit. Kitért a közbiztonság helyzetére, az EKF átláthatóságára egy helyi területi vita kérdésére is.
Piros lámpa és vörös vonalak Magyarország és az Európai Bizottság között
Piros lámpa és vörös vonalak Magyarország és az Európai Bizottság között
Közlekedési hasonlattal élve jelenleg egy piros lámpa stoppolja azokat az uniós pénzeket, ami az egyik olvasatban járna Magyarországnak, a másik szerint viszont a hazai kormánynak kellene megtenni kifizetésükhöz a szükséges lépéseket országhatáron belül. Hogy pontosan ki tudja átkapcsolni zöldre a lámpát, ezt a kérdést illetékes szakemberek és a területfejlesztési miniszter nyilatkozatain keresztül próbáltunk megválaszolni.
Ovádi Péter: A kormány egy éve töretlenül a béke mellett áll
Ovádi Péter: A kormány egy éve töretlenül a béke mellett áll
Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője sajtótájékoztatón számolt be az Országgyűlés által múlt héten elfogadott békepárti nyilatkozat tartalmáról, valamint arról, hányan és melyik politikai oldalról szavazták meg az előterjesztést.