Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C

Kónya Ádám 55. lett a lerövidített versenyben

2022. február 19. 9:59 // Forrás: MTI
Az orosz Alekszandr Bolsunov nyerte a férfi sífutók eredetileg 50, a mostoha időjárás miatt 28,4 kilométerre rövidített szabadstílusú versenyét a pekingi téli olimpián, ezzel a harmadik aranyérmét szerezte a játékokon.

A második helyen honfitársa, Ivan Jakimuskin, a harmadikon pedig a koronavírus-fertőzésből felgyógyult norvég Simen Hegstad Krüger végzett. A mezőny magyar indulója, Kónya Ádám (Veszprémi Sí Egylet) csaknem 14 perces hátránnyal 55. lett.     

Nem sokkal a tervezett rajt előtt dőlt el, hogy egy órával később kezdődik a klasszikus szám, és 50 helyett csak 28,4 kilométert teljesítenek a sífutók. A módosításról "a versenyzők egészségének óvása" érdekében határoztak a szervezők, mert a csangcsiakoui sífutó központban mínusz 16 fok volt és nagyon erős szél fújt, ami még tovább rontotta a hőérzetet. A táv csökkentésével az volt a cél, hogy az indulók kevesebb ideig legyenek kitéve a szélsőséges körülményeknek. A módosított távon négy 7100 méteres kört kellett teljesíteni, és összesen 1200 méter szintkülönbséget leküzdeni.    

Eleinte a norvégok és az oroszok diktálták az iramot, az esélyesek közül Alekszandr Bolsunov, Artyom Malcev, Ivan Jakimuskin és Sjur Röthe szökött meg, velük tartott az amerikai Scott Patterson és a francia Clément Parisse is. Nagyot küzdött a kétszeres olimpiai bajnok, 50 kilométeren vb-bronzérmes Krüger, aki koronavírus-fertőzéséből felgyógyulva később csatlakozott a csapattársaihoz. Féltáv előtt ugyan leszakadt a bő élbolytól, de hátrányát sikerült ledolgoznia, lécet is cserélt, így visszazárkózott a közvetlen élmezőnyhöz. Kónya - az utolsó magyar pekingi olimpiai szereplő - a 61 indulóból ekkor stabilan az 57. helyen haladt.

Még egy órája sem zajlott a csata a mostoha körülmények között, amikor a norvég Johannes Hösflot Klaebo - aki már négy érmet, két aranyat, illetve egy-egy ezüstöt és bronzot nyert a pekingi játékokon - úgy döntött, feladja a küzdelmet. Ekkor több mint egyperces hátránya volt az élmezőnyhöz képest. Ha most győzött volna, hat arannyal, egy ezüsttel és egy bronzzal a hatodik helyre zárkózott volna fel a legeredményesebbek örökranglistáján.    

Klaebo 20 kilométernél történt kiszállásával Kónya is javított egy helyet, de már kilenc percre volt a legjobbaktól. Patterson és Parisse a 25. kilométer környékén szakadt le, így maradtak öten: Bolsunov, Krüger, Jakimuskin, Malcev és Röthe, ám utóbbi kettő fokozatosan leszakadt.    

Az utolsó kilométeren Bolsunov hatalmas iramot diktált, Jakimuskin és Krüger ezt már nem tudta tartani, így ebben a sorrendben értek be a célba.    

Az orosz sífutó korábban a 15+15 kilométeres tömegrajtos versenyben és a 4x10 kilomteres férfi váltóval diadalmaskodott a pekingi olimpián.    

A címvédő Iivo Niskanen - aki a csangcsiakoui sífutó központban a 15 kilométeres klasszikus stílusú versenyben győzött, csapatsprintben második, a 15+15 km tömegrajtos számban pedig harmadik volt - négy éve klasszikus stílusban győzött ebben a számban, de most nem vállalta a versenyt.

Kónya Ádám a viadal után elmondta, hogy mindenképpen az volt a célja, hogy értékelhető eredménnyel fejezze be a versenyt.

Brutális körülmények voltak, közvetlenül a tervezett rajt előtt tudtuk meg, hogy egy órával elhalasztják a startot, és a táv is módosult.  Ezzel együtt úgy éreztem, hogy elég jól mentem, a bekészített cserelécet sem kellett használnom, jól haladtam így is, és az első lécem is bírta a közel 30 kilométert. A nagy szélben furcsa volt a hó, mert nem ette annyira vaxot, mint máskor a száraz hó

- mondta az MTI-nek Kónya, aki a vasárnapi záróünnepségen viheti majd a magyar zászlót.

Edző-testvére, Kónya Bálint jelezte: úgy tudja, hogy mínusz 18 fok alatt nem szoktak világkupa-versenyt rendezni, most éppen nem volt annyi, de a szél így is eléggé zavarta a versenyzőket.

Ádám jól ment, még ha nem is volt hibátlan a futása, de végig tudott menni, lekörözés nélkül. A módosított táv ellenére nagyon nehéz verseny volt, kellemetlen átfúvásokkal vagy szembeszéllel, ez így is a legkeményebb verseny volt.

A címvédő Iivo Niskanen - aki a csangcsiakoui sífutó központban a 15 kilométeres klasszikus stílusú versenyben győzött, csapatsprintben második, a 15+15 km tömegrajtos számban pedig harmadik volt - négy éve klasszikus stílusban győzött ebben a számban, de most nem vállalta a versenyt.

Eredmények:
sífutás, férfi tömegrajtos szabadstílusú 28,4 km, olimpiai bajnok:
Alekszandr Bolsunov (Orosz Olimpiai Bizottság) 1:11:32.7 óra
2. Ivan Jakimuskin (Orosz Olimpiai Bizottság) 1:11:38.2
3. Simen Hegstad Krüger (Norvégia) 1:11:39:7
... 55. Kónya Ádám     1:25:21.4

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.