Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
19°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
19°C

Isten áldja a tisztes ipart

2022. február 28. 11:16
Ahol a szakmunkások feljebb léphetnek

Évszázadok óta kíséri a mesteremberek tevékenységét az „Isten áldja a tisztes ipart”- kérés, kívánság. Már Széchenyi is ezzel biztatta az iparosítás kulcsszereplőit. Az iparos székházak, klubok, egyesületek falain is mindenütt olvasható volt a felirat. Nekem is ez járt a fejemben, amikor a minap körbejártam Veszprémben az új szakmunkás továbbképző csarnok, a Szakipark környékét.

Bár a vasas szakmákhoz a romantikázás nemigen kapcsolódik, ha az ember műszakiak között szocializálódik, rögződnek benne ilyen pillanatok is. Nekem például eszembe jutott, amikor apám a saját kisüzemébe megvette a városban az első esztergagépet, anyám sírt örömében, mi pedig a testvéremmel összekapkodtuk a spirál alakú csillogó fémhulladékot, mondván, majd ebből csinálunk igazi karácsonyfadíszt. Az ünnep, a szakmai érdeklődés, majd az üzleti siker észrevétlenül összekapcsolódott a családunkban. Az öcsém úgy hetedikes lehetett, amikor különös kéréssel állt elő: szeretne egy működő kisvasutat készíteni magának karácsonyra, csak azt kéri, hogy a szülők az alapanyaghoz járuljanak hozzá. Hónapokig tartott az előkészület: voltak sínek, vagonok, mozdony, ami elemlámpával működött. Karácsony estén meg is mozdult a szerelvény. Nem mondom, hogy száguldozott, de kis igazítással körbeért. Évekig nem láttam a játékot, közben az öcsém gépészmérnök lett és három fiú édesapja. Az egyik karácsonyi készülődéskor sok időt töltött a kis házi műhelyében. A meglepetés célba ért. Felújította a gondosan őrzött gyerekkori kisvasútját és mintegy szakmai örökségként átadta a fiúknak. A folytatás nem maradt el, a fia után rövidesen az unokája, a harmadik generációs gépészmérnök is átveszi a diplomáját.

A gyerekkori felismerés, az otthoni tapasztalat általában jó útra tereli a pályaválasztókat. Ezért is figyelemreméltó az a felhívás, amely a fémmegmunkálásra épülő szakmák iránt érdeklődő fiatalokat hívja versenyre. Nemcsak a pályaválasztásról szól ez a verseny, meg a továbbképző központ, hanem annak a tudatosításáról is, hogy a szakmunkások tanulása nem fejeződik be az alapképzéssel, lépést kell tartani a folyamatos változással. Gondoljunk csak a minősített hegesztőkre, akiknek évente akár többször is le kell vizsgázniuk, vagy az esztergagépekre, amelyek programozása sem kis feladat… Szóval 12-14 éves fiatalok állhatnak majd rajthoz és mérlegelhetik a pályaválasztásuk irányát. Nem korai még?  - vetődhet fel a kérdés. Ha odafigyel az iskola, a szülő, segíthet dönteni a gyereknek a realitások és az esetleges hiú ábrándok között. Az érdeklődés hamar kiderül. Erre is van nem is olyan távoli példám.

A régi Nitrokémia egyik-másik üzemében kevés volt a vegyipari szakmunkás.  Felvetődött, hogyan lehetne idecsábítani a fiatalokat és bebizonyítani, hogy ennek a szakmának is vannak szépségei. Engem is bevontak maguk közé az ötletelők és végül kristályosítási versenyt hirdettünk a környező települések diákjai körében. Arra gondoltunk, hogy jó esetben készítenek sóból vagy kékkőből kristályt mondjuk néhány befőttes üvegbe, kiállítjuk és jutalmazzuk a legsikeresebbet. A meglepetés óriási volt: közel száz különleges, házilag készített kristályt hoztak be, igaz, azok egy része amolyan családi vállalkozásként jött létre. Rajtuk volt a papa, mama szaktudása is. Külön kiállítótermet kellett keresni, hogy valamennyi elférjen. Abban az évben állítólag a szokásosnál jóval többen jelentkeztek vegyipari szakmunkásnak, illetve technikumi képzésre.

Egy időben az általános iskolákban is volt, gondolom, hasonló célzattal, technika óra, a fiúk először kalapácsot kaptak, a lányok varrótűt. Később már koedukált lett a képzés, így fordult elő, hogy több fiús anyuka gyakorolta a házi feladatként kapott pelenkaöltést, mert még osztályozták is… A fiam másnap szemrehányóan nézett rám, azzal, mama, a tied csak hármas lett. A lányom saját erőből szerzett kettest a hamutartó kikalapálásával és díszítésével, mert, mint mondták, nem használta jól a kúpfogót… Ez a páréves próbálkozás esetleg az otthoni munkára igen, de a szakmaválasztásra nem annyira orientált. Sőt!

Most a Szakipark a folyamatos fejlődés lehetőségének garanciája lesz majd, és a diákok előzetes versenyeztetése is új helyzetet teremthet a pályaválasztásban, a szakmunkásképzésben és a továbbképzésben. Ez pedig több munkalehetőséget, biztosabb megélhetést is ad. Persze vannak óvatoskodók. Régebben azt már tapasztalhattuk, hogy ha a szakképzés hangsúlyosabb egy-egy időszakban, akkor többen aggódnak, hogy a humánképzés háttérbe szorul. Kimarad ebből a körből a zene, az irodalom.  Én úgy tapasztaltam, hogy aki a szakmájában igényes, az nyitott az élet más területei felé is. Voltam már szemtanúja néhány különös találkozásnak. Egy vidéki lakatosműhelyben például egy kistábla lógott a falon, rá gyöngybetűkkel írta fel a mester felesége a József Attila idézetet: Dolgozni csak pontosan, szépen, ahogy a csillag megy az égen, úgy érdemes…

Barta Éva
további cikkek
Város és vállalkozások, együtt, egymásért Város és vállalkozások, együtt, egymásért Három ínséges év után idén már konszolidálódni látszik a hazai gazdaság helyzete, amit a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) is szeretne felpörgetni azzal, hogy több területen és folyamatos jelleggel nyújt segítséget a hazai vállalkozóknak. Csütörtök este a VOSZ Veszprém vármegyei szervezete tartotta meg aktuális taggyűlését és fórumát, ahol az is elhangzott, milyen szimbiózis van az önkormányzat és a helyi vállalkozók között. 2024. március 22. 10:37 75 éves jubileumát ünnepli az Ipari 75 éves jubileumát ünnepli az Ipari Fennállásának 75. évfordulóját ünnepli az Ipari Technikum, a sokszínű jubileumi rendezvényekre a szerdai gálaműsorral tették fel a koronát. 2024. március 21. 14:28 A tavalyit meghaladó forgalomra számít a húsfeldolgozók többsége húsvétkor A tavalyit meghaladó forgalomra számít a húsfeldolgozók többsége húsvétkor Az idei húsvéti szezon előtt nem volt jelentős alapanyag-áremelkedés, ezért a húsfeldolgozók legalább a tavalyihoz hasonló forgalomra számítanak, többségük 5-15 százalékos növekedést is vár az idei ünnepi időszakban, a kisebb üzemeknél a húsvéti forgalom elérheti az éves mennyiség 30 százalékát is - írta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Húsiparosok Szövetsége szerdai közös közleményében, amelyben azt ajánlották a fogyasztóknak, hogy keressék a hazai termékeket, hiszen a magyar eredet a minőség garanciája. 2024. március 20. 12:07 A magyar munkavállalók csaknem fele váltana munkahelyet A magyar munkavállalók csaknem fele váltana munkahelyet A magyarországi munkaerőpiacon szinte minden második alkalmazott váltana munkahelyet, amelynek kiválasztásánál a fizetés mértéke és a munkahely elhelyezkedése számít elsősorban - közölte a Profession.hu negyedéves reprezentatív kutatása alapján kedden. 2024. március 19. 13:22

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.