Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A zene értéke a bakelitekben tudatosul igazán

2022. március 22. 10:58
Van az a semmihez sem hasonlítható pillanat, miután a lemezt óvatosan felhelyezzük a lejátszóra, a tű pedig hozzáér a koronghoz és halk sercegés mellett megszólalnak az első dallamok, majd rovátkáról rovátkára haladva kiteljesedik a zene. Mindezt azok már jól ismerik, akiket magával rántott a bakelitek iránti szenvedély, számukra igazi Kánaán lesz most vasárnap az első veszprémi lemezbörze, de a rendezvényen azokat is várják, akik most ismerkednek meg (újra) a zene effajta analóg élvezetével. Zsandár Tamással, az esemény főszervezőjével beszélgettünk a reneszánszát élő bakelitekről és a közelgő lemezbörzéről.

Amikor elterjedtek a kazettás magnók, majd a walkmanek, a bakelitlemezeket mindenki egy életre eltemette. Aztán a digitális technológia fejlődésével a CD-k szorították ki a kazettákat a piacról, őket pedig az MP3-lejátszók, ma pedig Spotify-on szinte az egész zenetörténet megtalálható egy kattintás után az okostelefonokon.

És mégis, 2022-ben, mintha az idő múlása megfordult volna, a bakelitek régóta nem látott népszerűségnek örvendenek, sőt, igazi szenvedélyévé vált a zenerajongóknak. A szenvedély pedig egyáltalán nem túlzás, hiszen az analóg technológia szerelmesei képesek a világ végére is elmenni, vagy hetekig kutatni a világhálón különböző fórumokon, hogy megtalálják azt a bakelitlemezt, amit szeretnének.

Többek közt nekik lesz egy ünnepi esemény március 27-én, vasárnap a Hangvillában, ahol az első veszprémi lemezbörzét rendezik meg, viszont a Veszprémben úttörőnek számító rendezvény ennél jóval nagyobb körnek szól.

Zsandár Tamással, a lemezbörze főszervezőjével a belvárosi Wine & Vinyl borbárban találkoztunk, amelynek egyben ő a tulajdonosa is, a helyszín pedig nem véletlen, hiszen Veszprém legújabb vendéglátóhelye a minőségi borok mellett ugyanakkora hangsúlyt fektet a bakelitekre is, mind a helyszínen aláfestő zeneként, mind pedig megvásárolható kuriózumként.

„Már a Wine & Vinyl megnyitásakor benne volt a koncepciónkban, hogy idővel szeretnénk szervezni Veszprémben is egy nagy lemezbörzét. A szerencsés együttállásnak köszönhetően ezt már idén márciusban tető alá tudjuk hozni, hiszen a szervezéshez csatlakoztak olyan emberek is, akik például Győrben már 19 ilyen rendezvényen vannak túl, valamint mellénk állt az Európa Kulturális Főváros program is” – mesélte Zsandár Tamás, hogy a lemezbörze ötlete nem új keletű.

„A rendezvény lényege, hogy nem csupán egy nagy börze lesz azoknak, akik eladnának, vagy vásárolnának bakeliteket, hanem a bakelitbarátoknak egy találkozási alkalom is egyben, ahol közös szenvedélyüknek hódolhatnak, új ismeretségek köttethetnek, egyszóval egy Veszprémben is létező, de talán eddig egymás számára ismeretlen közösség tagjait szeretnénk összekötni.”

Erre pedig bőven lesz lehetőségük, hiszen ahogy megtudtuk, közel 30 árus jelentkezett, akik áruba bocsátanák gyűjteményüknek több darabját, ez a szám felszorozva a várható lemezek mennyiségével több ezres bakelitmennyiséget vetít előre március 27-re a Hangvillába.

A délelőtt 10 órától kezdődő és egészen délután 3 óráig tartó eseményre a belépés ingyenes lesz és természetesen a háttérben végig szólnak majd a klasszikus analóg zenék amellett, hogy több standnál bele is lehet majd hallgatni a lemezekbe, megkönnyítve a döntést egy-egy vásárlás előtt.

Amikor a kínálat stílusirányzatairól érdeklődtünk, Zsandár Tamás eloszlatott bármilyen kategorizálási kísérletet is, ugyanis tapasztalata szerint teljesen változatos, hogy mely lemezek iránt érdeklődnek az emberek. Ahogy a Wine & Vinyl-ben is a filmzenéktől a klasszikus zenékig és a rock-on, valamint a legújabb popzenei albumokon át mindenféle bakelitet keresnek az emberek.

„Nem véletlen, hogy szinte minden mai előadó ugyanúgy kiadja bakeliten is az albumát. Olykor csak limitált példányszámban, de pont ezért a bakeliteknek nagy értéke van, ami folyamatosan emelkedik, ráadásul időtállóak.”

De, hogy mégis miért éli a reneszánszát ez a digitális technológiát teljes egészében nélkülöző zenehallgatási forma, arra Zsandár Tamásnak van egy elmélete.

„A zene értéke a bakelitekben tudatosul csak igazán. Van az a pillanat, amikor felrakod a lemezt, elindítod a lejátszót és érzed, hogy a tied a zene. Ráadásul ezt az analóg hallást semmi más nem tudja produkálni, csak a bakelitlejátszó. Autóban, vagy utcán sétálva egy fülhallgatóval nem hallgatod végig sohasem az albumot, vagy nem tudsz teljesen a zenére koncentrálni. Viszont ebben a rohanó világban lehet, hogy sokan pontosan ezt az élményt keresik, hogy nyugodtan leüljenek, lelassuljanak és például egy pohár bor mellett csak a zenére figyeljenek.”

Ennek az életérzésnek az erősítését fogja szolgálni, illetve ebbe az életérzésbe való belépésnek lehet egy jó alkalma az első veszprémi lemezbörze március 27-én a Hangvillában, ahová a belépés díjtalan, aki viszont nem tudna részt venni rajta, az a tervek szerint három hónap múlva ismét találkozhat a bakelitbarátokkal, ugyanis az eseményt negyedévente szeretnék majd megszervezni Veszprémben.

Hajas Bálint
Domján Attila
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. 2024. április 23. 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  2024. április 23. 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  2024. április 23. 17:42 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.