Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A lengyel-magyar barátságot ünnepelték az Agórában

2022. március 28. 5:25
Lengyel művészek kiállításával, gorál-magyar népzenei koncerttel és gasztronómiai bemutatóval ünnepelték a két nép közti barátságot vasárnap.

Négy Magyarországon élő lengyel és lengyel származású képzőművész, Halina Krawczun, Olga Bloch, Szyksznian Wanda és Wieloch-Varga Krystyna kiállításával nyitották meg hivatalosan a lengyel-magyar barátság napját 2022-ben Veszprémben.

Az Agórában megtekinthető tárlatot Csík Richárd festőművész nyitotta meg, aki hangsúlyozta négy olyan alkotóról van szó, akik mindegyike neves képzőművészeti akadémián tanult. Mint mondta, a képzőművészeti élet északi barátainknál előrébb jár, mint idehaza, ami főleg az ottani mecenatúra rendszerváltozás utáni gyorsabb felébredésének köszönhető.

Ajánlójában úgy fogalmazott, az Európai Unióba való belépés óta a művészeti világ várakozással tekintett és talán tekint ma is a kontinensnek erre a felére, hisz innen várják a megújulást és az egzotikus életerőt, a friss, inspirációkat adó impulzust. „A lengyel művészek hozzájárultak a világ művészetének fejlődéséhez. Manapság nem félnek feltenni fontos kérdéseket és nem rettennek vissza a művészet társadalmi szerepének megvitatásától sem. A lengyel művészet újra meg újra előveszi a szabadság témáját, amely megmutatkozik mind a négy itt kiállított művész munkásságán”-mondta.

A két nép közti barátság ünnepének második fontos eleme a Samorodny együttes Dwa bratanki – gorál-magyar népzenei koncertje volt, mely előtt Rónayné Slaba Ewa lengyel nemzetiségi szószóló részletes prezentáció keretében beszélt arról, hogy a lengyelek miként és hogyan élnek Magyarországon: országos civil szervezetek és önkormányzatok felügyelete alatt és szervezésében működtetnek egyesületeket, színházi társulatokat, nyugdíjas klubokat, egyházat, kulturális központokat, sőt, három lengyel nyelvű sajtóterméket is.

Portálunk tavaly részletesen foglalkozott a veszprémi kisebbségi önkormányzatokkal, köztük a lengyellel is. Kövesdi Hannával, a Veszprémi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat elnökével többek közt azt is átbeszéltük, hogyan nyilvánul meg a lengyel-magyar barátság Veszprémben, milyen programokat szerveznek a megyeszékhelyen, és hogy hogyan látja a helyi lengyelség helyzetét egy 1970 óta a városban élő varsói nő.

Kapcsolódó cikk
Nem csak papíron barát a lengyel és magyar Veszprémben
Tavaly óta már egy közpark neve is utal a két nép közti kapcsolatra. Nemzetiségi önkormányzatok Veszprémben - második rész.

Az Agórában tartott ünnepségre hivatalos volt a térség parlamenti képviselője, Ovádi Péter is, aki beszédében a két nép közti történelmi kapcsolódásokat emelte ki. - "Magyarország és Lengyelország történelme számos ponton összefonódik. Nem csak közös uralkodóink révén, hanem azokon a megpróbáltatásokon át is, amit ugyanúgy át kellett élnünk az évszázadok során. De ezeknél is van egy még fontosabb közös pont köztünk. Mindkét nemzet a mai napig él, mi több, virágzik a 21. században. Függetlenként úgy, hogy saját maga határozhat a sorsáról”-mondta.

Ovádi beszédében arról is beszélt, hogy bár a szabadságot és függetlenséget sokan természetesnek veszik, azért minden nap tenni kell mindkét országban. „Ha van egy barát mellettünk, egy olyan társ, aki ha kell, támogat, mellénk áll, akkor minden megváltozik és a kihívások által ránk helyezett terhek már egyből nem tűnnek olyan súlyosnak. Magyarországnak ezt a barátot a lengyelek jelentik és remélem, hogy a lengyelek is így éreznek a magyarok iránt. Habár nemzeteink régóta külön-külön a saját útjukat járják, egymás sorsa valamiért mégsem marad közömbös számunkra”-fogalmazott.

Kiemelte azt is, hogy a veszprémiek különösen jól ismerik a lengyel kultúrát, hisz utóbbiak aktívan részt vesznek a város kulturális,- és közéletében: részt vesznek a nemzeti ünnepeken és a városi hagyományokat is a helyiekkel ünneplik.

Ge. Á.
Kovács Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.