Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Kiosztották az Oscar-díjakat, a CODA lett a legjobb film

2022. március 28. 10:34 // Forrás: MTI
A CODA kapta a legjobb film díját a helyi idő szerint vasárnap este Los Angelesben megrendezett 94. Oscar-gálán.

A hollywoodi Dolby Színházba a pandémiát követően, két év után tért vissza az Oscar-gála a szokásos külsőségekkel. A műsor házigazdája Regina Hall, Amy Schumer és Wanda Sykes volt. Az adásban az 50 éve bemutatott A keresztapáról és a 60 éves első James Bond-filmről is megemlékeztek.

Az este fődíját a CODA kapta, amelyet a közönség állva ünnepelt. A CODA a Child of Deaf Adult (siket felnőtt gyermeke) kifejezés rövidítése. Az alkotás egy siket családban felnövő halló gyermekről szól, aki énekes szeretne lenni. Sian Heder filmjében siket színészek - Marlee Matlin és Troy Kotsur - alakították a lány szüleit. Kotsurnak ítélték oda a legjobb férfi mellékszereplő díját, s ezzel az első siket férfi színész lett, aki Oscar-díjat kapott. A CODA azzal is beírta magát az Oscar-történelembe, hogy az első, streamingszolgáltató - az Apple TV+ - által forgalmazott produkció lett, amely elvitte a legjobb film díját.

A legjobb rendezőnek járó díjat az új-zélandi származású Jane Campion nyerte el A kutya karmai közt című filmjéért, így ő lett a harmadik nő, aki rendezői Oscart kapott.

A legjobb színész díját Will Smith vehette át a Richard király című film címszerepéért. Pár perccel korábban az egész közönségben meghűlt a vér, mikor Smith felugrott a színpadra, és felképelte Chris Rockot, aki felesége, Jada Pinkett Smith kopaszságával viccelődött. "Jada, szeretlek. G.I. Jane 2, alig várom, hogy lássam, ugye?" - jegyezte meg, a foltos hajhullásban szenvedő színésznő borotvált fejére célozva. Smith az Oscar-szoborral a kezében könnyezve beszélt a szeretet fontosságáról és felidézte, hogy az általa játszott Richard Williams is hevesen védelmezte családját, majd bocsánatot kért a filmakadémiától és a közönségtől. A Los Angeles-i rendőrség később kiadott közleménye szerint Chris Rock nem tett feljelentést az ügyben.

A legjobb színésznő Oscar-díját a 45 éves Jessica Chastain nyerte el a Tammy Faye szemei című filmért, amely Tammy Faye Bakker televíziós evangélista felemelkedését, bukását és megváltását mutatja be. A trófeát átvéve Chastain a kisebbségek elleni erőszak ellen szólalt fel.

 

Sipos Zsuzsanna, a Dűne díszletberendezője elnyerte az Oscar-díjat a legjobb produkciós tervezés kategóriában Patrice Vermette látványtervezővel együtt a helyi idő szerint vasárnap este Los Angelesben megrendezett 94. Oscar-díjátadó ceremónián. A produkciós tervezés Oscar-szobrát hét további kategória Oscarjával együtt még a gála előtt osztották ki a Dolby Színházban, hogy az élőben közvetített díjátadó gördülékenyebb legyen.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.