Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A Balaton körül élő művészek tárlata nyílik meg pénteken

2022. május 3. 11:42
Május 6-án 18 órakor nyitja meg kapuit a Balatoni Szalon kiállítása Balatonalmádiban.

A Balaton Szalon előzményeit a rendszerváltás után 1 évvel találjuk. 1991-ben rendezte meg Veszeli Lajos festőművész az első Balaton Tárlatot. Ez egy országos biennálé volt, amelyet a Balatonalmádi Padlás Galériában rendeztek meg.

A megnyitóról így számolt a korabeli sajtó:

Tegnap este ünnepélyesen megnyitották Balatonalmádiban a Balaton Tárlat '91 című kiállítást. Megnyitóbeszédet mondott ez alkalommal Kerényi Imre rendező, a Madách Színház igazgatója. Koncz Gábor színművész, valamint Kövi Bálint gordonkán rövid műsort adott elő. Almádi város polgármestere – dr. Kerényi László – átnyújtotta Dobos Lajos 70 éves festőművésznek a város díját. A mester közel 40 éve kötődik a magyar tengerhez. Festői környezet övezi a kiállítótermet, mely a városháza manzárdterében 37 művész 60 festményét és 14 szobrát mutatja be. Közöttük Kossuth- és Munkácsy-díjasok, érdemes és kiváló művészek is szerepelnek.

2017-től három éven keresztül Balaton Szalon néven, Siófokon volt lehetőség a balatoni képző- és iparművészeknek, népművészeknek közös bemutatkozásra. 2019-ben a Magtár épületében rendezték meg az Új Dunántúli Tárlatot.

Ez a hagyomány folytatódik 2022-ben egy különleges és impozáns helyszínen. Az első Balaton Tárlatot Kerényi Imre nyitotta meg, az idei Balaton Szalont a XVIII. század közepén épült, Balatonalmádiban található Kerényi Imre Kult-Magtár épületében rendezi meg a balatoni művészek összetartó lelke, Veszeli Lajos. Hetvenöt, a Balaton körül élő és alkotó festőművész, grafikus, szobrász, iparművész, fotóművész 140 alkotása szerepel május 6. és június 3. között, az idei szezonnyitó tárlaton. 

A látogatók három különböző térben találkozhatnak az alkotásokkal. A Magtár galériáján fotók és festmények láthatóak. A termeiben festmények és grafikák. Az épület 90 méter hosszú, boltíves pincéjébe kerültek a megvilágított szobrok.

A Balatoni Szövetség partnere ebben a nagyszabású vállalkozásban a Veszprémi Petőfi Színház és Balatonalmádi városa. A kiállítás kurátora Veszeli Lajos festőművész. A tárlaton a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete és a Magyar Művészeti Akadémia tagsággal rendelkező művészek állítanak ki.

A kiállításon a balatoni művészek köszöntik a Salföldön élő Somogyi Győző, festőművészt, a Nemzet Művészét, 80. születésnapja alkalmából.

vehir.hu
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. ma 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  ma 11:53 Programajánló - A tavi szellőtől a viharokig: a balatoni viharjelzés első 90 éve Programajánló - A tavi szellőtől a viharokig: a balatoni viharjelzés első 90 éve Horváth Ákos, meteorológus lesz az MTVA-VEAB előadás-sorozatának következő vendége. ma 10:14 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  ma 17:42

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.