2022. június 26.
//
János névnap

Régi-új megoldás az egyetemvárosban a hatékonyabb problémamegoldás érdekében

Felélesztett egy régen bevált fórumot Csík Richárd, az egyetemi városrész önkormányzati képviselője arra, hogy még közvetlenebb legyen a kommunikáció, ezáltal gördülékenyebb a közös munka az ott élők és az önkormányzat között. Az első társasházi lakossági fórumon a közös képviselőkkel beszélték át és kerestek megoldásokat a városrész legégetőbb problémáira. Ha beválik a modell, akár az egész városra kiterjeszthetik.

Korábban Veszprémben is bevett szokás volt, hogy a döntéshozók közvetlenül, különböző egyeztetéseken, fórumokon találkoztak az itt élőkkel, közös képviselőkkel, hogy megvitassák a legfontosabb ügyeket egy-egy városrészben. Ez a trend az évek alatt eltűnt a közéletből, most viszont az egyetemi városrészben és az Egry-lakótelepen a helyi önkormányzati képviselő, Csík Richárd ismét felélesztette ezt a kommunikációs csatornát és kedd délután a városházán fórumot szervezett a körzetében tevékenykedő közös képviselőknek.

A találkozóra a meghívott közös képviselők körülbelül egyharmada el is látogatott, ami a formalitások helyett sokkal inkább egy együttműködésre nyitott, baráti beszélgetés formáját mutatta, ahol az ötletelés mellett az építő jellegű vitákból sem volt hiány.

Csík RichárdCsík Richárd

Az ötletgazda, Csík Richárd a találkozó elején elmondta, az a célja ezzel a fórummal, hogy leegyszerűsítse és megkönnyítse a választókörzetében élők kommunikációját az önkormányzattal, ezáltal hatékonyabb tud lenni az a munka is, ami a helyben élők komfortérzetét javíthatja.

A legtöbb esetben zöldfelületi igények merültek fel, a fák metszésével, a bokrok rendebételével kapcsolatosan, valamint a járdák állapota és a parkolási helyzet is felmerült, mint aktuálisan olyan ügyek, amelyekben előrelépést várnak az ott élők.

Mindezt a megjelent közös képviselők is kommunikálták a képviselő felé, akik közül többen üdvözölték ezt a kezdeményezést.

Az önkormányzati képviselő elmondta, hogy a tervek szerint a nyár folyamán a VKSZ Zrt. munkatársaival körüljárják az összes utcát a környéken és felülvizsgálják a zöldfelületek állapotát, ahol pedig szükséges és az igény megvan rá, beavatkoznak.

Ezen kívül több új parkolóhelyet is kialakítanak a környéken, mindezeket úgy, hogy lehetőség szerint ne sérüljenek a már említett zöldfelületek, valamint a rossz minőségű járdaszakaszokon is várható felújítás.

A közös képviselők közül többen is beszámoltak arról, az utóbbi időben jobban visszatért a közösségi élet a városrészbe, több a fiatal család, elkezdték jobban használni a parkokat, de közösségi kertészkedésbe is belekezdett valaki.

Ugyanakkor volt olyan vélemény is a fórumon, hogy a társadalmi szerkezet mára annyira átalakult, hogy effajta közösségi tevékenységre már nem lehet alapozni hosszú távon és nem jó út, ha ezekhez a régen bevált módszerekhez próbálnak visszanyúlni.

Mindenesetre az egyetemi városrészben elindult az a kezdeményezés, Csík Richárd pedig elmondta, korábban már a polgármesterrel is többször egyeztettek erről és, ha itt beválik a modell, akár kiterjeszthetik az egész város szintjére is ezt a párbeszédet a közös képviselőkkel. Sőt, azt sem tartja elképzelhetetlennek, hogy egy-egy, a társasházakat érintő rendeletmódosítás esetében őket is bevonnánk ebben a hivatali munkába, hogy minden esetben a legjobb megoldás kerülhessen a képviselő-testület elé.

Hajas Bálint
Szalai Csaba

További cikkek

Több és rendezettebb parkolóhely a Vetési környékén
Több és rendezettebb parkolóhely a Vetési környékén
A Kemecse utca és környékének parkolási fejlesztéséről tartott lakossági fórumot Csík Richárd, önkormányzati képviselő a városrészben élőknek. A fórumon a képviselővel együtt véleményezhették az érintett veszprémiek az elkészült terveket, valamint választ kaptak több kérdésükre is.
Dezsőt, a kavicsfogú álteknőst hamarosan mindenki megismerheti
Dezsőt, a kavicsfogú álteknőst hamarosan mindenki megismerheti
Hamarosan több köztéri szobor is megörökíti majd Laczkó Dezső egyedülálló veszprémi felfedezését, a kavicsfogú álteknőst. A műalkotások kihelyezése előtt azonban még a helyi általános iskolások egy rajzpályázat keretében ismerkedhettek meg az őslelettel, ami a tervek szerint hamarosan még inkább Veszprém egyik ismert jelképévé válik.
Veszprémben is József Attilára emlékeztek
Veszprémben is József Attilára emlékeztek
Koszorúzással és a költő verseivel emlékeztek József Attilára születésének 117. évfordulóján a Vetési Albert Gimnázium előtt.
Közösségi akcióban gyűjtötték az avart az Egryn
Közösségi akcióban gyűjtötték az avart az Egryn
Közösségi lombgyűjtő akciót szerveztek szombat délelőtt az Egry úti lakótelepen.
Helyi fiatalok szervezkednek a városrészek megszépítéséért
Helyi fiatalok szervezkednek a városrészek megszépítéséért
Sok kicsi sokra megy alapon szervezték meg az egy éve alapított ProBono Veszprémért Egyesület munkáját helyi civilek, akik önkéntes munkájukkal segítik a különböző városrészek fejlődését, szépítését. Az elmúlt héten a Stadion utcában festették le az útszéli korlátokat a tagok, a jövőben pedig újabb akciókat tervez a veszprémi fiatalokból álló csapat.