2022. szeptember 30.
//
Jeromos névnap

Régi-új megoldás az egyetemvárosban a hatékonyabb problémamegoldás érdekében

Felélesztett egy régen bevált fórumot Csík Richárd, az egyetemi városrész önkormányzati képviselője arra, hogy még közvetlenebb legyen a kommunikáció, ezáltal gördülékenyebb a közös munka az ott élők és az önkormányzat között. Az első társasházi lakossági fórumon a közös képviselőkkel beszélték át és kerestek megoldásokat a városrész legégetőbb problémáira. Ha beválik a modell, akár az egész városra kiterjeszthetik.

Korábban Veszprémben is bevett szokás volt, hogy a döntéshozók közvetlenül, különböző egyeztetéseken, fórumokon találkoztak az itt élőkkel, közös képviselőkkel, hogy megvitassák a legfontosabb ügyeket egy-egy városrészben. Ez a trend az évek alatt eltűnt a közéletből, most viszont az egyetemi városrészben és az Egry-lakótelepen a helyi önkormányzati képviselő, Csík Richárd ismét felélesztette ezt a kommunikációs csatornát és kedd délután a városházán fórumot szervezett a körzetében tevékenykedő közös képviselőknek.

A találkozóra a meghívott közös képviselők körülbelül egyharmada el is látogatott, ami a formalitások helyett sokkal inkább egy együttműködésre nyitott, baráti beszélgetés formáját mutatta, ahol az ötletelés mellett az építő jellegű vitákból sem volt hiány.

Csík RichárdCsík Richárd

Az ötletgazda, Csík Richárd a találkozó elején elmondta, az a célja ezzel a fórummal, hogy leegyszerűsítse és megkönnyítse a választókörzetében élők kommunikációját az önkormányzattal, ezáltal hatékonyabb tud lenni az a munka is, ami a helyben élők komfortérzetét javíthatja.

A legtöbb esetben zöldfelületi igények merültek fel, a fák metszésével, a bokrok rendebételével kapcsolatosan, valamint a járdák állapota és a parkolási helyzet is felmerült, mint aktuálisan olyan ügyek, amelyekben előrelépést várnak az ott élők.

Mindezt a megjelent közös képviselők is kommunikálták a képviselő felé, akik közül többen üdvözölték ezt a kezdeményezést.

Az önkormányzati képviselő elmondta, hogy a tervek szerint a nyár folyamán a VKSZ Zrt. munkatársaival körüljárják az összes utcát a környéken és felülvizsgálják a zöldfelületek állapotát, ahol pedig szükséges és az igény megvan rá, beavatkoznak.

Ezen kívül több új parkolóhelyet is kialakítanak a környéken, mindezeket úgy, hogy lehetőség szerint ne sérüljenek a már említett zöldfelületek, valamint a rossz minőségű járdaszakaszokon is várható felújítás.

A közös képviselők közül többen is beszámoltak arról, az utóbbi időben jobban visszatért a közösségi élet a városrészbe, több a fiatal család, elkezdték jobban használni a parkokat, de közösségi kertészkedésbe is belekezdett valaki.

Ugyanakkor volt olyan vélemény is a fórumon, hogy a társadalmi szerkezet mára annyira átalakult, hogy effajta közösségi tevékenységre már nem lehet alapozni hosszú távon és nem jó út, ha ezekhez a régen bevált módszerekhez próbálnak visszanyúlni.

Mindenesetre az egyetemi városrészben elindult az a kezdeményezés, Csík Richárd pedig elmondta, korábban már a polgármesterrel is többször egyeztettek erről és, ha itt beválik a modell, akár kiterjeszthetik az egész város szintjére is ezt a párbeszédet a közös képviselőkkel. Sőt, azt sem tartja elképzelhetetlennek, hogy egy-egy, a társasházakat érintő rendeletmódosítás esetében őket is bevonnánk ebben a hivatali munkába, hogy minden esetben a legjobb megoldás kerülhessen a képviselő-testület elé.

Hajas Bálint
Szalai Csaba

További cikkek

Erős közösség formálódik az Egyetemvárosban
Erős közösség formálódik az Egyetemvárosban
Csupán a kezdő lökést kellett megadni és el is kezdett felépülni az Egyetemvárosban egy erős helyi közösség, ami hétvégén már megmutatta magát a városrészben szervezett Lombhullató pikniken.
Kavicsfogú álteknősök szobrai lepték el a várost
Kavicsfogú álteknősök szobrai lepték el a várost
Öt különböző helyszínen öt kis álteknős díszíti a várost, természetesen a környezetnek megfelelő tevékenységet végezve.
Múzeum a falakon túl – piknikre invitálta közönségét a Laczkó Dezső Múzeum
Múzeum a falakon túl – piknikre invitálta közönségét a Laczkó Dezső Múzeum
Bár a felújítás miatt a múzeum összes kiállítótere zárva van, a kultúra így is megtalálhatja közönségét. A Csikász Piknik néven futó program izgalmas programokra hívta a kultúrafogyasztókat.
Több és rendezettebb parkolóhely a Vetési környékén
Több és rendezettebb parkolóhely a Vetési környékén
A Kemecse utca és környékének parkolási fejlesztéséről tartott lakossági fórumot Csík Richárd, önkormányzati képviselő a városrészben élőknek. A fórumon a képviselővel együtt véleményezhették az érintett veszprémiek az elkészült terveket, valamint választ kaptak több kérdésükre is.
Dezsőt, a kavicsfogú álteknőst hamarosan mindenki megismerheti
Dezsőt, a kavicsfogú álteknőst hamarosan mindenki megismerheti
Hamarosan több köztéri szobor is megörökíti majd Laczkó Dezső egyedülálló veszprémi felfedezését, a kavicsfogú álteknőst. A műalkotások kihelyezése előtt azonban még a helyi általános iskolások egy rajzpályázat keretében ismerkedhettek meg az őslelettel, ami a tervek szerint hamarosan még inkább Veszprém egyik ismert jelképévé válik.