Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

Az ajándék, ami olyan szép, hogy sajnálod elfogyasztani

2022. május 14. 11:40 // Forrás: Ecoport magazin
Korabeli feljegyzések szerint Mátyás király és Beatrix esküvőjén a hetedik fogás pörkölt cukorból készült kert volt. Az olajos magvak és cukor alkotta díszes grillázstorták később is elengedhetetlen részei voltak a falusi lakodalmaknak, az idő múlásával azonban egyre csökkent a grillázskészítők száma. Szerencsére akadnak fiatalok, akik őrzik a hagyományt

Kár is lenne, ha a feledés homályába vesznének ezek a régi szép mesterségek. Elődeink hagyományai mögött elképesztő tudás és érték lakozik: megpatkolni egy tojást, kipingálni egy mézeskalács huszárt vagy esetünkben elkészíteni egy lovas hintót grillázsból igazi türelemjáték, de a végeredmény egy művészi alkotás. Tulajdonképpen magunkat fosztjuk meg az élménytől, hogy alkotó emberek lehessünk, pedig elszántsággal bárkiről kiderülhetne, hogy van annyi kézügyessége, amennyi az alkotáshoz szükséges.

Tökéletes példája ennek a veszprémi (M) Grillázs párosának története. Magyar Mariann és Koczor Lajos ugyanúgy nem gondolta, hogy egyszer grillázskészítők lesznek: mindketten más szakmában helyezkedtek el, Lajos villamosmérnök, Mariann a logisztika területén dolgozik, a cukrász képzést is csak azután végezte el, hogy belevágtak a grillázskészítésbe.

„Egy kedves rokon néni hívta fel a figyelmünket erre a hagyományos magyar édességre, az alapokat tőle tanultuk meg 2009-ben. Majd miután az első próbálkozásaink kevésbé voltak sikeresek, egy veterán cukrász segített bennünket. Ő mutatta meg az olvasztás, a masszakészítés és a gyors formázás titkát, hogy vizezett deszka helyett érdemes száraz lapon dolgozni” – mesélik. Kezdetben főleg ismerősöket ajándékoztak meg a tortákkal, aztán ahogy idegenek is megtalálták őket, belevágtak a vállalkozásba. S bár ma már rutinosan készítik a szebbnél szebb tortákat, utólag azt mondják, csoda, hogy az első kudarcok után nem adták fel. „Amikor ott állsz a márványlap fölött, amire centi vastagon ráragadt az előzőleg megolvasztott cukor, és nem akar lejönni, akkor azért elgondolkodsz. De nem hagytuk abba, hónapokig kitartóan gyakoroltunk, mire véglegesítettük a technikánkat.”

Lajos és Mariann szerint a grillázskészítésben az egyik legizgalmasabb maga a kreatív folyamat és az egyénre szabhatóság. Ahogy a szlogenjük is szól, grillázstorta minden alkalomra adható – nemcsak esküvőre, ahogy az hagyomány volt, hanem születésnapra, ballagásra, a nyugdíjba vonulás megünneplésére is –, a formáknak pedig csak a fantázia szab határt. Vannak sablonokkal, gipszformákkal készített tortáik – ilyenek főként az állatfigurák  – és kérhető tőlük épített, darabokból összeragasztott egyedi termék is. E torták nagy részét a többszintes esküvői alkotások, virágkosarak jelentik, de például készítettek rendőrsapkát, tartályos kamiont, rénszarvast, Minion figurát is. Az igazán különleges kérések között pedig szerepelt esküvői traktor és hal húzta csónak is horgászpárnak.

Egy-egy alkotás egyébként nem kevés időt vesz igénybe: a tervezés Lajos feladata, ő az, aki megálmodja és elkészíti a tortához szükséges formákat, kitalálja az összeállítás folyamatát, Mariann pedig a díszítésért felel. Egy cicát akár három óra alatt elkészítenek, de egy bonyolultabb esküvői torta 20-24 órát is igénybe vesz. Nem csoda, hogy cukrászdában nem árulnak grillázst, és kevesen foglalkoznak vele (országosan kb. néhány százan), az meg különösen ritka, hogy fiatal páros vág bele – Mariannék Veszprém megyében csak pár grillázskészítőről tudnak.

De, mint mondják, abszolút megéri az örömért, amit a vásárlók arcán látnak, amikor átadják nekik a tortákat. „Sokszor előfordul, hogy annyira tetszik nekik, hogy nem is akarják összetörni. Pedig ennek épp az a célja: a hagyomány szerint ahány darabra törik a torta, annyi boldog év vár a párra. Ilyenkor van, hogy valaki kettőt rendel, egyet dísznek. De olyan is akadt, hogy az esküvő előtt sírva hívott a menyasszony, mert az esküvő helyszínén figyelmetlenül vették ki a tortát az autóból és összetört egy emelet. Éjjel újraépítettük, de azóta mindenkinek szólunk, hogy mire figyeljenek szállítás közben” – mesélik.

Nagy műgonddal elkészített alkotásaikat pedig nem csak a fogyasztók értékelik. 2010-ben indultak  először a Magyar Grillázs Szövetség által rendezett Grillázs Majálison, ahol hal alakú, horgászos tortájukért rögtön ezüst érmet nyertek. A következő években többször is megfordultak a majálison, illetve a Farsang Kupán, ahonnan rendre arany éremmel térhettek haza, köszönhetően annak is, hogy igyekeztek mindig valami meglepővel előrukkolni, vagy az alapanyag, vagy a szín, vagy a geometriai forma tekintetében. 2013-ban pedig, amerikai tartózkodásuk alatt, a San Diegóban megrendezett Sugar Art & Cake Competiton-re is beneveztek egy több mint tíz kilós tortával – a grillázst nem ismerő amerikaiakat sikerült is levenni a lábukról és szintén arany érmet elnyerni Újdonság kategóriában.

2015 óta már nem járnak versenyekre, főállásuk és a rendelések mellett nem igen van idejük. Az újdonságkeresés azonban továbbra is jellemző rájuk. Korábban próbálkoztak csípős, gyümölcsös és diabetikus ízesítéssel; ma nyolc ízt használnak: mogyorósat, diósat, mandulásat, szezámmagosat, kókuszosat, mákosat, napraforgósat és tökmagosat. Kis lapokban ezeket a grillázsokat a Bakony Expón lehet kóstolni, de szeretnék, ha kisebb üzletekben is elérhetők lennének, akár különféle szezonális ízesítéssel is. Ahhoz, hogy ez magvalósítható legyen, saját grillázsműhely kialakításába kezdtek. „A fő vonal továbbra is a tortakészítés lenne, és megmaradna a kézműves stílus, de kis grillázs szeleteket is tudnánk forgalmazni Veszprém környékén, a Balaton-parton, amelyek így a környékbeli vásárlók mellett akár az EKF programra érkező turistákhoz is eljuthatnának.”

 

Fotók: (M) Grillázs

A cikk eredetileg az Ecoport magazin 2022/1 számában jelent meg.

Bertalan Melinda
további cikkek
Megjelent az Ecoport Magazin legújabb száma együttműködve a Királynék Földjén programmal kultúra Megjelent az Ecoport Magazin legújabb száma együttműködve a Királynék Földjén programmal Inspiráló nők száma lett a negyedévente jelentkező Ecoport Magazin idei utolsó lapja. A magazin tartalmáról, valamint az együttműködésről péntek délelőtt számoltak be a Wine & Vinylben. 2022. december 9. 14:08 Veszprém hangja Veszprém hangja Vannak vidékek, amelyeket felidézve egyből megszólal a zene a fülünkben. New Orleansra gondolunk és fürge jazz szólamok csendülnek fel lelki szemeink előtt, Milánóban járunk és halljuk az operát az ablakokon kiáradni, Párizsról álmodozunk és közben Edith Piaf sanzonokat dúdolunk. Na és mi a helyzet Veszprémmel? Veszprém minden bizonnyal a cross-over műfaj hazája lenne. 2022. augusztus 16. 16:12 A hattyú álma Ecoport magazin A hattyú álma Tütübe és balett cipőbe bújt kislány táncol a Rózsa iskola jubileumán, mestere a takarásban figyeli őt. A kislány egyike annak a több mint nyolcvan tanítványnak, akik egyre biztosabban lépdelhetnek álmaik felé, miszerint a tánc, a balett az életük részévé válik, hobbi vagy akár profi szinten. Mert a tehetség egy dolog, kell azonban hely is, ahol ki tud bontakozni. Viktoria Podolskaya balettmester szenvedéllyel végzett munkájának köszönhetően Veszprém egyre inkább felkerül a balett térképére. 2022. augusztus 11. 10:04 Vízrágta üregek – kirándulások a hegyek gyomrában Ecoport magazin Vízrágta üregek – kirándulások a hegyek gyomrában A Bakony és a Balaton-felvidék barlangjai között találunk kicsit és nagyot – buszmegálló méretűt, amit átjár a napfény, és negyven méter mélyet is, ahol a járatot feltáró barlangkutatókon kívül még senki nem járt. Van olyan, amit kényelmesen meglátogathatunk utcai öltözetben, és van, amelyikben hason csúszva juthatunk csak keresztül a szűk járatokon. Közös ezekben a helyekben az, hogy fokozott óvatosságra van szükség, amikor felkeressük őket! 2022. augusztus 9. 10:05

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.